logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwie anteny i co dalej? Czy będą jakieś dodatkowe kanały?

dzamal 19 Maj 2007 19:39 1397 8
REKLAMA
  • #1 3901331
    dzamal
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam zamocowane dwie anteny sat, jedna na astre, a druga na hot birda. Lecz jednak po zlikwidowaniu telewizji została mi jedna antena bezużyteczna. Obecnie mam cyfrowy polsat i czy po podłączeniu drugiej anteny(astra ustawiona) dojdą mi jakieś kanały? No i jak ją podłączyć?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3901407
    dzamal
    Poziom 10  
    A co to są kanały FTA? Sory za pytanie, ale nie bardzo kumaty jestem w tych sprawach.

I jeszcze jedno, opis tego diseqa mnie nie pokoi.

"Przełącznik współpracuje ze wszystkimi obecnie sprzedawanymi tunerami cyfrowymi jak i tunerami Polsatu Cyfrowego i z tunerami CYFRY+ które maja wgrane oprogramowanie inne niż oryginalne."

Ja nic nie wgrywałem, więc jest oryginalne oprogramowanie-czyli działać nie bedzię?
  • REKLAMA
  • #4 3901448
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Masz CyfrowyPolsat a nie C+ .W tunerach c+ trzeba zmieniac oprogramowanie.
    Kanały FTA to sa programy niekodowane czyli ogólnodostepne bez abonamentu.
  • REKLAMA
  • #5 3901484
    dzamal
    Poziom 10  
    Rozumiem. A ma ktoś liste takich kanałów? Najpierw bym obadał czy sie w ogóle opłaca kombinować, wiercić i przeciągać kable.
  • #7 3902469
    kocur108
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    jeżeli anteny są w pobliżu siebie to zakładasz go przy antenach i nic nie potrzebujesz wiercić i dokładać kabli
  • #8 3905073
    dzamal
    Poziom 10  
    anteny nie są obok siebie. Jedna jest na dachu 4 piętrowego bloku, a druga na parterze i odziwo jakość odbioru jest identyczna. Diseqca zamontuje przed samym wejściem do tunera, bo chyba nie ma różnicy gdzie go zamontuje?
  • #9 3905426
    kocur108
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    nie niema
    a niema różnicy bo satelitarną antenę nawet na ziemi możesz założyć chodzi tylko oto by nic sygnału nie zasłaniało

Podsumowanie tematu

✨ Posiadając dwie anteny satelitarne ustawione na Astra i Hot Bird, można podłączyć je do jednego tunera cyfrowego Polsat Cyfrowy za pomocą przełącznika DiSEqC 2.0, który umożliwia wybór sygnału z dwóch konwerterów na jednym kablu. Kanały FTA (Free To Air), czyli niekodowane i ogólnodostępne, będą dostępne po podłączeniu anteny Astra. W tunerach Polsat Cyfrowy nie jest konieczna zmiana oprogramowania, w przeciwieństwie do tunerów Cyfry+, gdzie często wymagana jest modyfikacja firmware. Przełącznik DiSEqC montuje się przed wejściem tunera, a lokalizacja anten (nawet na różnych wysokościach) nie wpływa na działanie przełącznika, pod warunkiem, że sygnał nie jest zasłonięty. Listę niekodowanych kanałów można znaleźć na stronach takich jak lyngsat.com, gdzie kanały FTA oznaczone są literą "F".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA