logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra AT9100 - co sprawdzić, gdy wzmacniacz pali bezpiecznik?

KristoF82 04 Wrz 2006 15:12 2919 21
REKLAMA
  • #1 2985957
    KristoF82
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Witam
    Otrzymałem w spadku taki wzmacniacz i chciałbym go naprawić i przy okazji się czegoś nauczyć. Wzmacniacz pali główny bezpiecznik i nawet sie nic nie zaświeci, nic nie jest do niego podpięte ani głośniki ani żaden sygnał wejściowy. Od czego mam zacząć przy sprawdzaniu? Jestem początkujący więc proszę o łopatologiczne podpowiedzi jeśli to możliwe.

Przeczytałem to :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic469459.html
    i to :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic468067.html

ale nic tam według mnie konkretnego nie piszą i wydaje mi sie że mój przypadek jest trochę inny niż tamte ponieważ mój wzmacniacz sie wcale nie włączy. A czy zwarcie może powodować źle działający włącznik ? Ten co mam sie czasem zacina.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2985999
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    witam
    sprawdz miernikiem czy trafo niema czasem zwarcia jesli ma to do wymiany ewentualnie do przewiniecia no i sprawdz ten wylacznik ale maloprawdopodobne ze to on jest przyczyna
    przed trafem sa kondensatory filtrujace moze kturys na przebicie sprawdz czy niema jakis okopcen na trafie i tych kondensatorach
  • #3 2986002
    ma750
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam
    Teoretycznie wyłącznik może powodować zwarcie ale jak do tej pory takiego przypadku nie miałem (musiałby być uszkodzony mechanicznie albo przegrzany i zwęglony). Naprawę zacząłbym od sprawdzenia zasilacza tj transformator i układy prostownicze. Nie mam schematu pod ręką ale proponuję sprawdzić wszystkie bezpieczniki czy są dobre (te wewnątrz obudowy) i czy mają odpowiednie wartości (czy nie są "drutowane") .
    Pozdrawiam
    Mariusz
  • #4 2986364
    KristoF82
    Poziom 21  
    adrian1201 napisał:

sprawdz miernikiem czy trafo niema czasem zwarcia jesli ma to do wymiany ewentualnie do przewiniecia no i sprawdz ten wylacznik ale maloprawdopodobne ze to on jest przyczyna

Sprawdzałem właśnie trafopowielacz odpiąłem złącze 1 (przedwzmacniacza) i złącze 3 (wzmacniacza mocy) i mam takie pomiary:
    na złączu 3 jest: 0,9Ω między pinami 1 i 2, 0,9Ω miedzy pinami 1 i 3, 1,4Ω między pinami 2 i 3,
    na złączu 1 jest: 2,4Ω miedzy pinami 1 i 3, 37,5Ω między pinami 5 i 6,
    mierząc między uzwojeniami (1-3) i (5-6) rezystancja nieskończona.
    Wnioskuje z tego że trafopowielacz jest sprawny.

adrian1201 napisał:

przed trafem sa kondensatory filtrujace moze kturys na przebicie sprawdz czy niema jakis okopcen na trafie i tych kondensatorach

Nie wiem o które kondensatory chodzi na schemacie przed trafopowielaczem jest tylko ten bezpiecznik co ulega uszkodzeniu proszę o podanie numeru elementu na schemacie to poszukam i sprawdzę. Nie widze raczej żadnych przepaleń ani okopceń na trafopowielaczu.

Skoro trafopowielacz jest dobry to jeżeli nie podepnę złączy 1 i 3 to teoretycznie bezpiecznik nie powinien sie teraz spalić, mam racje ?
  • #5 2986419
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    A gdzie w tym sprzęcie jest trafopowielacz :P ?
    Po odłączeniu zasilania po stronie wtórnej, jak 'wywali' bezpiecznik, to niestety trafo sieciowe padło, sprawdż dokładnie każdy element w układzie prostownikowym/ zasilania.

Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 2986531
    chozby
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam.
    Popieram wypowiedź PREDATORA . Jeśli odłączyłes złączki "3" i "1" i po założeniu bezpiecznika 630mAT wywala go to ewidentnie trafo uszkodzone.Chyba że ktoś połączył źle uzwojenia pierwotne . Powinno być
    styk 1 wyłącznika - bezpiecznik - nóżka 1 trafo - nóżka 2 i 9' połączone ze
    sobą - nóżka 10' trafo - styk 2 wyłącznika
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2986757
    KristoF82
    Poziom 21  
    Spróbowałem podłączyć bez złączek 1 i 3 - znowu spaliło bezpiecznik.
    Podłączyłem transformator na ostro bez bezpiecznika (skończyły mi sie) i włącznika to na wyjściu pojawiły sie napięcia takie jak w schemacie: 3x 26V i 46V czyli działa poprawnie. Podpiąłem teraz złączki 1 i 3 i podświetlenie się włączyło. Zobacze za chwile czy wyda z siebie jakiś dźwięk, a co było przyczyną palenia sie bezpiecznika dalej nie wiem jak kupie jeszcze pare to zobacze czy sie dalej będą palić.
  • #8 2986786
    _PREDATOR_

A sprawdzałeś wartość bezpiecznika :P ?

Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #9 2986802
    KristoF82
    Poziom 21  
    0,63A tak pisze w schemacie i na obudowie więc takie zakładałem spalił mi takich ze 4

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

Pojawił się nowy problem :( a mianowicie zaczęły sie fajczyć te duże rezystory R219 i R220. Jak podpiąłem wcześniej obie wtyczki 1 i 3 to tego nie zauważyłem bo jak zaświecił na sekunde to od razu wyłączyłem. A teraz jak chciałem podpiąć głośniki to chodził pare sekund rezystory zaczeły sie grzać do czerwoności i poszedł z nich dym.
    Co mam sprawdzić teraz?
  • #10 2987367
    daras984
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    witam
    wez odłcz koindensator połczony równolegle do uzwojenia pierwotnego transformatora ten kondzioł morze miec zwarcie wewnetrzne i dlatego pali bezpiecznik

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • REKLAMA
  • #11 2987510
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    KristoF82 napisał:
    0,63A tak pisze w schemacie i na obudowie więc takie zakładałem spalił mi takich ze 4

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

Pojawił się nowy problem :( a mianowicie zaczęły sie fajczyć te duże rezystory R219 i R220. Jak podpiąłem wcześniej obie wtyczki 1 i 3 to tego nie zauważyłem bo jak zaświecił na sekunde to od razu wyłączyłem. A teraz jak chciałem podpiąć głośniki to chodził pare sekund rezystory zaczeły sie grzać do czerwoności i poszedł z nich dym.
    Co mam sprawdzić teraz?

teraz to zapewne sfajczyla(y) sie koncowka(i) mocy.
    najpierw trzeba bylo usunac bledy w zasilaczu(mozliwe ze i w koncowce),a nie wlaczac trafo "na krotko" bez zabezpieczenia.
    ale...skoro idzie dym i jest widoczne zwarcie - powinny wyleciec bezpieczniki na plytce koncowki mocy- nie wylecialy, wiec sprawdz czy nie sa "watowane"
  • REKLAMA
  • #12 2987542
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Do sprawdzenia T209, T210, T207, T208.

Dodano po 6 [minuty]:

olaf x napisał:
    bezpieczniki na plytce koncowki mocy- nie wylecialy, wiec sprawdz czy nie sa "watowane"
    Bezpieczniki to tam sa jeszcze na wyjsciu koncowki a w galezi zasilania nie ma tylko jest bezpiecznik glowny i on przelatywal wlasnie dlatego bo masz uwalona koncowe i jak ominoles bezpiecznik to nie dziw sie ze teraz co innego sie pali.Bezpiecznika sie nie omija bo po to on jest by zabezpieczal i pamietaj by mial on literke "T" czyli T630mA!!!!
  • #13 2989322
    KristoF82
    Poziom 21  
    Sprawdziłem właśnie wszystkie tranzystory i tak:
    T210, T209 i T208 są do wywalenia a reszta niby jest ok, te duże rezystory pomimo tego że sie fajczyły też pokazuje że są dobre.
    Na płytce nie widze okpceń i nadpaleń na ścieżkach, pozostałe rezystory i kondensatory tez dobrze wyglądają więc czy musze to wszystko jeszcze sprawdzać? Co teraz ? Wystarczy że wymienie uszkodzone elementy ? Jak zrobić żeby sie teraz nic więcej nie uszkodziło ?
  • #14 2989364
    _PREDATOR_

Rezystory niskoomowe w tych obwodach mogą się tak uszkodzić, że nie jest to po nich widoczne, zalecam sprawdzenie każdego z nich odlutowując przynajmniej jego jeden koniec :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #15 2989407
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wylutuj te czesci uszkodzone i sprawdz czy Ci dalej wywala bezpiecznik T630mA!Zmierz napiecia na kondensatorze glownym!
  • #16 2989520
    KristoF82
    Poziom 21  
    Sprawdziłem teraz wszystkie rezystory uwalonego kanału - normalnie mozolna robota. Wszystkie są dobre mają tylko małe odchyłki ale tak chyba może być. Sprawdziłem też diode i jest OK, ustawiłem też ten R109 na jakieś 466, lepiej już sie nie dało bo albo za duzo albo za mało. Nie mam jeszcze bezpieczników więc nie moge sprawdzić będe miał dopiero za jakieś 3 godziny to zobacze. A wszystkie tranzystory mam wylutowane bo wylutowywałem do sprawdzania.
    Sprawdziłem też napięcia na tym duzym kondensatorze 2x4700 i jest tam 2 x po 34,4V.
    Zabieram sie zaraz do wlutowania rezystorów bo to chyba moge zrobić i sie nic nie stanie :-)
  • #17 2989580
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    A po co kreciles tym peerkiem R109?Ustaw go tak jak byl(gdzies w polowie).Te rezystory niskoomowe ktore Ci sie jaraly lepiej tez wymien!
  • #18 2990161
    KristoF82
    Poziom 21  
    Włączyłęm wzmacniacz z wlutowanymi rezystorami i bezpiecznikiem 630mA i normalnie się podświetlenie świeci, nic się nie fajczy. A to R109 było ustawione nie na środku tylko całkiem na prawo, a na schemacie pisze że tam ma być 470Ω jak zmierzyłem to było 100Ω i dlatego troche przekręciłem - teraz jest prawie na środku, zresztą czytałem tu na forum że jak wymienie tranzystory to i tak bede musiał tym wyregulować prąd spoczynkowy chyba. Jeszcze powinienem coś teraz pomierzyć czy już wlutować tranzystory, a jak moge wlutować to które na początek? Czy od razu wszystkie?
  • #19 2990535
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wszystkie wlutuj pamietajac o podkladkach i zeby nie bylo przebicia na radiator!Peerek ten ma ogolnie wartosc 470Ω ale ustawionej ma nie miec tyle!!!!
  • #20 2995704
    KristoF82
    Poziom 21  
    Witam
    Wlutowałem wszystkie tranzystory - płytka już jest kompletna.
    Podłączyłem do płytki tylko złączke 3 co idzie z trafo i nie podłączałem pozostałych trzech wtyczek. Bezpiecznik się ne spalił.
    Podpiąłem teraz pozostałe wtyczki i bezpiecznik się sfajczył.
    Jak mam zrobić żeby zaoszczędzić na bezpiecznikach? Do sklepu elektronicznego to mam prawie 30km a został mi jeszcze tylko 1 bezpiecznik i zanim kupie nowe to znowu zejdzie pare dni.

Co teraz?

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Już mam sposób na bezpieczniki :-) Zamiast bezpiecznika wstawiłem żarówke 60W. Teraz jest tak że mam podpiętą wtyczke od słuchawek, wtyczke od głośników i złącze 3, jak to jest podpięte to żarówka tylko mrugnie przy włączeniu. Jak podepne tą małą wtyczke, chyba ona jest od przedwzmacniacza (2 kable:brązowy i zielony) to żarówka się cały czas świeci.

Wnioskuje przez to że teraz usterki powinienem szukać w przedwzmacniaczu ? Dobrze myśle?
    Prosze o jakieś rady.
  • #21 3011913
    ma750
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam
    U mnie na schemacie złącze 1 ma 4 przewody (w tym zasilające oświetlenie skali) i każdy z obwodów ma dodatkowo bezpiecznik (160mA i 400mA). Jeżeli jest inaczej proponuję użycie omomierza. Po odpięciu złącza 1 zmierzyć przejście pomiędzy końcówkami (od strony przedwzmacniacza), nie może być zwarcia. Sprawdzić też diodę D1 , elektrolit C1 i tranzystor T1.
    Pozdrawiam.
  • #22 3054979
    KristoF82
    Poziom 21  
    Witam.
    Znalazłem usterke w końcówce jeden tranzystor który założyłem był wadliwy (nowy) 8-O i to powodowało palenie bezpiecznika. Kiedy doszedłem do ładu z końcówką okazało sie że po podpięciu kolumn dalej coś jest nie tak bo słabo grają i "pierdzą" obie kolumny. Pomierzyłęm napięcia i wyszło na to że uszkodzony był tranzystor T3 (BD281) który podawał na końcówki przedwzmacniacza o połowe niższe napięcie niż powinien. Po wymianie ustawiłem jeszcze prąd spoczynkowy, w trakcie ustawiania zauważyłem ze zaraz po włączeniu wzmacniacza mierzone napięcie cały czas wzrasta więc poczekałem kilka minut jak sie ustabilizowało i wtedy zaczałem regulacje. Udało mi się też przestroić radio i nawet stereo łapie :D. Wzmacniacz doprowadziłem do stanu uzywalności i teraz hula że aż miło, naprawienie go sprawiło mi to dużo satyswakcji. Teraz wpadł mi w ręce RADMOR 5100 nieprzestrojony i też podobno ze spalonymi końcówkami wiec będę miał nowego "królika doświadczalnego". :D
    Dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra AT9100 pali główny bezpiecznik natychmiast po włączeniu, nawet bez podłączonych głośników i sygnału wejściowego. Pierwsze kroki diagnostyki obejmowały sprawdzenie transformatora sieciowego, układu prostowniczego oraz kondensatorów filtrujących pod kątem zwarć i uszkodzeń. Pomiar rezystancji uzwojeń i odłączenie złączek przedwzmacniacza i wzmacniacza mocy nie zapobiegało przepalaniu bezpiecznika, co wskazywało na uszkodzenie transformatora lub końcówek mocy. Po podłączeniu transformatora bez bezpiecznika pojawiły się prawidłowe napięcia zasilania. W trakcie testów zauważono przegrzewanie i dymienie dużych rezystorów R219 i R220, co sugerowało uszkodzenie końcówek mocy. Sprawdzenie i wymiana uszkodzonych tranzystorów końcówek (T208, T209, T210) była konieczna, a także wymiana rezystorów niskoomowych, które mogły ulec uszkodzeniu bez widocznych śladów. Regulacja prądu spoczynkowego za pomocą potencjometru R109 była wymagana po wymianie tranzystorów. Po wymianie uszkodzonych elementów i prawidłowym montażu wzmacniacz uruchomił się poprawnie, jednak dalsze problemy z dźwiękiem spowodowane były uszkodzeniem tranzystora T3 (BD281) w przedwzmacniaczu, który podawał zbyt niskie napięcie. Po jego wymianie i regulacji prądu spoczynkowego wzmacniacz działał prawidłowo, a także udało się przestroić radio. W trakcie naprawy stosowano żarówkę 60W jako zabezpieczenie zastępcze dla bezpiecznika, co pozwoliło ograniczyć ich zużycie podczas testów. Wskazano na konieczność dokładnego sprawdzenia wszystkich elementów zasilacza, układu prostowniczego, tranzystorów końcówek mocy oraz elementów przedwzmacniacza, a także na prawidłowe stosowanie bezpieczników typu T o wartości 630mA.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA