logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego matryca Compaq ma zielony odcień i jak to naprawić?

sebseb 19 Wrz 2007 08:31 1194 4
REKLAMA
  • #1 4298320
    sebseb
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam jak w temacie. Co to moze byc?
    Czy da sie to w jakis sposob naprawic?
    Moderowany przez TONI_2003:

Sugeruję poprawienie treści postu itp. po napisaniu następnej odpowiedzi w temacie.
    Stosowne poprawki w tym już wykonałem, ale nie należy to do moich obowiązków

• REKLAMA
  • #2 4298756
    czokus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    Czy całą matryca świeci w odcieniach zielonych? Ja osobiście mam IBM T22 i ostatnio część dolna matrycy zaczyna mi świecić w odcieniach czerwonych... Jest to wina prawdopodobnie świetlówek zamontowanych w matrycy - po prostu mają już swoje lata i się wypalają powoli - cena jednej świetlówki to około 30zł na Allegro.. No ale nie wiem dokładnie czy zielony odcień też wiąże się ze słabymi świetlówkami...być może coś z inventerem matrycy nie tak ale to już może być droższa sprawa... :|
  • REKLAMA
  • #3 4298778
    sebseb
    Poziom 14  
    Cena nie jest wazna poniewaz mam druga taka tylko ze polamana jest obudowaprzy zawiasach, matryca na calosci ma odcien zielony.
    Ten odcien zieleni wyglada podobnie jak przy monitorach CRT jak kabel sygnalowy jest przerwany.
  • REKLAMA
  • #4 4298792
    czokus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    No to chyba raczej nie wina świetlówek.. Być może to wina tasiemki łączącej matrycę z inwerterem lub sam układ inwertera został uszkodzony.. Proponuję rozebrać matrycę i spróbować delikatnie podociskać tasiemkę, poruszać nią przy włączonym laptopie UWAGA na wysokie napięcie.. Jeśli coś z nią nie tak to obraz może migać i zmieniać kolory...
  • #5 4299036
    sebseb
    Poziom 14  
    Niestety inwertera tez nie. pozozstaje chyba kwestia wymiany matrycy.
REKLAMA