logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przetestować wzmacniacz ATM MX1293 bez kolumn? Szukam dokumentacji.

tygrys28 15 Maj 2007 11:50 2129 12
REKLAMA
  • #1 3886343
    tygrys28
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam

wzmiacniacz AudioTechnology Masters model: MX1293 tak na nim pisze

wzmacniacz rozebrałem wymieniłem uszkodzone bezpieczniki podlutowałem uszodzene przewody i teraz problem w tym ze nie mam jak go sorawdzic czy działa bo nie mam kolumn na stanie które mozna by podłoczyc pod jego wyjscie 400W RMS 8Ω

Zna ktos sposób na jego wstepną diagnostyke bez kolumn - czy wogóle bedzie grał?

dzieki za pomocne uwagi

Dodano po 4 [godziny] 37 [minuty]:

a moze jakąs dokumentacje do niego ktos posiada
  • REKLAMA
  • #2 3889418
    Michas.glt.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    możesz podłączyć kolumny o mniejszej mocy - byle by miały 8Ω - tylko należy bardzo uważać z głośnością.
  • REKLAMA
  • #3 3890394
    tygrys28
    Poziom 17  
    Michas.glt.pl napisał:
    możesz podłączyć kolumny o mniejszej mocy - byle by miały 8Ω - tylko należy bardzo uważać z głośnością.

nie mam w chwili obecnej zadnych kolumn kolego , chodzi mi o wstepna diagnostyke bez kolumn , bo nim je wypozycze to troche to potrwa
  • #4 3892795
    Michas.glt.pl
    Poziom 16  
    sprawdź miernikiem na wyjściu - powinno być napięcie zmienne.
    w moim Radmorze 5412 na odkręconym potencjometrze od głośności na max mam czasami 12V a jak Cisza - chyba wiadomo - 0V
  • REKLAMA
  • #5 3896258
    tygrys28
    Poziom 17  
    Witam
    A wiec sprawa wygląda tak; sprawdziłem to napiecie na wyjsciu głosników miernikiem cyfrowym i tak na lewym kanale mam 166V zmiennego natomiast po przełączeniu miernika na zakres stały pokazało 75V stałego, kanał lewy praktycznie zero volt bo pokazało mi nie całe pół volta stałego, potenciometry volume odkrecone w tym czasie na maximum.
    Nie zaduze to napiecie na lewym kanale? prawy do roboty chyba zaczne od sprawdzenia koncówek - co o tym sądzi cie panowie?

pozdrawiam
  • #6 3897420
    Michas.glt.pl
    Poziom 16  
    po pierwsze puściłeś jakiś sygnał ?? (muzykę)
    a po drugie jak się zachowuje napięcie przy ściszaniu ? spada ??
  • #7 3897854
    tygrys28
    Poziom 17  
    Michas.glt.pl napisał:
    po pierwsze puściłeś jakiś sygnał ?? (muzykę)
    a po drugie jak się zachowuje napięcie przy ściszaniu ? spada ??

sygnału zadnego nie puszczalem na wejsciu i glosników tez nie podłączałem bo nie mam na stanie odpowiednich a czy spada napiecie przy sciszaniu to niewiem bo nie sprawdziłem tego, w tej chwili zajołem sie tym kanałem w ktorym nie było praktycznie zadnego napiecia sprawdzilem juz jego koncówki - są na IRF640 az 8 sztuk ich siedzi na kanał no i na miernik wyglądaja na sprawne co dalej sprawdzic skoro juz mam go wyrozłączanego?
  • #8 3902626
    Michas.glt.pl
    Poziom 16  
    Nie dziw się że nie ma napięcia - musisz puścić jakiś sygnał - to chyba lewy kanał jest spalony.
    bo napięcie bez sygnału ( nawet przy potencjometrze na max ) jest znikome albo go wcale nie ma.

[_P_]
  • #9 3903716
    tygrys28
    Poziom 17  
    Witam
    dziekuje za sugestie kolego Michas.glt.pl

małe sprostowanie na poczatek odnosnie kanalów bo ja zauwazyłem zrobiłem błąd na początku i wspomniałem o dwóch lewych kanałach a są oczywiscie lewy i prawy i sprawa wyglada tak jak sprawdzałem to napiecie na wyjsciu jak wspomniałem wyzej to potenciometru głosnosci były odkrecone na maximum z tym ze na wejsciu nie podawałem zadnego sygnału np; muzyki jedynie co to odkreciłem wszystkie potenciometry od głosnosci na full i zmierzyłem napiecia na wyjsciu kanłów i tak na prawym kanale jest 166v zmiennego i po przełlaczeniu na zakres stałego pokazało mi 75v na lewym natomiast kanale napiecie było szczątkowe około pół volta.

A teraz moje pytanie; wiec uważa kolega Michas.glt.pl ze to ten kanal na którym jest te 166v zmiennego a 75 stałego jest uszkodzony a nie ten w którym było nie całe poł volta?

Obecnie zajołemsie tym kanałem na którym było napiecie szczatkowe czyli lewym no i jak narazie nie znalazłem nic podejrzanego oprócz podejrzanego TDA2030A który dla spokoju podmieniłem zeby nie rozbierac tego kanału ponownie, koncówki IRF640 tez wyglądają na miernik wporządku, jak źle podchodze do zagadnienia to proszę zweryfikować i naprowadzić mnie na właściwą droge.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3904655
    Michas.glt.pl
    Poziom 16  
    Cytat:
    na prawym kanale jest 166v zmiennego i po przełlaczeniu na zakres stałego pokazało mi 75v

Przy braku sygnału, oznacza uszkodzony kanał.

Cytat:
    na lewym natomiast kanale napiecie było szczątkowe około pół volta.

I przy braku sygnału, tak powinno być. Jeżleli puścisz jakikolwiek sygnał - napięcie powinno być wyższe ( powinno "skakać").
  • #11 3912754
    tygrys28
    Poziom 17  
    Witam

dziekuje za sugestie kolego Michas.glt.pl
    jak skoncze sprawdzac te koncowki to dam znac co i jak wygląda a tym czasem mam pytanie czy z tranzystor IRF 9640 moge podstawic IRF640 cos mi sie zdaje ze są zamienne ale pewny nie jestem.
    pozdrawiam
  • #12 3914225
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #13 4050762
    tygrys28
    Poziom 17  
    Witam

długo mnie nie było, a sprawa ze sprzętem wygląda tak:
    wadliwe elektrolity wymienione , jeden podejrzany TDA2030A wymieniony , sprawdzono diody , rezystory i wszystkie pozostałe elementy dyskretne w okolica końcówek mocy które tez zostały wymienione ze względu na uszkodzenie - po tej wymianie podłączyłem na wyjściu miernik zamiast kolumn i puściłem na wejście sygnał z radia jednak mam bardzo małe napięcia na wyjściu mimo tego a spodziewałem sie coś w okolicach 12V które będzie skakać w raz ze zmianą głośności a tu znacznie mniej i nie ma specjalnie ochoty skakać, co jeszcze sprawdzić ?- bo coś chyba jest nie tak.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnostyki wzmacniacza AudioTechnology Masters MX1293 bez podłączania kolumn głośnikowych. Użytkownik wymienił uszkodzone bezpieczniki, przewody oraz elementy końcówek mocy (m.in. tranzystory IRF640), ale nie posiada kolumn do testu. Proponowano podłączenie kolumn o niższej mocy i impedancji 8 Ω z zachowaniem ostrożności przy głośności. Zalecano pomiar napięcia na wyjściu wzmacniacza miernikiem cyfrowym – bez sygnału na wejściu napięcie powinno być bliskie zeru, a przy podaniu sygnału (np. muzyki) powinno wzrastać i zmieniać się wraz z regulacją głośności. Wzmacniacz wykazywał na jednym kanale wysokie napięcie zmienne i stałe (166 V AC, 75 V DC), co może wskazywać na uszkodzenie, natomiast drugi kanał miał napięcie szczątkowe. Po wymianie elektrolitów, TDA2030A, diod, rezystorów i końcówek mocy, pomiary napięcia na wyjściu przy sygnale z radia wykazały niskie wartości, co sugeruje dalsze problemy. Poruszono też kwestię zamienności tranzystorów IRF9640 i IRF640, z zaleceniem samodzielnego sprawdzenia parametrów. Dokumentacja wzmacniacza nie została udostępniona.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA