logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobiernie zabezpieczeń. Jak się oblicza? Instalacje elektr..

koragreg 15 Maj 2007 21:46 1869 7
  • #1 3888446
    koragreg
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Jak oblicza się dobór zabezpieczeń w instalacjach elektrycznych na 230V i 400V?.
    Czy prawdą jest iż przyjmuje się obciążenie ok1,3A na 1 kW czy dotyczy to również ukladow silowych oraz jakie przyjmuje się cos fi (ogólnie ) dla silnikow3- fazowych.????
    Znam wzór I = P/U ale on w praktyce ma się nijak dlaczego ????
    Informacje można rowniez przesyłać na koragreg(_at_)gmail.com lub gg 9103751
  • #2 3889306
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Wzór który podałeś jest słuszny , ale :
    - dla prądu stałego
    - prądu zmiennego 1- fazowego odbiornika rezystancyjnego.

W przypadku instalacji 3-fazowej

P=√3*U*I*cosφ gdzie U=400V

Do oszacowania wartości prądu należy pomnożyć moc silnika x2.

cos φ zwykle przyjmuje 0,8 choć jest on różny w zależności od mocy maszyny.
  • #3 3889390
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Dobór zabezpieczeń w instalacjach 230/400 to teoretycznie szerokie wody. Najprościej dobiera się je praktycznie.
    Są rózne rodzaje obciążeń i do nich się dobiera bezpieczniki. Silniki są obciążeniem do dtórego wstawia się kilka zabezpieczeń.
    Bezpiecznik - w zależności co napędza (mała lekka piła, duży wentylator, czy inne użądzenie o dużym momencie bezwładności) albo C i prąd x2 a nawet D i prąd x3. Bo w momencie rozuchu prąd jest x10 i więcej. to samo żarówki klasyczne - zimne włókno ma 10krotnie mniejszą
  • #4 18723288
    DZWILU88
    Poziom 13  
    Ocena: 94
    Cześć, podłącze się do tematu. Zeby było zrozumiałe dla większosci to podam przykład:
    chcę zabezpieczyć czajnik bezprzewodowy najmniejszym możliwym bezpiecznikiem, jakim?

DANE z tabliczki:
    moc 2000 W
    prąd 1,2 A
    napięcie 230 V

zabezpieczenie ?

czyli:
    I = P/U

I = 2000/230 = 8,7 A

z tego wynika ze musi być zabezpieczenie 10A ? trochę dużo
  • #5 18723329
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4306
    DZWILU88 napisał:
    DANE z tabliczki:
    moc 2000 W
    prąd 1,2 A
    napięcie 230 V
    Prąd 1,2 A nie pasuje do tego zestawu danych :)
    DZWILU88 napisał:
    I = 2000/230 = 8,7 A

z tego wynika ze musi być zabezpieczenie 10A ? trochę dużo
    Obliczyłeś prawidłowo. Dlaczego zabezpieczenie 10A wydaje ci się trochę za duże?
    Zauważ, że napięcie w sieci może być wyższe od znamionowego i wynosić np. 238V. Jaki prąd wtedy popłynie?
  • #6 18723399
    DZWILU88
    Poziom 13  
    Ocena: 94
    Wydaje mi się duże bo główne zabezpieczenie mam 25 na całe mieszkanie jak dodam piekarnik mikrofale pralkę i zmywarkę to na pewno przekroczy 25A a nigdy mi zabezpieczenie w domu nie zadziałało.

Chyba najbezpieczniej będzie zmierzyć cęgami ile zużywa podczas pracy i dodać 20% zapasu
  • #7 18723719
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4306
    DZWILU88 napisał:
    Chyba najbezpieczniej będzie zmierzyć cęgami ile zużywa podczas pracy i dodać 20% zapasu
    Dowcip polega na tym, że musisz mieć zabezpieczony obwód zanim podłączysz urządzenie, choćby swój czajnik.
    Zabezpieczasz obwód a nie podłączane urządzenie.
    DZWILU88 napisał:
    Wydaje mi się duże bo główne zabezpieczenie mam 25 na całe mieszkanie jak dodam piekarnik mikrofale pralkę i zmywarkę to na pewno przekroczy 25A a nigdy mi zabezpieczenie w domu nie zadziałało.
    Pewnie nigdy nie pracowały jednocześnie dłużej niż kilka minut. W pralce i zmywarce, grzałka grzeje tylko przez część programu. Jeżeli "zsynchronizujesz" moce swojego AGD to otrzymasz prąd przekraczający 35A. Bezpiecznik topikowy (to poprawna nazwa "korka") wytrzyma takie przeciążenie (35/25 = 1,4) od kilku do kilkunastu minut w zależności od charakterystyki bezpiecznika.
  • #8 18724040
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Zabezpieczeń nie dobiera się do odbiornika tylko do instalacji. Ze względu na parametry osprzętu dla gniazd maksymalne zabezpieczenie to 16A a dla obwodów oświetlenia 10A. Jednak po drodze są jeszcze przewody i to ich stan i przekrój może te podane przeze mnie maksymalne wartości znacząco obniżyć. W nowych instalacjach to się liczy a później mierzy. W starych o nieznanym stanie po prostu się mierzy.

Podsumowanie tematu

✨ Dobór zabezpieczeń w instalacjach elektrycznych 230V i 400V wymaga uwzględnienia rodzaju obciążenia oraz charakterystyki prądu. W instalacjach jednofazowych rezystancyjnych stosuje się wzór I = P/U, jednak w praktyce dla instalacji trójfazowych obowiązuje wzór P = √3 * U * I * cosφ, gdzie U = 400V, a cosφ dla silników trójfazowych zwykle przyjmuje się około 0,8. Przy doborze zabezpieczeń dla silników stosuje się mnożnik prądu znamionowego (np. x2 lub x3) ze względu na wysokie prądy rozruchowe, które mogą sięgać nawet 10-krotności prądu nominalnego. Zabezpieczenia dobiera się do instalacji, a nie bezpośrednio do odbiornika, z uwzględnieniem przekroju przewodów i ich stanu technicznego. Maksymalne zabezpieczenia dla gniazd to zwykle 16A, a dla obwodów oświetleniowych 10A. W praktyce warto mierzyć rzeczywiste zużycie prądu i uwzględniać zapas bezpieczeństwa. Bezpieczniki topikowe mogą wytrzymać krótkotrwałe przeciążenia powyżej nominalnej wartości, co jest istotne przy pracy urządzeń o zmiennym obciążeniu, takich jak pralki czy zmywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA