logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralny zamek Ford Fiesta 2002 - brak reakcji po montażu autoalarmu

framar 18 Maj 2007 21:29 3204 6
  • #1 3898597
    framar
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, mam pewien problem, a mianowicie, podczas montażu autoalarmu do forda fiesty (rocznik 2002) zamiast podpiąć sterowanie siłowników minusem podpiąłem sterowanie plusem i po załączeniu alarmu siłowniki się tylko cichutko odezwały i od tego czasu centralny już nie działa. Odpiąłem alarm, dalej nie działa. W sumie nie działa centralny, otwieranie bagażnika. Centralny ani nie reaguje na kluczyk, ani na zamykanie poprzez wcisk klamki. Co może być tego przyczyną? Czy padła centralka od centralnego zamka? Jeżeli tak to gdzie ona się znajduje?Szukałem pod deską rozdzielczą, ale tam tylko jest komputer, do którego wchodzą kolorowe kostki. Dodam, że centralny był oryginalny, tzn kupiony już z zamontowanym. Czy wogóle jest gdzieś centralka od CZ?Bo elektromechanicy mówią, że nie ma! Dodatkowo straszą, że to komputer steruje centralnym i koszt naprawy może sięgać 2.000 zł... Jeden podpinał się pod złącze do komputera, i coś tam się bawił i się centralny zamykał i otwierał, tak samo bagażnik, ale powiedział, że to albo oprogramowanie albo końcówki poszły. Czy ktoś może mi coś doradzić? Będę wdzięczny. Pozdrawiam
  • #2 3898727
    andrzejelektryk
    Poziom 19  
    Ocena: 100
    moduły zamka tak szybko sie nie psują zacznij od bezpieczników
  • #3 3898821
    framar
    Poziom 10  
    BEzpieczniki sprawdzałem w pierwszej kolejności... wszyskie są sprawne...
  • #4 3898991
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Sterownik jest w centralnej skrzynce bezpiecznikowej
  • #5 3900497
    framar
    Poziom 10  
    Czyli pod schowkiem od strony pasażera? Tam są bezpieczniki, ale sterownika nie widziałem... jak on wygląda? Możesz go jakoś opisać?
  • Pomocny post
    #6 3902101
    wiesiekj
    Poziom 28  
    Ocena: 338
    Sterownik cz jest w GEMie, ten komputer z kolorowymi kostkami.
    Prawdopodobnie spaliłeś styki w siłownikach, odetnij sterowanie z drzwi i wtedy z alarmu wysterujesz cz
  • #7 3903033
    framar
    Poziom 10  
    Czyli, co? Spaliłem styki w każdym z siłowników? Czy może coś w tym GEMie? Piszesz, bym odetnął sterowanie z drzwi... a który to będzie przewód? Może kojarzysz kolor? I gdzie go mam odciąć? I co dalej? Mam podpiąć sterowanie od alarmu tak jak wcześniej to zrobiłem (pod 2 przewody przy kostkach do komuptera), tylko że sterować minusem i powinno działać? No ale co w takim razie z otwieraniem tylnej klapy? Przecież wtedy ona nie będzie działać. Prosze Cię o pomoc...Pozdrawiam

Swoją drogą, zauważyłem też takie coś, że gdy mam otwarte drzwi od pasażera, to nie mogę wcisnąć klamki od wewnątrz, tak by się drzwi zaknęły po ich domknięciu. W 3 pozostałych drzwiach jest taka możliwość, a w tych nie... Może po prostu się siłownik zawisił?A może wiesz jak można sprawdzić (gdzie podać napięcie), czy siłownik działa?

Podsumowanie tematu

✨ Podczas montażu autoalarmu w Fordzie Fiesta z 2002 roku podłączono sterowanie siłowników plusem zamiast minusem, co spowodowało ciche odgłosy siłowników i całkowitą utratę funkcji centralnego zamka oraz otwierania bagażnika. Po odłączeniu alarmu centralny zamek nadal nie działa, ani na kluczyk, ani na przycisk w klamce. Bezpieczniki zostały sprawdzone i są sprawne. Sterownik centralnego zamka znajduje się w module GEM (Generic Electronic Module), który jest komputerem z kolorowymi kostkami pod schowkiem po stronie pasażera. Istnieje podejrzenie uszkodzenia styków w siłownikach lub problemu w module GEM. Zalecane jest odcięcie sterowania z drzwi i ponowne podłączenie alarmu z poprawnym sterowaniem minusem. Dodatkowo zauważono problem z zamykaniem drzwi od wewnątrz po ich otwarciu, co może wskazywać na zawieszenie siłownika. Sprawdzenie działania siłowników można wykonać poprzez podanie napięcia bezpośrednio na ich przewody. Koszt naprawy może być wysoki, gdyż centralny zamek jest sterowany przez komputer GEM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA