logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zasilacz 9V 300mA do Sega Game Gear? Stabilizowany czy nie?

przemo12 16 Maj 2007 11:48 2165 3
REKLAMA
  • #1 3889774
    przemo12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam !

Jak w tytule chciałbym zrobić zasilacz sieciowy do popularnej niegdyś konsoli SEGA GAME GEAR. Z tego co wyczytałem w specyfikacji konsoli parametry zasilacza powinny się zawierać w 9V 300 mA 3W nie wiem tylko czy powinien to być zasilacz stabilizowany ? I czy taki zasilacz sprosta wymaganiom oraz bedzie dobrym odpowiednikiem dla 6 sztuk dużych baterii paluszków z których to normalnie zasilana jest ta konsola. Bardzo proszę o pomoc w budowie takiego zasilacza sieciowego, podesłanie ewentualnie jakiegoś schematu oraz sposób dobrania przekładni transformatora jakiego powinienem do budowy tego zasilacza użyć. Dziękuję serdecznie wszystkim zainteresowanym.
  • REKLAMA
  • #2 3890503
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    300mA ta konsola pobiera w trakcie pracy.(mam ja i zmierzylem pobor) Zasilacz nie musi byc stabilizowany, ale nie zaszkodzi. Mozesz np zrobic prosty zasilacz na LM7809 - schemat masz w nocie aplikacyjnej - znajdziesz ja np na www.elenota.pl
    Uwazaj tylko na polaryzacje!!! Bo latwo mozna uszkodzic konsole, jesli podlaczysz zasilacz odwrotnie.
    O ile pamietam to bezproblemowo konsolka dziala na "placowym" zasilaczu 500mA. Jedyne co tu "mozna zmienic" to zmienic wtyk "krzyzak" na zwyczajna wtyczke - strasznie przeszkadza przy uzytkowaniu ;)

Nawiasem mowiac fajna konsolka - ja jej z powodzeniem uzywam jako telewizor i monitor (w tunerze jest wejscie AV) Wystarcza np do przelaczaniu muzyki w stacjonarnym DVD ;) (funkcje sa wyswietlane na ekranie) .
    Mam jeszcze druga konsole ze zuzyta swietlowka i przymierzam sie do zrobienia oswietlenia ekranu na LED swietlowka jest jedna z bardziej zzerajacych baterie rzeczy w tej konsoli.
  • REKLAMA
  • #3 3893150
    przemo12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzięki za rady ale nie rozumiem co to jest "placowy" zasilaczczyli rozumiem, że zasilacz musi mieć większy zapas mocy ok 500 mA tak ? Bo pobiera 300mA ?

Dzięki
  • #4 3893548
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Heh ... przez okreslenie "placowy" mialem na mysli zasilacze powszechnie spotykane na bazarze - czyli tanie uniwersalne chinskie zasilacze wtyczkowe.
    A 500mA minimum, bo ich parametry tez sa podawane na wyrost jesli z takiego zasilacza zaczniesz pobierac 500mA to sie spali ;)
    ale 300 bedzie ok.
REKLAMA