logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw edukacyjny z wymiennym mikrokontrolerem ARM9 - gdzie kupić?

trosis 18 Maj 2007 22:39 2135 7
REKLAMA
  • #1 3898917
    trosis
    Poziom 11  
    Witam.

Mam pytanie czy, są do kupienia zestawy edukacyjne, oparte na mikrokontrolerze ARM9. Widziałem gdzieś kiedyś coś takiego ale nie bardzo to chyba było to o co mi chodzi. Chciałbym coś w stylu zestawu do Bascom college http://www.edw.com.pl/pdf/k10/51_15c.pdf tam można było wlutować podstawkę pod mikrokontroler i wymieniać mikrokontroler jak sie uszkodzi. Oddzielnie był układ programowania http://www.edw.com.pl/pdf/k10/51_15b.pdf
    Coś podobnego chciałbym znaleźć dla kontrolerów ARM.

Widziałem układ z ARM ale bez wymiany mikrokontrolera.
    Kolejne pytanie jak w takich układach sie programuje mikrokontroler, itp.
    Ogólnie chciałbym sie jak najwięcej dowiedzieć o tych mikrokontrolerach, poprzez m.in praktykę (bo narazie moja wiedza jest powiedzmy nikła) , tak wiec wdzięczny byłbym też za linki do interesujących i bogatych źródeł.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3899208
    vonteq666
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja osobiście polecam zestaw z firmy kamami z str912 na pokładzie. Moim zdaniem to bardzo dobra baza startowa dla początkujących. Do zestawu można dokupić programator FlashLink lub programator/debugger JTAG. Płyta ta, jest zgodna z płytą ewaluacyjną z firmy keil tak więc nie ma żadnych problemów z testowaniem "examples" ze środowiska uVision.

Co do linków:

Na pewno w razie jakiś problemów należy rzucić okiem na forum na stronie www.keil.com. Jeśli chodzi o praktykę to zapraszam na moją stronę domową http://truly-integrated.net Może nie ma tam zbyt wielu materiałów, aczkolwiek staram się zawsze coś "dorzucić" w przyzwoicie regularnych odstępach czasu :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3899567
    trosis
    Poziom 11  
    Cekawa rzecz... a jakby chcieć złożyć to samemu, jest możliwy zakup gdzieś oddzielnie płytki i elementów i samodzielne złożenie?? Pewnie obniżyło by to znacznie koszty?
  • #5 3899595
    vonteq666
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Obawiam się że składanie tego samemu na dzień dzisiejszy nie wchodzi w grę, z dwóch powodów: 1. Te mikroprocki są dość trudno dostępne (aczkolwiek rozmawiałem z ludźmi z ST podczas ich seminarium i powiedzieli że można śmiało "uderzać" po próbki :) 2. Lutowanie tego w warunkach domowych może być prawdziwą drogą przez piekło :) Pozostaje więc praktycznie zakup tej płytki z kamami. Ewentualnie można to zrobić na "raty" kupując mainboard + MCU, a potem dokupić PHY Ethernet.
  • REKLAMA
  • #6 4606215
    aktus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Potwierdzam to z tymi próbkami :] Wczoraj mi doszly 2x STM32F103VBT6. Btw... jeszcze tak opakowanej i zapakowanej paczki w życiu nie dostałem...
  • #7 4606628
    zolciak
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    @aktus jak długo czekałeś na przesyłkę? Ja również zamówiłem próbki z ST, od 12 grudnia przesyłka ma status shipped.
  • REKLAMA
  • #8 4608348
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    trosis napisał:
    Ogólnie chciałbym sie jak najwięcej dowiedzieć o tych mikrokontrolerach, poprzez m.in praktykę (bo narazie moja wiedza jest powiedzmy nikła)
    Zdecydowanie powinieneś zacząć od jakiegoś ARMa 7, polecam jakiś LPC2xxx. Jest zdecydowanie więcej materiałów w sieci dla tych układów niż dla ARM9. Po co na wstępie masz się zniechęcać ;)

Jeśli jednak zdecydujesz się na budowę układu prototypowego z ARM9 to możliwości w warunkach są bardzo ograniczone, ale jest to możliwe nawet z wykorzystaniem płytek uniwersalnych. Potrzebny będzie układ z wbudowaną pamięcią programu i danych co już w tym momencie zawęża poszukiwania. Jak pisali poprzednicy można zastosować układ STR91x firmy STM.
    Elementy bez problemu można dostać jako próbki. Płytki drukowane pod te układy dostępne są na stronie MikloBit
    http://www.miklobit.com/Adaptery_SMD_DIL.515.0.html
    Z lutowaniem nie powinno być problemu jednak jest to dość wąski raster i trzeba mieć trochę praktyki, temat poruszany w EP i na Elektrodzie.

Jeśli już to wszystko przejdziesz to dalej powinno ci się udać ;)
    Powodzenia...

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest zestaw edukacyjny z wymiennym mikrokontrolerem opartym na ARM9, podobny do zestawu Bascom college z możliwością wymiany układu w podstawce. W dyskusji polecono zestaw firmy Kamami z mikrokontrolerem STR912, który jest kompatybilny z płytą ewaluacyjną Keil i umożliwia korzystanie z programatora FlashLink lub programatora/debuggera JTAG. Zestawy i programatory dostępne są na stronie Kamami. Samodzielne składanie zestawu jest utrudnione ze względu na trudną dostępność mikrokontrolerów oraz skomplikowane lutowanie, jednak możliwe jest zamawianie próbek układów STM od producenta (ST). Zalecane jest rozpoczęcie nauki od mikrokontrolerów ARM7, np. serii LPC2xxx, ze względu na większą dostępność materiałów edukacyjnych. Dla ARM9 wskazano układy STR91x firmy ST z wbudowaną pamięcią programu i danych, a także dostępność płytek drukowanych na stronie MikloBit. Programowanie odbywa się za pomocą dedykowanych programatorów i środowisk takich jak Keil uVision. Wskazano również fora i strony internetowe jako źródła wiedzy i przykładów praktycznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA