logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 775FT C-EP: Brak napięcia na T901, mrugająca dioda, co sprawdzić?

pgateam 08 Cze 2007 22:45 1741 7
  • #1 3966461
    pgateam
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam mam problem z tym monitorem a mianowicie nie działa w ogóle tylko szybko mruga pomarańczowa dioda. na transformatorze T901 nie ma napięcia po stronie wtórnej jest tylko 80V tam gdzie powinno być 120. innych napięć nie ma w ogóle wszystko w okolicy trafa sprawdzone i jest OK jutro wymieniam STR F 5654 bo nic innego nie wymyśliłem :/ proszę mi podpowiedzieć co jeszcze mam sprawdzić. dodam jeszcze że zimne luty sprawdzone napięcie na mostku prostowniczym też jest.
    ps. ma ktoś może jakiś sposób na sprawdzenie tego STR ??

dokładny model to LG 775 C - EP
  • #2 3966880
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Po drodze +B jest IRF. Często dostaje zwarcia.
  • #3 3967574
    pgateam
    Poziom 13  
    na B+ jest 60 V a z tego co wiem ma być tam 88 V gdzie szukać dalej ?? bo ja już nie wiem :/
  • #4 3968152
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Od przetwornicy bym się odczepił.
    Sprawdź na początek Q706, Q709, Q719, D704, R815 i R817, oraz elementy dookoła półprzewodników.
    Pozdrawiam.
  • #5 3968919
    pgateam
    Poziom 13  
    ....po odpięciu pierwotnego uzwojenia w przetwornicy (pozostawiłem wtórtne), następnie przylutowałem 1 pin w przetwornicy na pierwotnym, przekaźniki zaczeły pstrykać ..... przylutowałem resztę pinów i.....

monitor na chwilę obecną włącza się, świeci się dioda na zielono (stale- nie miga)

- na trafopowielaczu nie ma napięcia 40V i 120V

-od PK do płyty głównej są wszystkie napięcia zgodne

i gdzie teraz mam szukać ?
  • #6 3969732
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    [quote="niuto"]....po odpięciu pierwotnego uzwojenia w przetwornicy (pozostawiłem wtórtne), następnie przylutowałem 1 pin w przetwornicy na pierwotnym, przekaźniki zaczeły pstrykać ..... przylutowałem resztę pinów i.....

monitor na chwilę obecną włącza się, świeci się dioda na zielono (stale- nie miga)

Teraz to namieszałeś- pierwotne z wtórnym! Jaśniej jaki 1pin czego trafa?
  • #7 3969762
    pgateam
    Poziom 13  
    odłączyłem pierwotne wtedy nic się nie działo, dołączyłem pin 1 od trafa przekaźniki zaczęły działać, późnie podłączyłem całe trafo z powrotem i zaświeciła się zielona dioda na panelu ale brakuje 40 i -120 na trafopowielaczu a na przetwornicy brakuje napięć tam gdzie ma być 120V jest 80 V a na reszcie nie ma nic,

ps. na PK są wszystkie napięcia nie wiem jak to możliwe.
  • #8 3971282
    pgateam
    Poziom 13  
    zasilanie naprawione :) teraz problem z obrazem ://

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył monitora LG 775 C-EP, który nie uruchamiał się poprawnie, a pomarańczowa dioda szybko migała. Na transformatorze T901 brakowało napięcia na wtórnej stronie – zamiast 120 V było około 80 V, a inne napięcia nie występowały. Sprawdzono zimne luty oraz napięcie na mostku prostowniczym, które było obecne. Podejrzewano uszkodzenie układu STR F5654. Wskazano, że na linii +B znajduje się tranzystor IRF, który często ulega zwarciom, co może powodować problemy z napięciem. Zasugerowano sprawdzenie elementów półprzewodnikowych w okolicy przetwornicy, takich jak tranzystory Q706, Q709, Q719, dioda D704 oraz rezystory R815 i R817. Po manipulacjach z uzwojeniem pierwotnym transformatora i przylutowaniu pinów monitor zaczął się włączać, a dioda świeciła na zielono, jednak nadal brakowało napięć 40 V i 120 V na trafopowielaczu. Ostatecznie zasilanie zostało naprawione, lecz pojawił się problem z obrazem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA