logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Relisys TF785 - migający ekran podczas pracy, co może być przyczyną?

elo123 17 Maj 2007 14:28 1362 9
REKLAMA
  • #1 3893856
    elo123
    Poziom 11  
    nazwa monitora relisys typ TF785 jest to monitor 17calowy
    mam taki proble gdy chodzi monitor to czasem mi mruga ekran i niewiem dlaczego tak sie dzieje
  • REKLAMA
  • #2 3893897
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Podaj podstawowe dane: producent, typ.
  • REKLAMA
  • #3 3898238
    elo123
    Poziom 11  
    teraz monitor wogule niechce sie włonczyc nawed nie niepali dioda po odkrenceni sprawdziłem bezpiecznik jest dobry niewiem co dalej prosze o pomoc:(
  • REKLAMA
  • #4 3898338
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3899108
    elo123
    Poziom 11  
    niejestem ekspretem ale znalazłem spalony rezystor a i co to jest ten Tranzystor mocy BU to dokładnije opidac
  • #6 3899124
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3901664
    elo123
    Poziom 11  
    a jeszcze jedno mam sprawdzac płytke kineskopa czy nie

Dodano po 54 [sekundy]:

sprawdze te tranzystory a i jeszcze jedno mam sprawdzac płytke kineskopa

.....................................................................................
    20 Maj 2007 14:55
    wylutowałem tranzystor FS10SM 16A z monitora i chce go sprawdzic jak mam to Zrobić niewiem czy on jest przyczyna ze niechce sie włanczyc monitor gdy go włanczam do sieci nic sie niedzeje zadnej reakci prosze o pomoc
  • #8 3903751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3903987
    elo123
    Poziom 11  
    wylutowałem go poniewaz kołoniego był wlutowany rezystor ktury był spalony,a i ten tranzstor chce sprawdzic ale niewiem jak a czy ten ranzystor moze powodowac ze niema radnej reakci monitor nawed sie dioda niepali
  • REKLAMA
  • #10 3904979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Relisys TF785 17-calowy wykazuje problem migającego ekranu podczas pracy, a następnie całkowitego braku reakcji i niezaświecania się diody zasilania. Po otwarciu obudowy i sprawdzeniu bezpiecznika okazało się, że jest sprawny. Podejrzenia padły na uszkodzenie układu scalonego (układ greca) lub tranzystora mocy typu BU 508 lub BU 509 w zasilaczu. Znaleziono spalony rezystor, co może wskazywać na uszkodzenie elementów zasilania. Wylutowano tranzystor mosfet FS10SM 16A, który wymaga testu: pomiędzy bramką a źródłem powinna być przerwa w obie strony, a następnie po zwarciu tych końcówek sprawdza się przejście do drenu, które powinno występować w jedną stronę (wbudowana dioda). Uszkodzony tranzystor może powodować brak reakcji monitora i niezaświecanie diody. Zaleca się sprawdzenie napięć zasilania oraz elementów na płytce kineskopu, jednak naprawa może wymagać serwisu specjalistycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA