logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować uniwersalną ładowarkę 7,2V-24V z kontrolą naładowania?

zyjanu 14 Maj 2007 21:14 2847 11
  • #1 3884875
    zyjanu
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Tak się składa, że w tej chwili mam kilka wkrętarek akumulatorowych o różnych napięciach zasilania a tylko jedną ładowarkę na 14,4V.Czy ktoś może spotkał się/ma schemat takiej uniwersalnej ładowarki przy pomocy której mógłbym ładować akumulatory jakie występują w przedziale 7,2V~24V= najlepiej z kontrolą stanu naładowania. Mam nadzieję, że już ktoś tym się zajmował z pozytywnym skutkiem.Mam do dyspozycji transformatory 230/24V 160W. Myślę, że na tej bazie możnaby było coś ''wymodzić''.
  • #2 3885103
    lukas_sa
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Hmmm
    A gdyby tak zrobić np zasilacz stabilizowany z regulowanym natęzeniem( np. http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html)
    i na wyjściu dać 2 diody, które zapewniałyby przepływ prądu w odpowiednią stronę.
  • #3 3885196
    zyjanu
    Poziom 13  
    Pisząc o kontroli ładowania miałem na myśliautomatyczne zakończenie procesu ładowania w chwili gdy ładowany akumulator jest w pełni naładowany
  • #4 3885295
    piorun0
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Zrób zasilacz stabilizowany z regulacją napięcia wyjściowego na przełączniku kilkupozycyjnym z odpowiednimi napięciami,na wyjściu podłącz komparator napięcia z dużą histerezą(może być regulowana)aby ładowarka podtrzymywała ładowanie .
    W komparatorze też zastosuj przełączik kilku pozycyjny z odpowiednimi napięciami no i po kłopocie
  • #5 3885766
    zyjanu
    Poziom 13  
    Problem w tym, że jeśli mam schemat to raczej sobie z konstrukcją radzę, pod warunkiem, że nie jest to zbyt ''ambitna'' konstrukcja. Może jesteś w stanie mi coś polecić?
  • #6 3914686
    janek_66
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Uważam że propozycja którą podał "piorun0", jest jedyną zgodną z wymagania autora tematu. Na pewno nie da sie zmontować ładowarki z kilku elementów. Obliczenie wartości elementów dzielników napięć, a co za tym idzie- rezystorów, wymaga cierpliwości i precyzji. Wątpię czy znajdzie się ktoś z gotowym rozwiązaniem - chyba że sam coś takiego wykonał. Dodatkowo wielopozycyjny przełącznik o ustawieniu którego należy pamiętać - a co będzie jeśli kilka ogniw akumulatora ma wewnętrzne zwarcie (częsty przypadek)?
  • #7 3919180
    zyjanu
    Poziom 13  
    A może jest jakiś zaawansowany elektronik, który już o tym myślał, a może już wymyślił. Nieraz na allegro pojawiają się ładowarki z szerszym zakresem napięć ładowania. Oznacza to tylko tyle, że możliwość stworzenia uniwersalnej ładowarki jednak istnieje. W tej chwili nastawiam się na cierpliwość i nadzieję.
  • #8 3919642
    janek_66
    Poziom 19  
    Istnieje sporo typów uniwersalnych ładowarek, jednak nie znam takiej która potrafi sama z siebie rozróżnić, o jakim napięciu znamionowym podłączyliśmy akumulator. Efekt jest taki że pomimo naładowania akumulatora, ładowarka nie zmniejsza prądu ładowania, podnosząc jedynie temperaturę baterii. Jeśli w akumulatorze jest termistor wyczuwający temperaturę układ sterowania może ten prąd ograniczyć, warunkiem jest tylko aby ładowarka i akumulator były z jednego kompletu. Jeśli chcemy korzystać z uniwersalnych ładowarek, powinniśmy dokładnie określić czas ładowania dla danej baterii. I jeszcze jeden warunek - przed ładowaniem akumulatory powinny być rozładowane do 0,7-0,8 napięcia znamionowego.
  • #9 3919654
    piorun0
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Jasne że istnieje,ale naprawdę trzeba mieć czas żebypokombinować,za młodości zrobiłem kiedyś uniwersalny prostownik na 6,12 i 24V z komparatorem napięcia który odłączał prostownik od aku po osiągnięciu danego napięcia,z ustawianą ręcznie histerezą,ale to było wtedy kiedy nie było można kupić akumulatorów i do tego były droge.
  • #10 3920373
    janek_66
    Poziom 19  
    Zgadzam się że przy prostowniku o przedziale napięć 6/12/24 jest możliwe zastosowanie komparatorów kontrolujących zakres napięcia ładowania. Natomiast w elektronarzędziach mamy zawężony zakres występujących napięć. Akumulatory występujące są na napięcia 7,2; 8,4; 9,6; 12; 14,4; 16.8; 18; 24V itd. Zakresy ładowania od rozładowanego do naładowanego wzajemnie się nakładają, tak że typowa elektronika nie rozróżni z jakim akumulatorem ma do czynienia.
  • #11 3942418
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

A może warto byłoby rozważyć użycie układu MAX712 (NiMH) lub MAX713 (Ni-Cd). Układ ten umożliwia ładowanie od 1 do 16 ogniw. Nie wiem czy to wystarczy ale spojrzeć na notę warto. Innym rozwiązniem byłoby zrealizowanie ładowarki w oparciu o mikrokontroler ze sterownikiem np. PWM, regulacją ograniczenia prądu. Na wzór właśnie wspomnianego MAXa.

--
    pozdrawiam
  • #12 3954059
    zyjanu
    Poziom 13  
    Gdzie mogę znaleźć schemat takiej ładowarki zbudowanej na bazie mikrokontrolera z automatycznym ograniczeniem prądu ładowania?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy uniwersalnej ładowarki do akumulatorów o napięciach od 7,2V do 24V z automatyczną kontrolą zakończenia ładowania. Proponowane rozwiązania obejmują zasilacz stabilizowany z regulacją napięcia i natężenia oraz zastosowanie komparatorów napięcia z histerezą do utrzymania i zakończenia procesu ładowania. Wskazano na trudności związane z precyzyjnym doborem elementów i koniecznością manualnej regulacji przełączników wielopozycyjnych. Podkreślono, że uniwersalne ładowarki często nie rozpoznają napięcia akumulatora, co może prowadzić do przegrzewania baterii, chyba że akumulator posiada termistor współpracujący z układem sterowania. Zwrócono uwagę na nakładanie się zakresów napięć ładowania różnych akumulatorów, co utrudnia automatyczną identyfikację typu baterii. Jako alternatywę zaproponowano układy scalone MAX712 (NiMH) i MAX713 (Ni-Cd) umożliwiające ładowanie od 1 do 16 ogniw oraz rozwiązania oparte na mikrokontrolerach z regulacją PWM i ograniczeniem prądu ładowania. Poszukiwano schematów ładowarek z automatycznym ograniczeniem prądu opartych na mikrokontrolerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA