logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt automatycznej ładowarki akumulatorów żelowych 12V/24V - porady i sugestie

Adi162 24 Maj 2016 23:27 1827 4
  • #1 15697161
    Adi162
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam.
    Planuję zbudować automatyczną ładowarkę akumulatorów żelowych. Zależy mi aby moja ładowarka posiadała:
    - możliwość ładowania akumulatorów 12V / 24V
    - ograniaczenie prądowe (chciałbym ładować akumulator 1.2Ah jak i 70Ah)
    - automatyczne odłączenie po naładowaniu.
    - zabezpieczenie przed zwarciem i odwrotnym podpięciem.
    Wiem że takie cudo łatwo zbudować nie będzie lecz chciałbym aby posiadała wszystko co wymieniłem.

Zastanawiałem się nad użyciem dwóch LM338 jeden ustawiony na 13.8V a drugi na 27.6V Trafo miało by dwa uzwojenia aby zmniejszyć straty. Ograniczenie prądowe było by realizowane na wzmacniaczu operacyjnym i mosfecie.

Proszę o rady/sugestie które pomogłyby mi w zaprojektowaniu łądowarki.

Pozdrawiam
  • #2 15697310
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 15697325
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    A czemu by nie zbudować impulsowej ? Z przetwornicą PWM ? Poszukaj schematu takiej ładowarki do np. chińskiego skutera elektrycznego i trochę to zmodyfikuj. Już nikt nie robi takich ładowarek jako stabilizatory liniowe ( straty- prąd drożeje :cry: )
  • #4 15698013
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    Jak chcesz to zrobić "analogowo" to możesz użyć impulsowej przetwornicy dc dc z regulacją prądu np. taką:
    http://propix.com.pl/pl/p/DC-DC-CC-CV-8A-300W-Step-Down-5-40V-1.2-35V-/737
    Potencjometr regulacji napięcia możesz zastąpić 2 rezystorami i przełącznikiem - będziesz miał możliwość wyboru 12 V/24 V. Ograniczenie prądowe masz regulowane więc możesz ładować akumulatory w szerokim zakresie pojemności. Dodatkowo ograniczenie prądowe spełni też funkcję zabezpieczenia przed zwarciem.
    Wyłączenie układu po naładowaniu możesz zrealizować za pomocą komparatora z histerezą na LM393 i przekaźniku/mosfecie, który odcinałby zasilanie przetwornicy po osiągnięciu zadanego napięcia. Zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją zapewniłaby zwykłą diod Schottky'ego w szereg z wyjściem ładowarki. I to zasadniczo wszystko.
    Oczywiście możesz to zrobić na uC - będziesz miał prościej bo wszystkie potrzebne Ci funkcje zrealizujesz programowo.
    Co do samego procesu ładowania akumulatorów żelowych to przy pracy cyklicznej jest to bardzo proste. Napięcie ładowania ma nie przekraczać 2,4 V/ogniwo (14,4 V dla 12 V akumulatora i 28,8 V dla aku 24 V) a prąd powinien zostać ograniczony do 0,1 wartości pojemności. Przy takim ograniczeniu prądu i jeśli ładowanie jest prowadzone w temperaturze zbliżonej do pokojowej nie potrzebna jest kompensacja temperaturowa napięcia ładowania. Ładowanie jest prowadzone do osiągnięcia wspomnianego napięcia 2,4 V/ogniwo po czym napięcie powinno zostać odłączone albo ładowarka powinna przejść w tryb buforowy (utrzymywanie napięcia ok. 2,35 V/ogniwo). Stosując te zasady akumulator na pewno zostanie prawidłowo naładowany i nie straci na swej żywotności.
  • #5 15698294
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA