logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie napięcia powinny być w lampie plazmowej DIY? IRF pokazuje 0,66V

nnnorbi 14 Maj 2007 21:49 1968 8
REKLAMA
  • #1 3885067
    nnnorbi
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam zrobilem lampe plazmowa i mi nie dziala prosze o pomoc moze ktos wie jakie napiecie powinny byc w poszczegulnych miejscach jakie napiecie powinno byc na IRF ja jak biore srodkowy i boczny to mi pokazuje 0,66v a jakie powinno byc ? prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3885403
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Miejsce 1 - 3V
    Miejsce 2 - 5V
    Miejsce 3 - 12V

Takie powinny być napięcia...

A może tak schemat pokarzesz
  • REKLAMA
  • #3 3886833
    nnnorbi
    Poziom 14  
    schemat mam ze strony http://mylab.pwii.pl/ juz prawie szystko dziala poniewaz swieci dlatego prawie ze transformator WN wogóle nie reaguje na krecenie potencjometrami i gdy nie uziemie jdnej nuzki z potencijometra to wtedy nie dziala powinien byc uziemiony potenciometr ? a i gdy niczy nie dotykam lampy to nie ma w ogole iskier dopiero jak zblize palca sa dosyc spore
  • REKLAMA
  • #4 3888631
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    A widziałeś schemat ideowy?? Środkowy odczep potencjometru powinien być połączony z jednym z jego wyprowadzeń. Jak masz skrajne piny podłączone, a środkowy w powietrzu to tak jakbyś tam wsadził zwykły rezystor, a nie potencjometr. Obojętne z którą nóżką go połączysz, zmieni sie tylko kierunek kręcenia.
    Jakie napięcia powinny być w lampie plazmowej DIY? IRF pokazuje 0,66V
  • REKLAMA
  • #5 3891453
    nnnorbi
    Poziom 14  
    mam podlaczony poniewaz plytke trawilem za pomoca papieru kredowego i drukarki laserowej wiec mam idetyczne taki jak na stronie http://mylab.pwii.pl/

Dodano po 2 [minuty]:

teraz mam wszystko ok z iskrami mialem chyba zepsuta zarowke tylko ze jeszcze te potenciometry a potenciometr powinien byc podlaczony do uziemienia ? bo jak nie podłacze to mi nic nie dziala
  • #6 3891658
    ryborz
    Poziom 23  
    Napisałeś że masz płytkę trawioną a znów się pytasz o potencjometr...
    Potencjometr to rezystor nastawny. Między "skrajnymi" wyprowadzeniami jest stała rezystancja np jak masz pot. 10k to masz miedzy nimi 10kΩ. Rezystancję regulujesz suwakiem. Np. jak masz na początku to masz zwarcie czyli 0 Ω, jak przesuniesz suwak do końca to masz 10kΩ.
    Jak masz suwak np. na 20% to między jednymi pinami masz 20% rezystancji np. 2k a drugimi 80%, 8k. Między "skrajnymi" masz zawsze tyle ile ma potencjometr!
    Potencjometr można używać jako regulowany dzielnik napięcia - końce do napięcia np. 0 i +5V na środku regulowane napięcie od 0-5V. W twoim przypadku powinieneś zewrzeć odczep środkowy z jednym ze skrajnych pinów. W tedy otrzymasz coś w rodzaju rezystora (tylko dwa wyprowadzenia) o zmiennej rezystancji w granicach od 0 do wartości potencjometru. Radzę najpierw postarać się zrozumieć zasadę działania urządzenia i poszczególnych elementów zanim zaczniesz coś montować!
    Sposób połączenia potencjometrów jest na schemacie...
    http://mylab.pwii.pl/lampa/pdf/didea.pdf
  • #7 3892289
    nnnorbi
    Poziom 14  
    wlasnie oto chodzi ze mam wszystko na miejscu zgodnie ze schematem poniewaz nic nie dzialalo zaczolem krecic potenciometrem a gdy totknolem palcem srodkowej nuzki to wtedy zaczela dzialac wiec podlaczylem ja do uziemienia nie wiem czy dobrze zrobilem ale dziala moze mi poradzisz (ryborz) co mozna by zrobic jak jestes taki madry

Dodano po 1 [minuty]:

ps. myslisz za bralbym sie za budowe lampy plazmowej jak bym nie wiedzial co to jest potenciometr ?
  • #8 3892336
    ryborz
    Poziom 23  
    Napisz o który potencjometr chodzi. Jak masz zrobioną gotową płytkę i dobre elementy to nie powinno być problemu.
  • #9 3894481
    nnnorbi
    Poziom 14  
    nie mam gotowej plytki ale trawilem za pomoca papieru kredowego zaden potenciometr nic nie zmienia

Dodano po 2 [minuty]:

powinno byc przejscie na nozce 6-7 w lm555

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej napięć w lampie plazmowej DIY podano, że na poszczególnych punktach powinny występować napięcia około 3V, 5V i 12V. Problemem było prawidłowe podłączenie potencjometru, który w układzie pełni rolę regulowanego rezystora. Środkowy odczep potencjometru musi być połączony z jednym z jego skrajnych wyprowadzeń, aby działał poprawnie jako regulator. Brak uziemienia potencjometru powodował brak działania układu. Po prawidłowym podłączeniu potencjometru i wymianie uszkodzonej żarówki lampa zaczęła działać, a iskry pojawiały się po zbliżeniu palca do lampy. Wskazano również, że na nóżkach 6 i 7 układu LM555 powinno być przejście, co jest istotne dla poprawnej pracy generatora w lampie. Autor korzystał ze schematu ze strony mylab.pwii.pl oraz samodzielnie trawił płytkę metodą laserową i papieru kredowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA