logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WFM 3010 - jak sprawdzić czujnik Halla s41651?

kudi.fm 13 Maj 2007 21:01 3712 6
  • #1 3881570
    kudi.fm
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam następujący problem z ww sprzętem a mianowicie mam za wysokie obroty rewersyjne na praniu a na wirowaniu nie wkręca się na wysokie obroty. Moduł , silnik sprawdzony. Jako że w tym modelu nie ma prądniczki tachometrycznej tylko czujnik halla ( tak mi się przynajmniej wydaje ) jak sprawdzić to ustrojstwo bo na stykach do modułu brak jakiegokolwiek napięcia . Silnik Siemensa oznaczenia nieczytelne.

odczytałem symbol czujnika s41651 , ale w sieci nic nie mogę znależć , proszę o namiary gdzie kupić lub zamiennik
  • #2 3883469
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3242
    Witam, w tym modelu jest tacho.
    Sprawdz napiecie ruszajac wirnikiem,powinno byc ok 1V AC
    Załączniki:
    • Pralka Bosch WFM 3010 - jak sprawdzić czujnik Halla s41651? wfm3010.gif (9.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3883540
    kudi.fm
    Poziom 10  
    ok może to i tacho ,ale robione na tym elemencie ,którego symbol podałem wyżej , gdyż nic innego tam nie ma
  • #4 3889500
    kudi.fm
    Poziom 10  
    a inne pytanie : czy można podmienić silnik z innej pralki z prądniczką tachometryczną i włożyć do tej i czy to będzie trybić? pomijająć oczywiście kwestię zamocowania
  • #5 3889822
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Z tej serii było dużo pralek z takimi samymi silnikami.
    I nie ma tam prądnicy, tylko hallotron (żadnych cewek i wkręcanych magnesów).
  • #6 3890324
    kudi.fm
    Poziom 10  
    ok a czy czujnik s41651 jest do zdobycia, czy już odstawić na złom?

gadałem z serwisem, moduł ze szczotkami i czujnikiem halla przeszło 200 pln-ów , pralka na złom, gdybym miał chociaż schemat może by się coś wymyśliło a tak pech

jeszcze jedno pytanie: czy do silnika z hallotronem dochodzi 6 czy 8 kabli?
  • #7 3890343
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    W serwisie nabędziesz cały tylny dekiel silnika, razem ze szczotkami i czujnikiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pralce Bosch WFM 3010 występuje problem z nieprawidłowymi obrotami: zbyt wysokie obroty rewersyjne podczas prania oraz brak wysokich obrotów podczas wirowania. Silnik i moduł zostały sprawdzone. Model ten nie posiada prądniczki tachometrycznej, lecz czujnik Halla oznaczony symbolem s41651, który jest trudny do znalezienia w sieci. W rzeczywistości w tym modelu stosowany jest hallotron zamiast prądnicy, co potwierdza brak cewek i magnesów. Czujnik Halla i szczotki są integralną częścią tylnego dekla silnika, który można nabyć w serwisie jako komplet. Pojawiło się pytanie o możliwość wymiany silnika na inny z prądniczką tachometryczną, jednak nie ma jednoznacznej odpowiedzi na temat kompatybilności. Dodatkowo poruszono kwestię liczby przewodów dochodzących do silnika z hallotronem – czy jest ich 6 czy 8. Koszt modułu ze szczotkami i czujnikiem Halla w serwisie przekracza 200 zł, co dla użytkownika jest nieopłacalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA