logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Liebherr Economy - czy wyciek gumy wymaga natychmiastowego wyłączenia?

jarul777 15 Maj 2007 21:32 5218 8
REKLAMA
  • #1 3888385
    jarul777
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Posiadam lodówkę Liebherr Economy. Kiedy dzisiaj wieczorem do niej zajrzałem, zaobserwowałem, że nie działa. Po odsunięciu jej od ściany znalazłem za nią i na przewodzie (idącym od jednego agregatu prawdopodobnie do przedniego panelu ze sterowanieniem - ale nie jestem pewien) coś o kolorze i konsystencji stopionej gumy. Załączam zdjęcia.
    Lodówka po poruszeniu jej z miejsca ponownie zaczęła chłodzić.
    W związku z tym mam pytanie. Czy mogę dalej używać tej lodówki, czy trzeba natychmiast ją wyłączyć z prądu.
    Załączniki:
    • Lodówka Liebherr Economy - czy wyciek gumy wymaga natychmiastowego wyłączenia? 15-05-07_2123.jpg (69.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lodówka Liebherr Economy - czy wyciek gumy wymaga natychmiastowego wyłączenia? 15-05-07_2122.jpg (11.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3888773
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Spokojnie mozesz ja uzywac a ta mase ktora sie stopila delikatnie zeskrobac, tak abys niepourywal rurek.
  • REKLAMA
  • #3 3889254
    jarul777
    Poziom 11  
    Ale lodówka przestała działać. Działa tylko zamrażarka w trybie Super Frost. Czy coś można zrobić samemu, czy trzeba wzywać serwis.
  • #4 3889282
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Nie wiem ile lat ma to cacko ale jeśli po gwarancji to mógł się wyłożyć termostat- ale należy to sprawdzić - albo gdzieś coś nie kontaktuje i należy to zlokalizować i usunąć - NIE do zrobienia oprzez Internet.
    musisz poszukać sam -o ile potrafisz.
  • REKLAMA
  • #5 3891928
    servisant
    Specjalista AGD
    Jesli agregat niepracuje i jest zimny ten od chlodziarki( ten z pojemnikiem plastikowym na skropliny) zaczalbym od sprawdzenia termostatu od chlodziarki
  • #6 3892056
    jarul777
    Poziom 11  
    Lodówka czasami działa (podkręciłem regulację na max, schłodziła tyle ile trzeba, wyłączyła się i koniec), więc to pewnie termostat. A ile może kosztować wymiana termostatu (lodówka ma 7 lat)?
  • REKLAMA
  • #7 3902178
    servisant
    Specjalista AGD
    Cena nie powinna przekraczać 130pln :)
  • #8 3904337
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    servisant napisał:
    Cena nie powinna przekraczać 130pln :)

Oryginalny termostat może kosztować powyżej 160 pln w serwisie >>można go zastąpić innym.
  • #9 3904816
    servisant
    Specjalista AGD
    sam termostaty w serwisie koszt ok 220pln, cena 130 to koszt(zamiennika) z wymiana

Podsumowanie tematu

✨ W lodówce Liebherr Economy zaobserwowano wyciek stopionej gumy na przewodzie łączącym agregat ze sterowaniem. Po przesunięciu lodówka chwilowo zaczęła działać, jednak chłodziarka przestała funkcjonować, a działała jedynie zamrażarka w trybie Super Frost. Problem najprawdopodobniej dotyczy termostatu, który może być uszkodzony lub mieć przerwany kontakt. Zaleca się samodzielne sprawdzenie termostatu, zwłaszcza jeśli urządzenie jest po gwarancji. Wyciek gumy nie wymaga natychmiastowego odłączenia lodówki od prądu, można delikatnie usunąć stopioną masę, uważając, by nie uszkodzić przewodów. Koszt wymiany termostatu waha się od około 130 PLN za zamiennik z montażem do ponad 160 PLN za oryginalną część, a w serwisie cena termostatu może sięgać około 220 PLN.
REKLAMA