logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWM 8062 - problemy z uruchomieniem

Kosmit 19 Maj 2007 16:55 4043 7
REKLAMA
  • #1 3900855
    Kosmit
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam. Dzisiaj pralka przestała działać. Po podłączeniu do zasilania i przełączeniu na jakiś program oraz przyciśniecia przycisku start, pralka nie reaguje. Czasami zacznie pompa próbować wodę wylewać, ale pralka nawet jej nie pobiera. Co może być uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #2 3901291
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    zacznij od szczotek silnika
  • REKLAMA
  • #3 3901428
    Kosmit
    Poziom 11  
    Szczotki ok chciałem tylko dodać ze sterownik pralki jest martwy tzn na LCD żadnych informacji oraz diodach sygnalizujących pracę. LCD wskazujący temperaturę również nic nie wskazuje. Pralka jest martwa prawdopodobnie padł programator czy to może coś innego czy tylko panel sterujący ??

Pozdrawiam Kosmit
  • #4 3901463
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    sprawdź wiązkę pomiędzy panelem a programtorem
  • #5 3901847
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Zobacz czy jest zasilacz sprawny- potrafia go zrobić na scalaku od ładowarki do telefonu komórkowego- i jest wysilony na maxa!!!
    Trafka w nim nie uswiadczysz- ZBYT DROGIE BY TO BYŁO!!!
    Wieczorem po skończeniu prania wyłączyłeś ...a rano TRUP.
    Te typy tak maja, niestety.
  • REKLAMA
  • #6 3902120
    Kosmit
    Poziom 11  
    Witam
    Postaram się wszystko krok po kroku sprawdzić

Z tego co się dowiedziałem od członków rodziny korzystających z pralki to to że potrafiła ona pauzować podczas cyklu prania i to przez kilkanaście minut a potem normalnie ruszała. Zdarzyło się nawet to że program zatrzymał się a pralka gotowała wodę tak aż z dozownika proszku buchała para. Ponoć pewnego czasu zaczęła wyświetlać komunikaty błędów (tj. dotyczące uszkodzeń układów elektrycznych) a teraz panel sterowania martwy tak jak cała pralka no oprócz tych wspomnianych wyżej zachowań pompy która próbuje wodę której nie ma wylewać :[

Jutro zabieram się do pomiarów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3902612
    lukaszmichal
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    panel UB naprawa albo wymiana:)czyli to co świeci
  • #8 3914236
    Kosmit
    Poziom 11  
    Witam wiec tak wykonałem następujące czynności:

-Sprawdzenie ciągłości taśmy połączeniowej z panelem sterowania do programatora i jest ok
    - Pomiary elementów płytki sterownika wszystkie rezystory zostały sprawdzone oraz inne elementy układu całość została wygrzana hotem by zniwelować występujące "zimne luty"

Po podłączeniu automat nadal nie działa zabrałem się wiec za programator rozkręciłem i zobaczyłem czarny osad na układzie VIPer20A oraz na kilku rezystorach obok niego rezystory pomierzone wyglądają na sprawne. Podejrzewam ze to jest wcześniej wspomniany układ odpowiadający za zasilanie programatora (??)

I w tej chwili mam kilka pytań:

1. czy wymiana tego układu oraz ewentualnie elementów pobieżnych z nim przywróci sterownikowi sprawność ??

2. Koszty związane z wymiana układu.

a może coś więcej ??

Pozdrawiam Kosmit

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Whirlpool AWM 8062 przestała się uruchamiać – po włączeniu programu i naciśnięciu start nie reaguje, czasem pompa próbuje wypompować wodę, której nie pobiera. Wstępne sprawdzenia wykazały, że szczotki silnika są sprawne, jednak panel sterowania i wyświetlacz LCD są całkowicie nieaktywne, co wskazuje na uszkodzenie programatora lub panelu sterującego. Sugerowano kontrolę wiązki między panelem a programatorem oraz sprawdzenie zasilacza, który może być uszkodzony, zwłaszcza układ scalony zasilacza (VIPer20A). Autor zgłaszał wcześniejsze problemy z pauzowaniem pralki podczas cyklu, wyświetlaniem błędów elektrycznych oraz przegrzewaniem się (para z dozownika proszku). Po pomiarach i wygrzaniu elementów płytki sterownika problem pozostał. Na programatorze zauważono czarny osad na układzie VIPer20A i sąsiednich rezystorach, co może wskazywać na uszkodzenie zasilania programatora. Pojawiły się pytania o możliwość naprawy przez wymianę układu VIPer20A i koszty takiej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA