logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec GPS450AA-101A piszczy przy obciążeniu - konflikt z ASUS A7N8X?

opensky 14 Maj 2007 19:53 2001 6
REKLAMA
  • #1 3884469
    opensky
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zdaje sobie sprawę że na forum wiele razy temat był poruszany, ale chyba nigdy nie od tej strony, a mianowicie:

na początek moja konfiguracja komputera:
    MB ASUS A7N8X nforce2 400ultra
    CPU Athlon XP Barton 3200
    grafika Radek 9550@9600
    512DDR Elixir
    zasilacz jak w tytule

Problem polega na tym iż mój super zasilacz zaczął piszczeć!
    Na początku po zakupie piszczał tylko podczas uruchamiania komputera, teraz to już sie nasiliło, i piszczy przy większym obciążeniu podzespołów (konwersja), z tym że im dłużej komp jest obciążany piszczy ciszej. Najgorzej jest na początku.

Jestem pewny że piszczącym elementem jest zasilacz, w tej chwili pracuje poza obudową i łatwo to mogę stwierdzić.
    Z całą pewnością mogę powiedzieć iż w budzie żadnych pisków!

Co najlepsze....Sprawdzałem go pod płytą głowna ECSa (nie pamiętam ID), Duron1400, Ge-force440, 256DDR, gdzie pracuje Forton 350 i...... zero piskow!
    Podejrzewam że gryzie sie z moją płytą główną.

Moja zasiłka jest na gwarancji, ale głupio oddać sprzęt gdy okaże sie w serwisie ze nie piszczy?
    A co wy myślicie? Co poradzicie?
    TJT poprawiłem
  • REKLAMA
  • #2 3884517
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zasilacz nie "gryzie" się z płytą,piszczenie to inne zjawisko.Jak masz na gwarancji,zaplombowany to wymień w serwisie.Jak ciekawi cię co piszczy to poszukaj na forum,było wiele razy.
  • REKLAMA
  • #3 3885263
    opensky
    Poziom 11  
    Być może sie mylę, ale skoro jest do wymiany to na innych sprzętach też powinien piszczeć...czytałem o stabilizatorach napięcia itp, jutro przejdę sie do sklepu zobaczę co mi powiedzą
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3885333
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    "piszczenie" zasilacza, to nic innego jak drgania mechaniczne rdzenia, lub uzwojeń transformatora przetwornicy.
    Nie rokuję takiemu zasilaczowi długiej i bezawaryjenj pracy, ponieważ, w przypadku "pisku" z uzwojeń transformatora, z czasem ulegnie zniszczeniu izolacja uzwojeń.
    Uzwojenia te są tam często nawijane równolegle a potem łączone szeregowo, więc pomiedzy sąsiednimi zwojami istnieje dość znaczna różnica potencjałów, co musi doprowadzić do zwarcia międzyzwojowego.
    Pomijam już sam dyskonfort pracy z takim zasilaczem...
    Jeśli ten zasilacz ma jeszcze gwarancję, to go reklamuj.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3885345
    opensky
    Poziom 11  
    Zasilacz może ma jakiś miesiąc! jutro na pewno złoże im wizytę w sklepie!!!

poza tym piskiem pracuje bardzo dobrze, żadnych resetów, wygląda na sprawny, napięć miernikiem nie sprawdzałem,
  • #6 3886693
    opensky
    Poziom 11  
    Witam wszystkich ponownie, za waszą namową oddałem zasiłkę do serwisu i UWAGA, podłączyli przy mnie do kompa - zero pisków!!!

Dostałem zastępczy zasilacz podłączyłem u siebie również zero pisków!
    czy ktoś może mi powiedzieć O CO TU CHODZI?

za 2 tygodnie przyjdzie z serwisu wtedy będę wiedział coś wieęcej, tak czy inaczej dzięki
  • #7 3887441
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sam piszesz w pierwszym poście że zasilacz piszczy przy większym obciążeniu.Żeby udowodnić to w serwisie powinneś zanieść z całym komputerem.Twój zasilacz akurat piszczy przy określonym obciążeniu.Przy większym lub mniejszym może nie piszczeć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z płytą główną ASUS A7N8X nForce2, procesorem Athlon XP Barton 3200, kartą graficzną Radeon 9550 podkręconą do 9600, pamięcią DDR Elixir 512 MB oraz zasilaczem Chieftec GPS450AA-101A. Zasilacz zaczął emitować piski, które nasiliły się przy większym obciążeniu (np. podczas konwersji wideo), choć z czasem dźwięk staje się cichszy. Piszczenie pochodzi z zasilacza, co potwierdzono przez jego pracę poza obudową. Przy próbie użycia zasilacza z inną płytą główną (ECS, Duron 1400, GeForce 440, 256 DDR, zasilacz Forton 350) problem nie występuje, co sugeruje możliwy konflikt z płytą ASUS. Eksperci wyjaśnili, że piszczenie to drgania mechaniczne rdzenia lub uzwojeń transformatora, co może prowadzić do uszkodzenia izolacji i awarii zasilacza. Zalecane jest reklamowanie zasilacza w ramach gwarancji. Po oddaniu zasilacza do serwisu i podłączeniu go tam do komputera, piski nie wystąpiły, podobnie po podłączeniu zastępczego zasilacza u użytkownika. Sugerowano, że piszczenie pojawia się tylko przy określonym obciążeniu, co utrudnia jego odtworzenie w serwisie bez pełnego zestawu komputerowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA