logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dragon_240N CB radio nie włącza się po podłączeniu mikrofonu od TTI – co sprawdzić?

adkas 17 Maj 2007 21:03 1284 8
REKLAMA
  • #1 3895308
    adkas
    Poziom 11  
    Witam i mam taki problem miałem 4 radyjka w samochodzie i sprawdzałem po kolei te radia ,przy okazji sprawdzałem tez mikrofony, jak radyjka pracują na nich i przez przypadek podpiołem mikrofon od TTI lub podobnego radyjka, niepamietam bo z tego wszystkiego oddałem te radia i mam swoje padniete dragona CB240N cos pykło w radiu i nieswieci nic, moze koledzy pomogliby mi znalesc usterke po wpieciu mikrofonu z innego radia,czy został mi tylko serwis , czy jest to powazna usterka?. Prosze o jakies sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 3895486
    krychast
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    czy radio przestało działac po pięciu mikrofomu czy nie?moze dales odwrotna polaryzacje przy podłaczaniu? Rozbierz i zacznij od diody która mogla sie przejarać jak źle podłaczyles radio.Jak dałes inny mikrofon to byc może zrobilo sie jakies zwarcie i cos poleciał.Polataj miernikiem czy w ogóle jest jakies napiecie.
  • REKLAMA
  • #3 3895683
    adkas
    Poziom 11  
    Radyjko przestało gadac jak zaczołem wpinac mikrofon,cos lekko pyklo tylko usłyszałem i na wyswietlaczu ciemno sie zrobiło
  • REKLAMA
  • #4 3895738
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Przy wkładaniu samej wtyczki z mikrofonem nie powinno być takiego objawu zaniknięcia (całkowitego) zasilania. Wygląda mi to na zwarcie w zasilaniu (dioda , stabilizator lub ścieżka).

A może jednak (w momencie wkładania wtyku) wykonałeś razem z tym wkładaniem inną czynność , która "wywaliła" radio ?

Napisz jak najwięcej to pomożemy.

Pozdrawiam.
  • #5 3895838
    adkas
    Poziom 11  
    Przepinałem radyjka i sprawdzałem jak leci na nich,a kumpel siedział w mobilu na miescie a ja pod blokiem sprawdzałem,radio było moje załączone do gniazda zapalniczki,mam rozdzielacz i po sprawdzeniu chyba TTi wyłączyłem TTi i załozyłem mikrofon do swojego,niewiem co mi strzeliło ,jak mikrofon był z radyjkiem kture było sprawdzane,dopiero jak zaczołem przekładac mikrofon załapałem ze to nie jest mój mikrofon,ale było juz zapóźno,no i to cała sprawa z tym Dragonem, Dragon był na zasilaniu z gniazda zapalniczki,nie naciskałem nosnej ,poprostu wkładałem wtyczke 6 wtyków miała jak i moja.
  • REKLAMA
  • #6 3896697
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    dragon na środkowym pinie ma zasilanie.
    zrobiłeś zwarcie. podłączany inny mikrofon mimo takiej samej wtyczki miał inne wyprowadzenia. puściłeś 13.8V na piny od TX,RX,Modulacji lub zmiany kanałów(nie znam układu pinów tti więc na który dokładnie nie mam pojęcia) tu zostaje ci chyba jedynie serwis. jeśli zwarłeś te 13.8V do masy, prawdopodobnie nic się nie stało poza upaloną ścieżką. dokładnie obejrzyj wnętrze radia.
  • #7 3898133
    adkas
    Poziom 11  
    Panowie a wiec znalazłe chyba dwie usterki pierwsza to rezystor niewiem jakiej wartosci bo nieda sie go odczytac , bo spalony a na płycie to r220 , druga to chyba tranzystor obok niego niemoge go tez odczytac a na płycie to IC6.prosiłbym o pomoc w odczytaniu tych wartosci.
  • #8 3904705
    tsoltys
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    adkas napisał:
    rezystor niewiem jakiej wartosci bo nieda sie go odczytac , bo spalony a na płycie to r220
    Na schemacie jest to 47 omów.
    adkas napisał:
    druga to chyba tranzystor obok niego niemoge go tez odczytac a na płycie to IC6
    Stabilizator 7805. Sprawdź też diody "okołostabilizatorowe".
  • #9 3905778
    adkas
    Poziom 11  
    A wiec Panowie koncze temat, radyjko smiga ,po wymianie tego rezystora i stabilizatora 7805 +dioda radyjko zaswieciło,dziekuje tu wszystkim kolegom co przyczynili sie do ożywienia tego radyjka.Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Panowie pospieszyłem sie z zamknieciem tematu a problem jest i to powazny niema na wyswietlaczu zadnych wskazan,jak właczam go to na ułemek sekundy wskakuja kanały i znika, wszystko czysty wyswietlacz,cos jeszcze gryzie go ,słysze szumy bez podpiecia anteny zasilanie podswietlanie działa.

Podsumowanie tematu

✨ Po podłączeniu mikrofonu od innego radia (TTI lub podobnego) do Dragon 240N doszło do zwarcia, które spowodowało całkowite wyłączenie radia i brak reakcji na zasilanie. Prawdopodobną przyczyną jest niezgodność wyprowadzeń mikrofonu, co spowodowało podanie napięcia 13,8 V na niewłaściwe piny, skutkując uszkodzeniem elementów elektronicznych. W radiu znaleziono uszkodzony rezystor oznaczony jako R220 (wartość 47 Ω) oraz uszkodzony stabilizator 7805 (IC6). Po wymianie tych elementów oraz diody wokół stabilizatora radio częściowo ożyło, jednak problem z wyświetlaczem i stabilną pracą pozostał. Zalecane jest dalsze sprawdzenie ścieżek i elementów zasilania, a w przypadku poważniejszych uszkodzeń konieczna może być naprawa serwisowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA