logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przesiadka z Windows na Linuks, zbliżony interfejs i łatwa obsługa

artur3000 17 Gru 2019 06:13 2673 26
REKLAMA
  • #1 18344317
    artur3000
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam obecnie windowsa na komputerze.
    Na pierwszej partycji jest system, na drugiej moje pliki.
    Planuje przesiasc sie na linuxa i nie wiem jaki linux sobie poradzi z plikami windows klopot z jakim sie borykam to ulatwienia dla rodzicow - zeby sie ogarneli z linuxem. Malo sie znaja na komputerze - sam windows to problem a linux bedzie jeszcze bardziej problematyczny wiec zastanawiam sie nad najbardziej zblizonym do windowsa.
    Mam kilka linuksow opensource/gpl np Mandriva, nowa mandriva os LX 4.0 , ubuntu, debian, knoppix i fedora.
    Koledzy doradzcie co by bylo najbardziej odpowiednie.
    Z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 18344332
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7862
    Chyba najbardziej prosty dla "laika" do opanowania jest Mint. Sam się kilka lat temu przesiadałem, i ta dystrybucja jest bardzo dobra dla początkujących.
  • REKLAMA
  • #3 18344354
    artur3000
    Poziom 8  
    Dzieki, wiem ze jest prosty ale zalezy mi na funkcjonalnosci i duzej ilosci repozytoriow.
    Wole miec za duzo programow jak za malo.
  • #4 18344360
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7862
    Funkcjonalnością jest zbliżony do Windows'a, a repozytoria dość duże.
  • #5 18344395
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    Mint jest chyba 3ci pod wzgledem ilosci repozytoriow, jest chyba najblizszy "oknom", mozesz wybrac wersje ubuntowa lub debianowa. Drugi jaki mogle polecic to ubuntu ale nie lubie "nowego" interfejsu wiec wybralem ubuntu studio, ktory laczy sie z moimi zainteresowaniami, trzeci to debian ale nie jest on w pierwszym kontakcie tak przyjazny.
    "Wole miec za duzo programow jak za malo." - to chyba nie jest sluszne podejscie, instaluj to co potrzebujesz a nie wszystko co "podleci".
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 18344432
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2826
    artur3000 napisał:
    Planuje przesiasc sie na linuxa i nie wiem jaki linux sobie poradzi z plikami windows

Każdy sobie poradzi. Ew. trzeba pobrać z repozytoriów paczkę dla extFAT, bo tak sa fabrycznie formatowane karty SD większe od 32GB.
    artur3000 napisał:
    klopot z jakim sie borykam to ulatwienia dla rodzicow - zeby sie ogarneli z linuxem.

W następnym poście
    artur3000 napisał:
    Wole miec za duzo programow jak za malo.

Dla kogo ma być ten system? Dla "chytruska programowego" czy mało ogarniętych starszych ludzi z, jak sądzę, podstawowymi potrzebami w zakresie komputera. Czyli przeglądarka, może mail, może skype, może pakiet biurowy?
    Wszystkie "podstawowe potrzeby" są zaspokojone w praktycznie każdej pełnej dystrybucji od strzała.
    Dla rodziców proponował bym dystrybucję z KDE lub XFCE. Najlepiej "przećwiczyć" na wersji live z pendrive'a.
    Wg. mnie przy przesiadce z windows na linux największym problemem są operacje plikowe i związany z nimi sposób odwoływania się do dysków lub partycji. Jednak wszystkie dystrybucje mają katalog "home" czyli coś jak "moje dokumenty" i to powinno rodzicom wystarczyć. Do tego dorobienie montowania partycji windowsowych z automatu i bez podawania hasła roota. Oczywiście środowisko pracy musi być dla rodziców przygotowane tak aby sam pulpit i programy ustawione były pod nich w obrębie ich (wspólnego, osobnego) konta użytkownika.
    Nie znam obecnej Mandrivy. Kiedyś była bardzo przyjazna użytkownikom windows.
    Sam polecam najbardziej popularną dystrybucję z DistroWatch, czyli MXLinux. Oparty na Debianie przez co ma bardzo duże repozytoria. Sporo kreatorów ustawień.
  • REKLAMA
  • #7 18352815
    bruno7
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Ja nie mam katalogu Home. Mam partycję Home. Bardziej bezpiecznie
  • #8 18352941
    jack63
    Poziom 43  
    bruno7 napisał:
    Ja nie mam katalogu Home. Mam partycję Home. Bardziej bezpiecznie

Nie ma się czym chwalić. To typowe rozwiązanie dla Linuxa. Kiedyś nie dało się nawet przeprowadzić typowej instalacji bez wydzielenia partycji Home.
    Czy bardziej bezpieczne? Na pewno bardziej wygodne niż idiotycznie wkładane na siłę w partycję systemową Moje dokumenty z Windows. Ile się trzeba było naginnastykować aby rozdzielić dane od systemu.
  • #9 18353293
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    A ja na przekór niektórym zasygnalizuję Mageia 7, Mnie się podoba chociaż masa uaktualnień i modyfikacji. Warto spróbować.
    Jakby co to można poczytać: https://www.distrowatch.com/
  • #10 18353310
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2587
    mczapski napisał:
    Mnie się podoba chociaż masa uaktualnień i modyfikacji

Oznacza to, że wersja dystrybucji wyszła z kupą niedoróbek, stąd te masy poprawek :)
    W Windows nie jest podobnie?

Wbrew wszystkim opiniom na desktop dla osób bez konkretnej znajomości komputera/systemu polecam Debiana ze środowiskiem KDE.
    Debian jest bardzo stabilny, dopracowany nawet tuż po opublikowaniu w nowej wersji, zaś KDE bardzo łatwe do opanowania dla kogoś, kto łapie cokolwiek w Windows.

Po co pakować się w dystrybucje bazujące na Debianie, jak można na oryginale powalczyć. To taka różnica jak wyrób czekoladopodobny i prawdziwa czekolada :)
    V.
  • #11 18353361
    jack63
    Poziom 43  
    vorlog napisał:
    Po co pakować się w dystrybucje bazujące na Debianie, jak można na oryginale powalczyć. To taka różnica jak wyrób czekoladopodobny i prawdziwa czekolada

Po to aby mieć więcej kreatorów i innych ułatwień dla początkującego użytkownika.
    W Linuksie każda dystrybucja jest wyrobem " czekoladopodobnym. Nawet Debian..
    Nie wiem jak się przedstawia obecnie sprawa z KDE?
    Chyba coś kuleje, bo na topie jest jednak XFCE.
    mczapski napisał:
    ja na przekór niektórym zasygnalizuję Mageia 7,

Dlaczego na przekór? Też bym spróbował gdybym szukał dystrybucji dla malozaawansowanego użytkownika.
    Na szczęście jest w czym wybierać.
  • #12 18353401
    vorlog
    Poziom 40  
    jack63 napisał:
    W Linuksie każda dystrybucja jest wyrobem " czekoladopodobnym. Nawet Debian..
    Nie wiem jak się przedstawia obecnie sprawa z KDE?
    Chyba coś kuleje, bo na topie jest jednak XFCE.

Coś nie tak z Twoją wiedzą chyba...
    Debian jest jedną z najstarszych dystrybucji, w dodatku dość ortodoksyjną (luknij sobie hasło DFSG). A tak wygląda "drzewo genealogiczne"
    https://distrowatch.com/dwres.php?resource=family-tree
    XFCE jest na topie, bo ma małe wymagania sprzętowe, jest lekkie itp, zaś KDE jest niemalże systemem w systemie, zawierając w sobie niemal wszystko, co użytkownikowi potrzebne.
    Wbrew pozorom całość całkiem ładnie śmiga nawet na starszym sprzęcie (wiem, bo akurat taki mam).
    Żeby nie było- Mandrake/Mandrivę ćwiczyłem ładnych parę lat (zaczynałem gdzieś w 2003 chyba), do dziś jestem na polskim forum Mandrivy jednym z adminów, niestety, Mandriva swego czasu upadła jako dystrybucja i od tej pory podnieść się nie może ani jako Rosa, ani Mageia, ani Open Mandriva... Szkoda.
    Kilka lat korzystałem z dystrybucji debianopochodnych jak Sidux, Aptosid, Siduction- niezłe, ale właśnie te poprawki, poprawki, poprawki...
    Przećwiczyłem praktycznie wszystkie popularne distra, nawet linuksopodobne *buntu, które olewam po dziś dzień :)
    Koniec końców, jak każdy linuksiarz (:P) skończyłem na Debianie i tak już chyba z sześć lat sobie żyjemy, przy czym mam go na trzech kompach w domu- swoim, córki i żony, przy czym te dwie panie nie odróżniają Linuksa od Windows prawie :D
    Jakoś żadnych problemów z KDE nie mają, a ja nie mam problemów z bezpieczeństwem, wirusami, spokojnym logowaniem do banków itd.
    V.
  • #13 18354023
    artur3000
    Poziom 8  
    Odnosnie Mandrivy - rzeczywiscie byla najbardziej podobna wygladem i przejrzystoscia obslugi do okienek.
    Najbardziej lubilem ten system. Pozniej wychodzily dziwne wydania Mandriva Xtreme, platne, wiec dalem sobie spokoj.
    Troche zglebilem temat popularnosci linuksow i w necie istnieja opinie ze najlepsza edycja linuksow jest Ubuntu Studio 18.04 Bionic Beaver.
    Zainstaluje i zobacze jak dziala.
    Odnosnie partycjonowania systemow, zawsze instalowalem lina na pierwszym dysku fizycznym, dawalem conajmniej 1GB swapa na kazdy 1GB ramu, odzielnie home i odzielnie systemowe. Pierwszy raz gdy instalowalem lina, dalem home razem z systemem i troche sobie utrudnilem zarzadzanie swoimi plikami.
    W Mandrivie praktycznie nie bylo problemow z plikami okienek.
    Drugi raz gdy puscilem instalke nowszej Mandrivy dalem automatyczny przydzial przestrzeni dyskowej, no i klops - pocielo mi dysk twardy i pendriva na plastry, nigdy wiecej nie dam disk druida na automatyczny przydzial partycji, jak to mawia wesoly facet z BBC "nie robcie tego w domu" :)
  • #14 18354281
    vorlog
    Poziom 40  
    artur3000 napisał:
    Odnosnie Mandrivy - rzeczywiscie byla najbardziej podobna wygladem i przejrzystoscia obslugi do okienek.

To nie tyle Mandriva co jej środowisko graficzne, czyli właśnie KDE :)
    https://timeline.kde.org
    Jeżeli tak Ci się podobało, to praktycznie każda dystrybucja, która je posiada, będzie pasować.
    Głównym kryterium jest raczej stabilność, dopracowanie systemu.
    V.
  • #15 18356143
    artur3000
    Poziom 8  
    Dzieki.
    Ps. Mam mala ksiazke o poleceniach w linie ale szukam bibli linuxa po polsku, podrzucicie linka?
  • REKLAMA
  • #16 18356216
    vorlog
    Poziom 40  
    Dawniej korzystałem z tej
    http://linuxcommand.org/tlcl.php
    ale od dawna terminal poszedł w zapomnienie, rzadko jest konieczny do obsługi systemu, choć nie powiem, bywa przydatny.
    Teraz wszystko znajdziesz w necie, choćby
    http://www.pixelbeat.org/cmdline_pl_PL.html
    Książkowe wydanie to może
    https://helion.pl/ksiazki/linux-komendy-i-polecenia-wydanie-iv-rozszerzone-lukasz-sosna,linkp4.htm#format/d
    lub bardziej zaawansowane opracowanie
    https://helion.pl/ksiazki/skrypty-powloki-systemu-linux-zagadnienia-zaawansowane-wydanie-ii-mokhtar-ebrahim-andrew-mallett,skrzz2.htm#format/d
    V.
  • #17 18359936
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Jeśli to ma być używane przez osoby, którym trudno nauczyć się wielu nowych rzeczy, to przede wszystkim dobrze zorganizowane i czytelne menu...

Windows 3.11 miały pewną hierarchę: okna z grupami programów, otwierało się grupę jako okno, z którego wybierało się programy. Teraz tego nie ma.

A jak się ma na pulpicie kilkadziesiąt ikonek, to niełatwo się połapać, gdzie jest ta, która uruchamia potrzebny program, i całość jest trudna do używania.
  • #18 18360106
    vorlog
    Poziom 40  
    Tak... Naucz kogoś intuicyjnej obsługi Win3.11 :D Tam nawet dysku C: nima :D
    Za to właśnie KDE ma bardzo fajnie pogrupowane menu startowe
    Przesiadka z Windows na Linuks, zbliżony interfejs i łatwa obsługaKDE.JPG (4.54 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Ikonki na pulpicie jedynie wkurzają, lepiej dodać najczęściej używane programy do paska zadań.
    V.
  • #19 18360181
    _jta_
    Specjalista elektronik
    vorlog napisał:
    Ikonki na pulpicie jedynie wkurzają, lepiej dodać najczęściej używane programy do paska zadań.

Tak, jak to jest zwykle zrobione, jest to rzeczywiście nieużyteczne.

Długo nie wiedziałem, jak w LXDE dodać coś do "paska zadań" - a to się robi tak: kliknąć prawym przyciskiem na ten pasek (zwykle początkowo jest tam manager plików i przeglądarka WWW), i na samej górze są ustawienia ("Application Launch and Task Bar" Settings), trzeba je wybrać; następnie w zakładce Launchbar (domyślnie jest akurat ta) są dwa panele, w tym prawym wybiera się program (jest rozwijalne menu) i klika się "Add", żeby dodać do lewego; w lewym można zmieniać kolejność.
  • #20 18360202
    vorlog
    Poziom 40  
    W KDE jest to proste- wystarczy w menu wybrać program, kliknąć PPM> "Przypnij do paska zadań"
    LXDE masz bez polskiej lokalizacji?
    V.
  • #22 18360369
    vorlog
    Poziom 40  
    Co kto lubi :)
    Jest takie distro, też oparte na Debianie- Elive
    Ma środowisko Enlightenment, coś pięknego! Niestety, jakoś nie mogą tego dopracować, ciągle w wersji testowej. Kiedyś miałem toto na desktopie, zanim jeszcze Compiz i Plasma wylazły z powijaków w innych distrach- znajomkom szczęki opadały na podłogę.
    https://www.elivecd.org
    Tu filmik prezentujący grafikę w działaniu
    https://www.elivecd.org/screenshots/stable/
    Większość z tych efektów jest dostępna w Plasma/KDE, ale w Enlightenment to widowisko jak trza :) Co ciekawe, nie ma specjalnych wymagań sprzętowych (dół strony)

V.
  • #23 18399619
    artur3000
    Poziom 8  
    Witam.
    Zakupilem gazetke z linuxem Ubuntu 19.10.
    Na plycie istnieje napis ze pracuje na gnome3.34
    Pytanie: czy mozliwe jest ustawienie na kde?
    Bardzo mi zalezy na kde.

Dodano po 13 [minuty]:

Sciagnalem jeszcze kubuntu-19.10-desktop-amd64
    Nie wiem czym sie dokladnie rozni od ubuntu.
    Nie wiem czy ma duzy pakiet repozytoriow i czy ma "smieszny" pobieracz repozytoriow.
    Co koledzy mysla?

Dodano po 30 [minuty]:

Czesc.
    Sciagnalem jeszcze linux Xtreme os 4.0 DVD i86_64
    Czy potrzebuje klucza licencyjnego, czy tez programy spoza dystrybucji sa platne?
    Dzieki za wszystkie porady.

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

ps Mam jeszcze Ubuntu studio 18.04 DVD amd64 i nie wiem jaka dystrybucje wybrac - te ktore opisalem.

Dziekuje za linki do biblii linuxa, bardziej przydatny by byl link do pdf
  • #24 18399766
    _jta_
    Specjalista elektronik
    artur3000 napisał:
    Pytanie: czy mozliwe jest ustawienie na kde?

Prawie na pewno. W każdym razie Ubuntu 18.04 LTS ma KDE.

artur3000 napisał:
    Sciagnalem jeszcze kubuntu-19.10-desktop-amd64
    Nie wiem czym sie dokladnie rozni od ubuntu.

Pewnie tym, że domyślnie jest KDE, i biblioteki są do tego dostosowane.

artur3000 napisał:
    Nie wiem czy ma duzy pakiet repozytoriow i czy ma "smieszny" pobieracz repozytoriow.

Wszystkie powinny mieć 'apt'. Można zainstalować 'aptitude' i sprawdzić, co mają (aptitude search ^ > plik). Ja zwykle używam "aptitude search" do znalezienia pakietu, i 'apt' do jego pobrania i zainstalowania.
  • #25 18399840
    vorlog
    Poziom 40  
    Nie trawię żadnych *buntu więc odpuszczę sobie dyskusję :)
    Natomiast co do
    _jta_ napisał:
    Można zainstalować 'aptitude'

dla początkującego i nie tylko lepszy będzie graficzny "Synaptic", kod do instalacji w konsoli
    apt install synaptic

V.
  • #26 18440765
    td-c
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Bardziej bym się skupił na środowisku graficznym a nie na danej dystrybucji. Raczej KDE będzie najbardziej podobne do Windowsa.
    Jeśli chodzi o dystrybucje to Manjaro, MXLinux(tylko tu trzeba doinstalować KDE) Fedora.
    Ja bym stawiał na MXLinux lub Manjaro.
    -MXLinux ma długie wsparcie ok 5 lat
    -Manjaro ma aktualizacje ciągłe, więc jest to dosyć wygodne rozwiązanie.
  • #27 18521597
    artur3000
    Poziom 8  
    Pościągalem różne dystrybucje, jestem przygotowany do instalki, tyle że dysk za mały.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje przesiadkę z systemu Windows na Linux, poszukując dystrybucji o zbliżonym interfejsie i łatwej obsłudze dla mniej zaawansowanych użytkowników, w tym rodziców. W dyskusji polecane są różne dystrybucje, w tym Linux Mint, Ubuntu, Debian oraz MXLinux, z uwagi na ich funkcjonalność i dostępność repozytoriów. Użytkownicy zwracają uwagę na znaczenie środowiska graficznego, sugerując KDE jako najbardziej podobne do Windows. Wskazano również na potrzebę automatycznego montowania partycji Windows oraz na kwestie związane z organizacją plików. Użytkownik rozważa także instalację Kubuntu oraz Linux Xtreme OS 4.0.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA