logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra GSI C20NE - brak wolnych obrotów i mocy powyżej 4000 RPM po awarii gazu

pinkiee 17 Maj 2007 11:18 2734 8
REKLAMA
  • #1 3893337
    pinkiee
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    panowie mam problem potrzebuje pomocy.moja asterka po awari gazu jezdzi na noPB, znaczy jezdzila:( przez pierwsze 200km bez problemow.teraz jest tak ze brak jej jest wolnych obrotow a powyzej 4000rpm sie nie wkreca zero mocy, wiecej pierdzi niz jedzie.komputer nie wywala zadnych bledow.myslalem ze moze to byc lamda.niestety nie zostala podmieniona i dalej to samo.prosze o pomoc i sugestie gdzie szukac usterki.
  • REKLAMA
  • #2 3893359
    pawkaw86
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czasami moze to byc tylko mala glupia usterka.ja mialem cos podobnego przy golfie gti. kiedy wchodzila na mniej wiecej 3000/4000 tys obr. to tak jak by mial zainstalowany ogranicznik czy cos w tym stylu i nie chcial sie wkrecic dalej,byl calkowicie pozbawiony mocy.radze sprawdzic po kolei kazda mase auta.i cieniutkie i grube przewody.mi to pomoglo.okazalo sie ze cieniutki kabelek masowy sie urwal.
  • REKLAMA
  • #3 3894990
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Przelutuj przekaźnik systemowy.
  • #4 3896793
    pinkiee
    Poziom 11  
    niestety nie bedzie to to co kolego mi podpowiadasz.wszystkie podlaczenia do masy sa sprawdazone, styki we wtyczkach poczyszczone i podociskane i dalej to samo.chyba moja asterka chce innego wlasciciela pomimo tego ze jezdze nia pol roku!!
    a mam jeszcze dwa pytanka.
    czy ten problem moze byc wina tps???/jakie wartosci powinien miec prawidlowo ustawiony tps??/
    albo czy moze miec cos z tym wspolnego ta mala srubka przy zderzaku przepustnicy????bo na moje oko wyglada jakby ktos kiedys nia krecil.

Dodano po 1 [minuty]:

momik12 napisał:
    Przelutuj przekaźnik systemowy.

sorry kolego ale gdzie go moge znalesc???
  • REKLAMA
  • #5 3900633
    momik12
    Poziom 31  
    Poszukaj obok sterownika taki czarny wysoki.
  • REKLAMA
  • #6 3903415
    pinkiee
    Poziom 11  
    momik12 napisał:
    Poszukaj obok sterownika taki czarny wysoki.

czyli na prawym slupku???obok sterownika mam 2 przekazniki 1 to od pompy a chodzi o ten 2?
    ostatnio zauwazylem jeszcze jedna rzecz...mianowicie autko jak juz sie wkreci na to 3000-4000rpm to przy docisnieciu gazu do podlogi obroty zaczynaja gwaltownie spadac az auto zaczyna gasnac:[
    NIE DA SIE JEZDZIC!!!!!!
  • #7 3903917
    momik12
    Poziom 31  
    Ten wysoki jest od pompy,po prostu rozbierz i przelutuj. Ciśnienie paliwa warto też sprawdzić ok. 3 bar.
  • #8 3913155
    pinkiee
    Poziom 11  
    przekaznik wymienilem na nowy, cisnienie i wydajnosc pompy saprawdzona i jest w normie i dalej nic!!!NIELATA!!!!
    jutro prowadze go chyba do jakiegos "fachowca" zobaczymy co on na to
  • #9 6253959
    zszywacz82
    Poziom 1  
    witam jestem tu nowy ale czytam to co panowie piszecie i mam taka astre C20NE z 93r mialem pododobny problem i mechanik zdjagnozowal uszkodzenie kopulki na 3 cylindrze oraz padl regulator cisnienia paliwa no i musze wymienic kopulke palec i regulator

Dodano po 5 [minuty]:

A i mam pytanie mozecie wyrazic swoje opinie na temat tego modelu astry C20NE mam ja od listopada i interesuje mnie co o nim mysla inni Mialem z nia dzis maly dylemat umylem ja w myjni recznej i zaczela dziwnie chodzic jakby na 2 cylindry moze ktos cos wie w tej sprawie Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Astry GSI z silnikiem C20NE zgłasza problem z brakiem mocy powyżej 4000 obr./min oraz brakiem wolnych obrotów po awarii instalacji gazowej i przejściu na benzynę. Komputer nie wykazuje błędów. Sugerowano sprawdzenie mas, przewodów masowych oraz przekaźnika systemowego (zwłaszcza wysokiego przekaźnika obok sterownika, prawdopodobnie od pompy paliwa) poprzez przelutowanie. Ciśnienie paliwa powinno wynosić około 3 bar i zostało potwierdzone jako prawidłowe. Właściciel wykluczył problemy z masami i wymienił przekaźnik, lecz problem pozostał. Pojawiły się sugestie dotyczące potencjalnej usterki czujnika TPS (Throttle Position Sensor) oraz regulacji śruby przy przepustnicy. Dodatkowo opisano objaw gwałtownego spadku obrotów przy wciśnięciu pedału gazu powyżej 3000-4000 obr./min, co uniemożliwia jazdę. Inny użytkownik z podobnym modelem Astra C20NE z 1993 roku wskazał na możliwe uszkodzenie kopułki zapłonowej na 3 cylindrze oraz regulatora ciśnienia paliwa jako przyczynę problemów z pracą silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA