logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

avt-3500 attiny2313 "could not identify chip"

Terry80 14 Maj 2007 22:40 3829 12
REKLAMA
  • #1 3885300
    Terry80
    Poziom 11  
    Witam, Dostałem dzis plytke 3500 i mialem nadzieje, ze jeszcze dzisiaj sie nia pobawie a tu zonk :/
    Przy probie wgrania pierwszego programu z ksiazki mikrokontrolery dla poczatkujacych:

$regfile = "attiny2313.dat"
    $crystal = 1000000

Config Portb = Output
    Config Portd = Output
    Portd = 2
    Do
    If Portd = 64 Then Portd = 1
    Portd = 2 * Portd
    Waitms 250
    Loop

Wyskakuje "could not identify chip with ID:000000" a zaraz potem "Selected chip and target chip do not match AT90S2313 <> ATTINY2313". Przejrzalem google i widze ze nie jestem jedyna osoba, ktora ten problem spotyka, zadno ze znalezionych rozwiazan jednak nie skutkuje :/ Zasilanie podlaczone mam z molexa do zlacza "power". Kabel programujacy jak na rysunku: avt-3500 attiny2313 "could not identify chip" Przy "robieniu" kabla sprawdzalem buzzerem poszczegolne zyly, wszyskie sa w calosci.
    W opcjach mam "sample electronic programer i lpt address 3BC (kontroler LPT) Attiny jest sprawny, mial juz wgrany zegar, ktory dziala prawidlowo. Gdzie wiec moze byc przyczyna?
    dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3885623
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Przestaw adres LPT na 378
  • REKLAMA
  • #3 3885811
    Terry80
    Poziom 11  
    Sądzisz, że nie próbowałem? Ani 378, ani 278 nic nie zmienia...
  • #4 3886060
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Nie mam powodu przypuszczać, że to zrobiłeś, skoro nic o tym nie napisałeś. Wracając do tematu, co to za komputer? LPT jest włączony w BIOSie? Jaki ma tam przydzielony adres?

W Bascomie w oknie programatora masz narzędzie do testowanie takiego biedaprogramatora - miernik w łapę i do dzieła.
  • #5 3886952
    Terry80
    Poziom 11  
    plyta dfi ultra-d, lpt jest, a wlasciwie byl jak pisalem na jakims egzotycznym kontrolerze na pci. Mozliwe ze to z nim byl problem, wkrotce pownienem miec cos na netmosie, tak wiec do tego czasu temat nieaktualny...
  • Pomocny post
    #6 3887165
    vain
    Poziom 13  
    Ja tez mialem taki problem, ale przypadkiem wpadlem na takie rowiazanie (o ile wszystko jest dobrze podlaczone i skonfigurowane, a mimo to nie dziala): w opcjach progrmatora wybieralem programator: Eddie McMullen ... probowalem zaprogramowac (wyrzucal blad) zmienialem programator na sample electronics programer i... dziala.

Daj znac.
  • #7 3887348
    Terry80
    Poziom 11  
    Jak pisałem mam ustawiony "sample electronics programer"i... Na razie nic nowego nie sprawdzę bo pozbyłem się kontrolera (chip ite8875) i zastanawiam się nad wyborem innego, tym razem nie całkiem w ciemno jak poprzednio... Czytałem, że z kontrolerami opartymi na netmosach nie ma wiekszego problemu, ale czy znajdzie się ktoś, kto ma konkretny kontroler, przy pomocy którego programuje attiny2313 (a już najlepiej na płytkach avt3500, lub zl11avr) i będzie w stanie potwierdzić bezproblemowe dzialanie?
  • REKLAMA
  • #8 3888907
    Terry80
    Poziom 11  
    Witam, przemyslalem troche temat i doszedlem do wniosku, ze bardziej oplaca mi sie kupic programator na USB. Mam w związku z tym papre pytan dotyczacych tego programatora:
    http://www.allegro.pl/item194139779_programator_isp_avr_avrprog_usb_faktura_gwarancja.html

Czy nie ma zadnych przeciwskazan, co do wspolpracy programatora z AVT-3500?
    Czy da sie jakos skonfigurowac bascoma, by z poziomu programu programowac chipy, czy konieczne jest wgrywanie plikow hex przez program dolaczony do programatora?
    Czy cena nie jest zbytnio przesadzona i czy ewentualnie podjaby sie ktos zmontowania dla mnie takiego ukladu za nieco nizsza kwote? ;)

dzieki za pomoc
  • #9 3889356
    vain
    Poziom 13  
    Terry80 napisał:
    Jak pisałem mam ustawiony "sample electronics programer"i... Na razie nic nowego nie sprawdzę bo pozbyłem się kontrolera (chip ite8875) i zastanawiam się nad wyborem innego, tym razem nie całkiem w ciemno jak poprzednio... Czytałem, że z kontrolerami opartymi na netmosach nie ma wiekszego problemu, ale czy znajdzie się ktoś, kto ma konkretny kontroler, przy pomocy którego programuje attiny2313 (a już najlepiej na płytkach avt3500, lub zl11avr) i będzie w stanie potwierdzić bezproblemowe dzialanie?

Przeczytales dokladnie, ze zrozumieniem moj post?
  • #10 3890604
    Terry80
    Poziom 11  
    wydaje mi sie ze tak inna sprawa, czy zostal on "ze zrozumieniem" napisany.
    ok, roumiem, ale nie sprawdze niestety juz tego... Czekam na programator USB

edit:
    Wracam do opcji z LPT... W związku z tym ponawiam swoje pytanie:
    Kto ma konkretny kontroler, przy pomocy którego programuje attiny2313 (a już najlepiej na płytkach avt3500, lub zl11avr) i moze potwierdzic jego wspolprace pod xp? No nie wierze, że w czasach, kiedy porty LPT nie pojawiają się jużna nowych płytach nikt nie korzysta z takiego rozwiązania...
  • REKLAMA
  • #12 5828823
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Ehh - ten jest łatwiejszy :P Trzeba tylko dobrze piny pozapinać
  • #13 5834868
    Michał_z1
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam.
    wracając do pierwszego postu..........a może by tak zainstalować jaką kolwiek drukarke w systemie co!! Gdzieś o tym było napisane.........
    pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolera ATTINY2313 na płytce AVT-3500 za pomocą programatora podłączonego do portu LPT. Przy próbie wgrania programu pojawia się błąd "could not identify chip with ID:000000" oraz komunikat o niezgodności chipów AT90S2313 i ATTINY2313. Użytkownik zasila płytkę z molexa i stosuje kabel zgodny z instrukcją, jednak programator "Sample Electronics Programmer" nie rozpoznaje układu. Próby zmiany adresu portu LPT (3BC, 378, 278) nie przyniosły efektu. Komputer posiada płytę DFI Ultra-D z egzotycznym kontrolerem PCI (ITE8875), który może być przyczyną problemów. Wskazano, że kontrolery oparte na chipach NetMos działają stabilniej. Jeden z użytkowników zasugerował zmianę programatora na "Eddie McMullen", co u niego rozwiązało problem, jednak autor używa "Sample Electronics Programmer" bez powodzenia. W efekcie autor rozważa zakup programatora USB (np. AVRProg USB) jako bardziej niezawodnego i wygodnego rozwiązania. Dyskusja podkreśla trudności z programowaniem ATTINY2313 przez LPT na nowoczesnych komputerach oraz zalety programatorów USB. Pojawiła się też sugestia, by zainstalować dowolną drukarkę w systemie, co czasem pomaga w poprawnym działaniu portu LPT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA