logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwukolorowa LED jako wskaźnik naładowania akumulatora

SQ9MYX 11 Gru 2006 21:26 33351 8
  • #1 3320910
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Ocena: 72
    Poszukuję schematu wskaźnika naładowania akumulatora ołowiowego 12 V. Kombinowałem już z diodami Zenera i wszystko OK, tylko że nie potrafię zrobić układu, który przełączałby diody np. tak: czerwona - napięcie około 11 V, pomarańczowa 12,5 V, zielona 13,8 V. I świeci mi się cały czas na pomarańczowo, bo nie wiem, jak wyłączyć diodę czerwona po osiągnięciu tych np. 13,8 V. Dziękuję za wszelka pomoc.
  • #2 3320973
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Jeszcze jedna dioda Zenera sterująca tranzystorem, który będzie zwierał diodę czerwoną LED.
  • #3 3321804
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Nie potrzeba drugiej diody Zenera. Opracowałem taki wskaźnik:

ale schematu nie ujawnię :P
  • #4 3324201
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Ocena: 72
    pochwal sie tym schematem... pewno dużo pracy w to włożyłeś :) byłbym bardzo wdzieczny za ten schemat.. to może chociaż na PW :D ?
  • #5 3325073
    -RoMan-
    Poziom 42  
    :arrow: ukffun

Nie tyle napracowałem się, co był to przebłysk geniuszu ;) A schematu na razie nie udostępniam z powodów - nazwijmy to - marketingowych. Układ jest banalnie prosty, poza dwukolorowa dioda zawiera 1 diodę Zenera, 3 rezystory, 1 tranzystor, 1 kondensator (niekonieczny) i dwie diody przełączające małej mocy.

:arrow: Bonkot

Poprawny link to: http://www.edw.com.pl/pdf/k18/29_01b.pdf - strasznie przekombinowany układ. Jedyną zaletą jest niepobieranie energii przy normalnym napięciu akumulatora. Ale może to być wadą - nie wiadomo, czy sam wskaźnik jest sprawny jesli nie świeci.
  • #6 5855604
    murzyn.murzyn
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Przekopałem internet w poszukiwaniu schematu wskaźnika poziomu napięcia na diodzie dwukolorowej i nic nie znalazłem. Zatem wysiliłem szare komórki i wuala :D

Wartości:
    R1-100Ω
    R2-150Ω
    R3-220Ω (1W)
    R4-1.08kΩ
    R5-5.31kΩ
    Dz-Zenerka 12V
    T1,T2-BC547
    LED dwukolorowa ze wspólną katodą

Gdy przyłożymy napięcie z akumulatora 12.0V-12.5V zaświeci się dioda czerwona. Po zapaleniu silnika alternator powyższy napięcie układu do 13.2V-13.8V i spowoduje ładowanie akumulatora. Dioda zmieni kolor na zielony. Rezystory R2, R4 i R5 zamieniłem na potencjometry dzięki czemu mogłem regulować moment "przejścia" między kolorami. Podane wartości są dobrane tak aby dioda czerwona dioda zgasła przy około 13V, a zielona zapaliła sie przy 12,8V. Zmniejszanie wartości R2 spowoduje obniżenie napięcia zgaśnięcia diody czerwonej, a zmniejszenie R4 szybsze zapalenie się zielonej. Zależnie od auta napięcia akumulatora i alternatora mogą się nie co różnić. Należy wówczas dokonać korekty poziomu napięć według uznania.
  • #7 5855789
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Całe dwa lata to zajęło... I wyszło tak sobie. A moich wskaźników po Polsce już setki jeździ :)
  • #8 8392633
    Ajok
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Ja wpadłem na pomysł bez używania jakichkolwiek diod zenera a w dodatku na prostej matematyce elementów. Całość mieści się na płytce o wym:15mm na 10mm. Zakreślone szare pole to dwukolorowa LEDa. Zakres napięciowy jest w normie a uklad wytrzymuje nawet 15V.
  • #9 8462220
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    D1 świeci, gdy napięcie za niskie, poniżej 11-12,4 V.
    D2 świeci, gdy napięcie za wysokie, powyżej 14,8 V.
    Gdy napięcie jest OK, żadna dioda nie świeci.
    D3 może być, ale nie musi.
    Diody prostownicze byle jakie krzemowe, np. 1N400x.
    Diody Zenera 6,2 V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wskaźnika naładowania akumulatora ołowiowego 12 V wykorzystującego dwukolorową diodę LED do sygnalizacji poziomu napięcia. Problemem było przełączanie kolorów diody w zależności od napięcia: czerwona przy około 11 V, pomarańczowa przy 12,5 V i zielona przy 13,8 V, z wyłączaniem poprzednich diod po osiągnięciu wyższych progów. Proponowano rozwiązania z użyciem diod Zenera, tranzystorów oraz diod przełączających. Jeden z użytkowników opracował prosty układ zawierający dwukolorową diodę, diodę Zenera, rezystory, tranzystor i kondensator, umożliwiający regulację progów za pomocą potencjometrów. Inne rozwiązania obejmowały układy bez diod Zenera, oparte na prostych elementach i matematyce, mieszczące się na małej płytce. Podano przykładowe wartości rezystorów i tranzystorów BC547 oraz diody Zenera 12 V i 6,2 V. Wskazano także schematy, gdzie diody LED sygnalizują napięcie poniżej 11-12,4 V (czerwona) i powyżej 14,8 V (zielona), a przy napięciu nominalnym diody nie świecą. W dyskusji pojawiły się linki do schematów i opisów, a także uwagi dotyczące zalet i wad różnych rozwiązań, np. niskiego poboru prądu czy braku sygnalizacji przy normalnym napięciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA