logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BESTER SPB-315. Nie ma redukcji prądu spawania, bocznik bardzo się grzeje.

Gumek54 18 Maj 2007 09:05 3583 3
REKLAMA
  • #1 3896392
    Gumek54
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Uszkodzony był moduł regulacji. Po naprawie wydaje mi się, że działa prawidłowo, gdyż napięcie na transduktorze reguluje w granicach 5-30V. Ale nie ma regulacji prądu spawania. Bardzo grzeje się bocznik nawet przy pracy jałowej. Wcześniej uszkodzony był silnik wentylatora i właściciel demontował go w celu przewinięcia i sam zamontował. Połączenia wydają mi się właściwe. Dlaczego nie działa regulacja? Czy napięcie na transduktorze ma przebieg stały czy impulsowy? Jakieś impulsy pojawiają się ale gdy potencjometr jest skręcony na maksimum. Napięcie na wyjściu około 60V.
  • REKLAMA
  • #2 3896750
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 746
    Cytat:
    Ale nie ma regulacji prądu spawania. Bardzo grzeje się bocznik nawet przy pracy jałowej.
    Posprawdzaj diody mocy - prawdopodobnie znajdą się zwarte... :D
  • REKLAMA
  • #3 3896960
    Gumek54
    Poziom 16  
    Diody mocy oraz diody do zasilania bloku regulacji sprawdziłem, na mierniku wszystkie są dobre. Spawarka była wcześniej, podczas powodzi zalana wądą ale tytlko w dolnej części. Nie jestem pewien czy któreś uzwojenie transformatora lub transduktora nie ma zwarcia.
  • #4 4018909
    Gumek54
    Poziom 16  
    Uszkodzona była jednak elektronika. Wcześniej wymieniłem potencjometr, który był spalony, na innej wartości, na początku działał ale
    ze względu na to, że jego wartość była trochę mniejsza, uszkodzeniu ulegl jeszcze tranzystor. Po dobraniu rezystorów szeregowych z potencjometrem wszystko działa O.K.
REKLAMA