logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilny zapłon w VW Golf 1.4 AEX - przyczyny drgań i opóźnień obrotów

Ululel 18 Maj 2007 14:18 8727 14
REKLAMA
  • #1 3897186
    Ululel
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam! Mam pytanko. Dotyczy Golfa 1.4 AEX wielop. Dzisiaj wziąłem lampe stroboskopową i świeciłem na koło zamachowe po rozgrzaniu silnika. Wiem, że do ustawienia zapłonu trzeba wejść w nastawy podstawowe na VAG ale ja chcialem skontrolowac na wolnych obrotach. Okazało się, że punkt na kole zamachowym nie stoi równo na 6 stopni tylko sobie "lata". Od około 0 stop do 10 i spowrotem. Czy tak ma byc czy powienien "stać w miejscu". Proszę o sugestie. Mój probelem poelga na tym, że auto się trzęsie, ma opóźnienia wejścia na obroty po dodaniu gazu, i strzela wydech przy schodzeniu z obrotów jak również na biegu jałowym. Na VAG 0 błędów. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3897221
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Sprawdzenie zapłonu
    Temperatura powyżej 80 st.
    Wszystkie odbiorniki wyłączone
    Wentylator wył.
    Brak błędów
    01 - 04 nastawy podstawowe kanał 001 na 4 pozycji wszystkie cyfry "0" lampą stoboskopową sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu powinno być 6 +/- 1 st.
  • REKLAMA
  • #3 3897424
    Ululel
    Poziom 10  
    To ja wiem ale pytam się czy może czy znak na kole w świetle stroboskopu może sobie tak "uciekać i pływać"
  • Pomocny post
    #4 3897453
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Witam Kolega jarecki04 słusznie przedstawił sposób kontroli punktu ustawienia zapłonu Jest to bardzo istotne do prawidłowej diagnozy usterki w Twoim aucie, niemniej jednak przed sprawdzeniem punktu ustawienia zapłonu proponuję sprawdzić całą instalację WN. Szczególną uwagę zwróc na cewkę zapłonową,ggyż często jest ona przyczyną ,,strzałów,,w tłumik,jak również nie stabilnej pracy silnika
    Pozdrawiam
  • #5 3897731
    Ululel
    Poziom 10  
    Cały układa zapłonowy jest nowy - oryginalne BERU. Sprawdzałem go setki razy według opisu kolegi i wszystko jest w porządku. Niemniej jednak auto się trzęsie i po nagrzaniu kiedy schodzi z obrotów strzela i to dość konkretnie. Brakuje mi już pomyslów. Ten golf przyprawia mnie o frustracje. Nigdy wiecej tego badziewia.
  • #6 3898010
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 3898985
    Ululel
    Poziom 10  
    Dzięki panowie już to zrobiłem i wychodzi na to że zapłon jest ustawiony prawidłowo. Obroty dokładnie podniosły się w okolicach 1500 a zapłon wskazuje idealnie na 6 stopni (według lampy) Co waszym zdaniem może być powdem takiego stanu, że auto strzela kiedy schodzi z obrotów, trzęsie się na wolnych i poprykuje? Czy to może miec związek z przepustnicą? Dodam, że kiedyś zrobiłem eksperyment i bez wsprowadzania auta w tryb nastaw podstawowych przekręciłem aparatem do siebie (aparat w głowicy) wówczas przestał prykać ale po zatrzymaniu bardzo intensywnie falował-prawie gasł. Co zatem zrobić? Przecież nie ustawię sobie tak aparatu żeby gasł po zatrzymaniu. Co proponujecie.

Dodano po 3 [minuty]:

Aha dodam jeszcze że kiedy gwałtownie wcisnę gaz podpczas pracy na jałowym to słysze syknięcie, światła lekko przgasną i wchodzi na obroty. Kiedy zrobie to delikatnie nie ma tego efektu. Jak przekręciłem mocno zapłonem (napisałem o tym wyżej) to wtedy wchodzi na obroty bez najmniejszego problemu. Prosze pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #8 3899004
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3899065
    Ululel
    Poziom 10  
    Dokładnie takiej z elektroniczną regulacją kąta.
  • Pomocny post
    #10 3899088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3899133
    Ululel
    Poziom 10  
    No własnie a jak po odpaleniu rozgrzanego silnika włącze światla to przydusi go i to strasznie. Ustawiałem na zamachu ale u mnie jest tylko jedna rysa na zamachu.

