logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić firmware w nagrywarce CD-RW CRW5224 po skasowaniu?

djozim 18 Maj 2007 08:22 2237 9
REKLAMA
  • #1 3896299
    djozim
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Przez przypadek skasowałem firmware w nagrywarce CD-RW CRW5224 i nie wiem jak wgrać nowy. Bios wykrywa go jako NoneH MMP3AR Firmware. System windows nie wykrywa go wogóle. Jak by ktoś wiedział jak wgrać nowego firmware albo znał jakiś program do wgrywania to proszę o kontakt. djozim(_at_)interia.pl gg 10262591 .

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3897143
    krzyżak
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam!

Zobacz TU
  • REKLAMA
  • #3 3897240
    djozim
    Poziom 12  
    Dobra ale mi system wogóle nie znajduje napędu bo nie ma firmware`u. Podobno potrzebny jest jakiś program do tego, ale ja nie wiem jaki.
  • REKLAMA
  • #5 3897544
    djozim
    Poziom 12  
    dzięki ale nic z tego.

program dalej nie wykrywa mi napędu.

napęd po podłączeniu reaguje, zaświeca się dioda ale nic po za tym.

pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 3897750
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Zrobiłeś to za pomocą programu wskazanego przez kolegę "krzyżak"?

Wybierasz literę napędu CD, wskazujesz miejsce lokalizacji pliku .bin i wciskasz flash?

Tak to robisz?

Czy inaczej?
  • #7 3897877
    djozim
    Poziom 12  
    tak ale nie jest pokazana litera tego napędu. mam do kompa podłączone 2 napędy i tylko jeden jest widoczny.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

A nie dało by się poprostu wymienić czegoś w napędzie, jakiejś części, która posiada firmware????
  • #9 3897980
    djozim
    Poziom 12  
    To fajnie. Ale jak ja mam napęd aOpen crw 5224 a ten drugi to aOpen crw 5232, czyli różną się prędkością odczytu, to da się zrobić???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 3898002
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Musisz wgrać firmware od swojej nagrywarki.Przeczytaj dokładnie artykuł i zastosuj się do rad.Zrób to pod DOS'em.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo usunął firmware w nagrywarce CD-RW model CRW5224, przez co BIOS wykrywa urządzenie jako NoneH MMP3AR Firmware, a system Windows nie rozpoznaje napędu. Próby wgrania nowego firmware za pomocą dostępnego oprogramowania (m.in. z linku do softu COM5232AAHPROR104.rar) nie powiodły się, ponieważ program nie wykrywa napędu, a system nie przypisuje mu litery dysku. W dyskusji zasugerowano konieczność wgrania oryginalnego firmware dedykowanego do modelu CRW5224, najlepiej pod systemem DOS, oraz odrzucenie firmware z innego modelu (np. CRW5232) ze względu na różnice w prędkości i specyfikacji. Pojawiła się także sugestia sprawdzenia artykułu na cdrlab.pl dotyczącego rozwiązywania problemów z firmware w napędach CD-RW. Wątpliwości dotyczyły również możliwości wymiany komponentu sprzętowego zawierającego firmware, jednak nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi na ten temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA