logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyświetlacz LED ze wspólną katodą do mikrokontrolera?

pandaci 16 Maj 2007 17:34 2759 13
REKLAMA
  • #1 3890925
    pandaci
    Poziom 14  
    Witam

Chciałbym podłączyć wyświetlacz LED ze wspólną katodą pod mikrokontroler.
    Co musiałbym użyć czy wystarczą klucze na tranzystorach??
    Jeżeli nie wystarczą to proszę o sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 3891058
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Witam.
    Wystarczą na tranzystorach na każdą katodę, jeśli masz więcej kostek ledów to wygodnie jest dać scalak wzmacniający prąd segmentów bo inaczej przekroczysz prąd max. totalny procka, możesz dać nap. uln 2803 lub jeśli chcesz oszczędzić trochę portów w procku to np. rejestr 74164 i szeregowo go sterować.
    pozdrawiam
  • #3 3893335
    pandaci
    Poziom 14  
    Czyli a z mikrokontrolera na poszczególne segmenty daje przez rezystor ?? Czy dokładam też tranzystor.
  • REKLAMA
  • #4 3893389
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    pandaci napisał:
    Czyli a z mikrokontrolera na poszczególne segmenty daje przez rezystor ?? Czy dokładam też tranzystor.

Na poszczególne segmenty dajesz rezystory po 220Ω a tranzystor tylko na wspólną katodę.
  • #5 3893839
    pandaci
    Poziom 14  
    Daje rezystory 220 Ohm Ale cosik świeci słabo.
    Świeci ale nie tak mocno jak sprawdzałem wcześniej na bateryjce bez rezystorów.
    Co zrobić??
    Wyrzucić rezystory ??
  • #6 3893975
    jj
    Poziom 19  
    pandaci napisał:
    Daje rezystory 220 Ohm Ale cosik świeci słabo.
    Świeci ale nie tak mocno jak sprawdzałem wcześniej na bateryjce bez rezystorów.
    Co zrobić??
    Wyrzucić rezystory ??
    Lepiej nie, bo może będziesz musiał później wyrzucić też wyświetlacz...

A do jakiego mikrokontrolera podłączasz? Może jego wyjścia mają za małą wydajność prądową w stanie wysokim?

Pozdrawiam,
    Jacek
  • REKLAMA
  • #7 3894015
    pandaci
    Poziom 14  
    Mikrokontroler AT89S52 dokładnie pod port P1
  • #8 3894065
    jj
    Poziom 19  
    pandaci napisał:
    Mikrokontroler AT89S52 dokładnie pod port P1
    No to sprawa słabego świecenia wyjaśniona - mikrokontrolery rodziny 51 mają małą wydajność prądową w stanie wysokim, co wynika z pseudo-dwukierunkowej budowy linii portów. Dlatego dla tych mikrokontrolerów mniej kłopotliwymi w sterowaniu są zasilacze ze wspólną anodą. Dla wyświetlacza ze wspólną kadodą musisz od strony anod zastosować tranzystory.

Jacek
  • #9 3894162
    snnaap
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Nie łatwiej zastosować scalaka 7447 (bcd >> 7 seg) sterować tylko katodami multipleksowo? Ja tak steruje zegarem opartym na '51 katody przez tranzystora do mikrokontrolera i działa pięknie :)
    Ps. możesz regulować jasnością świecenia w tym przypadku.
  • #10 3894173
    pandaci
    Poziom 14  
    A układ ULN 2803 da rade?? Bo mam taki na zbyciu. Mam tylko jeden wyświetlacz więc takie sterowanie mi wystarczy.
  • REKLAMA
  • #11 3896342
    jj
    Poziom 19  
    :arrow: snnaap
    Autor tematu w pierwszym poście wyraźnie napisał, że chce sterować wyświetlaczem ze wspólną KATODĄ...

:arrow:pandaci
    Nie, ULN2803 to osiem darlingtonów npn, z emiterami na jednym pinie. Do wyświetlacza ze wspólną katodą go nie wykorzystasz.
  • #12 3938754
    ronaldo_poznan
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam!
    Przyłączam, się do tematu...
    Chcę podłąćzyć do mojego układu, kilka wyświetlaczy 7 segmentowych LED, ze wspólną anodą.
    Na stronce digilentinc.com, znalazłem w dokumentacji jednej z płytek, taki schemat:
    Jak podłączyć wyświetlacz LED ze wspólną katodą do mikrokontrolera?

Zwracam się do Was, z pytaniem, jakich tranzystorów użyć do wysterowania anod?
  • #13 3938917
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    Zaczynamy obliczenia:
    założenia: VCC = 5V
    0.7 - spadek napięcia na bazie tranzystora
    2.1 - spadek napięcia na segmencie wyświetlacza
    U = 5V - 0.7V - 2.1V = 2.2V - napięcie na rezystorze
    I = 2.2V/100Ohm = 22mA - prąd pojedynczego segmentu (sprawdz czy twój wyświetlacz wytrzyma 22mA na segment bo jak nie to trzeba dać większe rezystory i przeliczyć wszystko jeszcze raz)
    Segmentów jest śiedem więc:
    Iwyśw = 7 * 22mA = 0.154 A
    Ptranz = 0.154 * 0.7V = 110mW - moc racona na tranzystorze.

Tranzystor musi wytrzymać 0.16 A Zwykły BC238 nie da rady.
    Proponuję BC337-40 lub BC338-40.
    Najlepiej selekcję 40 bo wtedy prąd baz tranzostorów będzie najmniejszy

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

W obliczeniach zrobiłem jeden błąd (byćmoże więcej ale tylko ten zanalazłem)
    Spadek napięcia na bazie tranzystora to nie byędzie 0.7V tylko 1.2V
    Możesz przeliczyć wszystko jeszcze raz, ale końcowe wnioski będą takie same.
  • #14 3939204
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Najzwyklejsze BC547 w zupełności wystarczą, bez "skomplikowanych" obliczeń :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wyświetlacza LED ze wspólną katodą do mikrokontrolera, w szczególności mikrokontrolera AT89S52 (rodzina 8051). Zaleca się stosowanie tranzystorów do sterowania wspólną katodą, natomiast na poszczególne segmenty należy dać rezystory ograniczające prąd (np. 220 Ω). Bezpośrednie sterowanie segmentów z portów mikrokontrolera 8051 jest problematyczne ze względu na niską wydajność prądową wyjść w stanie wysokim. W związku z tym tranzystory powinny być stosowane po stronie anod, a nie katod. Układ ULN2803, będący darlingtonowym wzmacniaczem prądu z emiterami połączonymi razem, nie nadaje się do sterowania wyświetlacza ze wspólną katodą. Alternatywnie można rozważyć użycie układu 7447 do sterowania wyświetlaczem BCD na 7 segmentów, co umożliwia multipleksowanie i regulację jasności. W kwestii doboru tranzystorów do sterowania segmentami wyświetlacza, zalecane są tranzystory BC337-40 lub BC338-40 ze względu na ich zdolność do pracy przy prądzie około 160 mA, choć niektórzy sugerują, że popularne BC547 mogą być wystarczające. Obliczenia uwzględniają spadki napięć na bazie tranzystora i na segmencie LED oraz konieczność ograniczenia prądu przez rezystory. Wskazano, że usunięcie rezystorów nie jest zalecane, gdyż może uszkodzić wyświetlacz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA