logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uratować telefon Siemens CX65 po nieudanej aktualizacji firmware?

raci 16 Maj 2007 02:50 1053 13
REKLAMA
  • #1 3889167
    raci
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Sytuacja jak w temacie, podczas wgrywania nowego firmware laptop przeszedł w stan uśpienia i telefon nie reaguje (zresztą nic dziwnego).

Wiem, że głupio mi to wyszło ale stało się, a jako, że specjalistą w tej dziedzinie nie jestem to mam pytanie.

Czy da się go jakoś uratować bez wizyty w serwisie (próbowałem już SST, ale mi nie działa (jakis błąd "PC Ckocked Tampered), X65 flasher nie chce nawiązać komunikacji z telefonem (dochodzi do momentu wciśnięcia słuchawki i dalej nic)). To jak da się coś z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #3 3889562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3889646
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    .....a jeszcze lepiej odwiedzic poprostu najblizszy serwis. Bo bez Martecha lub innego super sprzetu raczej sie nie obedzie.
  • REKLAMA
  • #5 3889650
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3889669
    raci
    Poziom 12  
    Witam,
    Swup też nie działa, trochę poczytałem o tym i chyba bez TP się nie obejdzie, a w takim razie to ja już wole go oddać komuś kto to robi na co dzień. Mam tylko nadzieję, że ze mnie nie zedrą :).

Dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • #7 3889671
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    No tylko trzeba miec troszeczke doświadczenia ;)

Ja na darmowkach nie znam. Wszystko Martechem robie.
  • #8 3889685
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 3889850
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Dlaczego moj post zostal skasowany? Czy to ze napisalem cos zlego do pana Wisniowego?:)

treść postu ponawiam:

Daj juz sobie spokoj ze zgloszeniami do moderatora.

Sam raci napisal ze nie jest specjalista w tej dziedzinie (przypuszczam ze w Siemensach) dlatego tez doradzilem mu zeby poszedl do najblizszego serwisu i niech ktos zajmie sie tym kto dobrze sie zna.
  • #10 3889889
    raci
    Poziom 12  
    Ogólnie nie jestem specjalistą w dziedzinie GSM ale o elektronice jako takie pojęcie mam, także myślałem, że jakoś pójdzie.

Telefon już zaniosłem do serwisu, gość powiedział, że 30zł także nie tak źle moim zdaniem (chociaż cen nie znam). Zobaczymy jak mi go rzeczywiście zrobią to będzie git, a jak nie to będę miał parę pytań o TP.
  • #11 3889952
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3890906
    raci
    Poziom 12  
    Witam,
    Sprawa zakończyła się pomyślnie, chociaż jak przyszedłem odebrać telefon to Pan mi powiedział: "Pana telefon to już trup". Jednak jak się okazało po chwili dyskusji jeszcze raz spróbował wgrać flasha i poszło bez problemu, także w sumie zrobił to od ręki :).

Uważam temat za zamknięty.

Pozdrawiam.
  • #13 3893322
    adrianw
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Wiśniowy18 napisał:
    czy ja wiem siemensy sa na tyle glupimi telefonami ze wiekszocs przypadkow da sie naprawic bez martecha samym kabelkiem serwisowym :d

Nie czepiając się większość a nie wiekszocs

Kup sobie jakiegoś boxa do siemensów i będzie mniej problemów, np martech ;)
  • #14 3893599
    Misza90
    Poziom 11  
    No już napisał,że zaniosł do serwisu :) a na pojedynczą naprawe nie za bardzo oplaca mu sie kupic martecha :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas nieudanej aktualizacji firmware telefonu Siemens CX65, gdy laptop przeszedł w stan uśpienia, telefon przestał reagować. Próby naprawy za pomocą SST zakończyły się błędem "PC Ckocked Tampered", co wskazuje na konieczność usunięcia wpisów z rejestru i synchronizacji zegara systemowego. Narzędzia takie jak X65 Flasher nie nawiązywały komunikacji z telefonem, mimo prawidłowego uruchomienia trybu serwisowego (TP). W dyskusji sugerowano użycie TP (trybu serwisowego) do wgrania firmware oraz przywrócenia oryginalnego IMEI za pomocą PapauUtils. Część uczestników podkreślała, że bez specjalistycznego sprzętu, np. boxa serwisowego Martecha, naprawa może być utrudniona, choć w modelu CX65 TP jest stosunkowo proste. Ostatecznie telefon został oddany do serwisu, gdzie po początkowej diagnozie "telefon jest trupem" udało się pomyślnie wgrać firmware i przywrócić funkcjonalność. Koszt naprawy wyniósł około 30 zł. Wskazano, że dla pojedynczej naprawy zakup sprzętu serwisowego nie jest opłacalny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA