logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Req: Monitor CompaQ V70. Brak podstawowych kolorów.

przemekboss 17 Maj 2007 10:29 1091 2
  • #1 3893221
    przemekboss
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć.Koledze popsuł się monitor i prosił mnie czy da się coś z tym zrobić.
    Objawy są następujące:

-Brak podstawowych kolorów(zielony,niebieski).Po włączeniu monitora widać rażący kolor czerwony oraz ukośne linie.

PS.Bardzo proszę o odpisanie i czy jest jakaś szansa naprawy,czy to już kineskop.....

Pozdrawiam Przemek.....

:D:|:cry:
  • #2 3894196
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Da sie zrobic- trzeba dobrac sie do płytki rgb i ustalic tor koncowy R .Prawdopodobnie uszkodzona koncowka wzmacniacza (tranzystor na radiatorze)
  • #3 3895283
    przemekboss
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć.Narazie dzięki za informacje.Monitor może będę mniał nie bawem w domu.Co znaczy jak ustalić tor koćowy R.Gdzie ten tranzystor się będzie mniej więcej znajdował?

Jestem w sumie elektrykiem,elektroniką zajmowałem się w szkole oraz sam robiłem różne płytki drukowane i różne urządzenia z czasopism.

PS.Bardzo by mi zależało na zreperowaniu tego monitora,w sumie moim zdaniem nieopłacalnego monitora(bo można jakiś używany kupić za grosze).Tylko dla niego chciałbym spróbować,bo jest naprawdę biedny i go chyba nie stać na nowy,a dla mnie była by satysfakcja jak bym coś w końcu naprawił.
    Dlatego bardzo Cię proszę jak byś podał dokładniej jak i co sprawdzić.
    Co wymienić.Gdzie to się znajduje - orientacyjnie gdzie dany element się znajduje...(lokalizacja miejsca)
    Pozdrowienia Przemek.....

:cry::cry::cry:
REKLAMA