Dodano po 59 [sekundy]:

to przyduszanie po włączeniu świateł bardziej wiązałem z przepustnicą.
  • #12 3902173
    Ululel
    Poziom 10  
    Dzisiaj dokładnie zaobserwowałem że to pierdzenie występuje szczególnie jakieś 30-40 sekund przed włączeniem wentylatora po zatrzymaniu (kiedy wentylator się wyłączy na pare sekund nie pierdzi i od nowa...i tak w koło Macieju) i w momencie kiedy auto ma około 65 stopni podczas rozgrzewania. Widać wiec tu ewidentny związek z temperaturą. Gdzie waszym zdaniem mam szukać przyczyny? czy to możliwe w momencie tych temperatur ECU tak ustawia zapłon lub tak dobiera mieszanke paliwowo-powietrzną że dochodzi do takiego zjawiska? Dodam, że czujnik temp mam nowy oryginalny zaś kiedyś na próbę podmieniłem go na podróbke i efekt był taki sam. Jak waszym zdaniem powiązać te wszystkie spostrzeżenia i zabrać się za eliminowanie tego? Oczywiście przyznaje punkty za wcześniejszą pomoc. Pozdrawiam
  • #13 3904704
    Ululel
    Poziom 10  
    Panowie dzisiaj stałem ze stroboskopem nad pracujacym silnikiem na wolnych obrotach. Chciałem zobaczyć czy w momencie kiedy zacznie pukać przestawi się zapłon. Okazało się że zapłon się nie przestawił ale zlokalizowałem skąd powstaje to pukanie. Okazuje się, że najpierw pojawia się jakiś metaliczny zgrzycik (na 30-40 sekund przed włączeniem wentylatora) z takiego zaworku który mieści się na wężyku od pochłaniacza par paliwa do przepustnicy. W momencie kiedy ten zaworek podejrzewam, że się otworzy pojawia sie prykanie. Czy mam zatem wiązać to z nieprawidłową pracą tego zaworka czy on ma właśnie tak działac tylko jest coś nie tak z pochłaniaczem lub jeszcze czymś. Proszę o porady
  • #14 3904856
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3904933
    Ululel
    Poziom 10  
    HAha w Paryżu bywam bardzo często i mam do tego miasta cholerny sentyment. Nie mieszkam w nim na stałe chociaż jest to moje marzenie :) Co do zbiornika to występowały czasem problemy z zatankowaniem samochodu. Jak mocniej nacisnąłem pistolet w dystrybutorze to odbijał ale "pssssyt" nie robił. Muszę jeszcze chyba dokładnie zobaczyć pochłaniacz par paliwa bo zauważyłem że ma luźny "łepek" od którego odchodzi wężyk...może chwyta se tam lewe powietrze. Powiedz czy dobrze myślę,że ten elektrozawór otwiera się właśnie przy jakiejś temperaturze silnika i "upuszcza" zawartość oparów nagromadzonych w tym pochłaniaczu? Może to faktycznie można wiążać z nieszczelnością tego pochłaniacza....? NO to teraz zadalem Ci faktycznie szereg zidiociałych pytań ale tak to jest jak człowiek się dopiero uczy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z niestabilnym zapłonem w Volkswagenie Golf 1.4 AEX (silnik wielopunktowy). Użytkownik zauważył, że znak na kole zamachowym podczas kontroli lampą stroboskopową „pływa” między 0 a 10 stopniami zamiast być stabilny na 6 stopniach wyprzedzenia zapłonu. Pomimo prawidłowego ustawienia zapłonu i braku błędów w sterowniku (VAG), samochód trzęsie się na biegu jałowym, ma opóźnienia w reakcji na gaz oraz strzela w wydech przy schodzeniu z obrotów. Cały układ zapłonowy jest nowy, oryginalny (BERU). Wskazano konieczność sprawdzenia instalacji wysokiego napięcia, szczególnie cewki zapłonowej. Zauważono, że zapłon jest prawidłowo ustawiony na 6 stopni przed górnym martwym punktem (ZZ) z użyciem lampy stroboskopowej z elektroniczną regulacją kąta błysku. Problem z falowaniem obrotów i strzałami może być powiązany z przepustnicą lub układem odpowietrzania zbiornika paliwa. Zidentyfikowano metaliczny dźwięk i prykanie pochodzące z zaworu odpowietrzającego zbiornik paliwa, który łączy zbiornik z pochłaniaczem par paliwa i przepustnicą. Możliwe jest, że nieszczelność pochłaniacza lub zaworu powoduje nieprawidłową pracę silnika, zwłaszcza w określonym zakresie temperatur (około 65°C) i przed włączeniem wentylatora chłodnicy. Użytkownik zauważył również, że przy gwałtownym dodaniu gazu na biegu jałowym występuje spadek napięcia (przygasanie świateł) i syknięcie, co może wskazywać na problemy z układem paliwowo-powietrznym lub zapłonem. Zalecane jest dalsze badanie szczelności układu pochłaniacza par paliwa oraz kontrola zaworu odpowietrzającego zbiornik paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA