logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odwieczny problem :) - co wybrać, jaki zestaw startowy dla uC?

directx11 18 Lip 2007 09:29 1749 5
  • #1 4091375
    directx11
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam.
    To mój pierwszy post na tym forum, więc przede wszystkim wypada się przywitać i przedstawić ;) a potem męczyć pytaniami :). Jestem z Wrocławia, z wykształcenia elektronik (Politechnika Rzeszowska :), z zamiłowania programista PC. No i od pewnego momentu wzięło mnie na systemy uC, może z racji tego, że to po trochę moja praca (soft na komórki, procki to ARM'y). No i oczywiście zaczęły się poszukiwania zestawu startowego. Na uczelni miałem do czynienia tylko z '51-ką, ale to już chyba dzisiaj historia pokryta grubą warstwą kurzu :). Chciałem się w domu trochę pobawić na czymś mało skomplikowanym co ma ARM'a na pokładzie, albo podobne "cuś". Przewaliłem wątki traktujące o moim problemie, ale dalej nie wiem nic, albo tyle, że zestawy kosztują po 5-6 ty.s :/. Stąd moje pytanie, na które zapewne nie uzyskam odpowiedzi, ale może chociaż jakieś sugestie :).
    Generalnie chodzi mi o naukę - więc cudów być nie musi. Chciałem się tym bawić celem dalszego rozwijania w kierunku inteligentnego domu, więc sterowanie wszelkiej maści urządzeniami, komunikacja przez LAN, USB, może do tego podpiąć jakiś mini nadajnik radiowy itp. no ale oczywiście nie od razu. No i teraz pytanie - co wybrać? szperałem po sieci, ale powiem szczerze, że ręce mi opadły bo zupełnie nie wiadomo czego się czepić :/ no i w sklepach też jeszcze się nie orientuję za bardzo. Zestaw nie musi być jaki bardzo wydumany, zasilacz posiadam (może to obniży koszty), z programowaniem nie ma żadnego problemu (na tym polu akurat jakieś tam doświadczenie się zdobyło). Może rzucicie linki do paru sklepów, gdzie można zacząć przeglądać oferty?
    Druga sprawa to programator - bo też nosiłem się z zakupem. Od dawna byłem chory na jakiegoś Willema, ale nie wiem, czy to nie jest za duża armata jak na moje "muchy". Czy to się w ogóle potem przyda? Bo do zestawu edukacyjnego to chyba programator nie będzie potrzebny?
    Jeśli pytania są głupie to wybaczcie, ale miałem dłuższy rozbrat z hardware mikrokontrolerów i zupełnie nie wiem, co w trawie piszczy. Licząc na dobre rady, łączę pozdrowienia dla elektronicznej braci ;)
  • #3 4092035
    boroova6523
    Poziom 15  
    Skoro masz wyksztalcenie elektroniczne to moze zrob wlasny zestaw startowy. Ja proponuje cos takiego http://www.radzio.dxp.pl/mds/ . Zaleta niewatpliwie jest to ze zawsze mozesz sobie dorobic taki modul jaki ci potrzeba - z jakim akurat chcesz sie pobawic no i wyjdzie niewatpliwie taniej niz kupowanie gotowego z wszystkimi bajerami odrazu a ktorymi poczatkowopewnie nie bedziesz sie bawil. Najwieksza wada takiego rozwiazania moze byc duza liczba kabelkow laczacych ale mi osoboscie to nie przeszkadza. Zrobilem sobie cos takiego, narazie bawie sie mcs-51 i jak tylko mam ochote to dorabiam sobie nowe moduly w miare potrzeby.
  • #5 4094503
    directx11
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi ;), choć oczywiście liczę na wszystkie sugestie. Tak właśnie przeglądając wszystkie dotychczasowe propozycje ta z "propox-u" wydała mi się bardzo w porządku. Dodatkowo miałem okazję to potrzymać w rękach i obejrzeć ze wszystkich stron. Kosztuje toto nie mało (płytka bazowa + moduł z ARM-em 7 + LCD) to coś ponad 300zl wychodzi, to jedyny ból :P.
    Co do projektu własnego - jako pracę magisterską zrobiliśmy we dwóch sterownik na 80C552, projektowałem cyfrową część i płytkę do tego. Można by w sumie wykorzystać część z tego modułu - tylko się zastanawiam czy wogóle takie procki np. dostanę teraz? No i do tego to raczej niezbędny by był programator (co z tym Willemem, opłaca się czy nie? :) - bo mój układ miał EEPROM jako pamięć programu i dekoder adresowy na GAL-u, chyba, że do takiego procka dałoby się podłączyć flash? Czy koszt budowy (płytek już mi się samemu nie chce produkować :P) jest sensowny w porównaniu z gotowym? Czy ktoś budował sam i mógłby wyrazić opinię?
  • #6 4095313
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    ale to już chyba dzisiaj historia pokryta grubą warstwą kurzu

No nie do końca :wink:.
    Poczytaj o AduC... Analoga, czy uC firmy Silicon Laboratories, Maxim opartych na rdzeniu '51.
    Co do programatora....złącze LPT + 74HC244 + parę rezystorów, kabelek i złącze (Pogramator ISP). Ja sobie wykonałem samodzielnie (~10zł) i przy jego pomocy da się zaprogramować wszystkie 51 Atmela (89S....), AVR'y oraz po małej przeróbce ARM'y Philipsa (LPC...). Dzisiaj uK posiadają wszystko co potrzebne, wystarczy zasilanie, kwarc (choć nie zawsze :wink: ), i można ładować program napisany w ASM, C/C++ czy Basic'u. Taki zestaw startowy będzie przydatny przy początkach zabawy z uK bo budując docelowy układ będzie go można uruchamiać "na żywo" i zestaw startowy będzie nie potrzebny bo wszystkie testy oprogramowania wykonuje się już na działającym czesciowo układzie.
REKLAMA