logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać dodatkowe kanały FTA na Cyfrowym POLSAT?

Karolek121 28 Lut 2009 22:21 26250 20
REKLAMA
  • #1 6219214
    Karolek121
    Poziom 1  
    Witam chciałbym odbierać dodatkowe kanały FTA których nie ma w pakcie czy coś muszę dokupić ?
    Chodzi mi o te kanały :
    TVP Historia, TV TRWAM, Biełsat TV, TVP Info, Patio TV, TVN Warszawa, Edusat
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6219269
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Aby odbierać TVP HISTORIA TV TRWAM TVP Info musisz posiadać antenę zezowaną na astre obecnie urzywając polsatu masz ustawioną na hotbird.
    tuner musi obsługiwać diseqc reszta programów wydaje się być nadawana z hotbird'a więc jeśli ich nie możesz złapać to widocznie cp blokuje ci te kanały.
    Jeśli antena 60cm to wymiana na 80cm. Zakup zeza +konwerter przełącznik diseqc. Pod warunkiem, że tuner go obsługuje
  • #3 6219373
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 981
    Karolek121 napisał:
    Witam chciałbym odbierać dodatkowe kanały FTA których nie ma w pakcie czy coś muszę dokupić ?
    Chodzi mi o te kanały :
    TVP Historia, TV TRWAM, Biełsat TV, TVP Info, Patio TV, TVN Warszawa, Edusat
    Z góry dzięki za pomoc

Jeżeli masz oryginalna antenę Polsatu to nie musisz jej zmieniać robią specjalne tzw. zezy do tych anten sam go używam i sobie chwalę. Na allegro wpisz ANTEMON
  • REKLAMA
  • #5 6220390
    ansat
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Jeżeli to jest antena POLSAT (70cm) to monoblok nie będzie dobrze działał lepiej zastosować zeza tak jak pisze kol. bogdanzieba.
  • REKLAMA
  • #6 6220438
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Nie można wklejać linków z allegro ale podam ci numer aukcji zakończonej abyś zobaczył jak wygląda zez do małych anten. Naprawdę działa i to nawet nieźle , mam go osobiście zainstalowanego na małą antenkę WIZJA 58 cm, i mam HOTBIRD siła sygnału 67%, jakość 60% i ASTRA, siła sygnału 70%, jakość 70%. Numer aukcji 540415558

http://antemon.pl/foto/zezwtv.pdf

poczytaj na tym linku
  • #7 6220439
    rafal198919
    Poziom 12  
    zez i przelacznik diseq i msz TVP Historia Tv Trwam i TVP info
  • #8 6220450
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Jaka antena jest odpowiednia do odbioru Polsatu + Astry za pomocą monoblocka? Chodzi mi o zakup samego dekodera polsatu bez anteny z konwerterem + do tego monoblock - ten interstar z linku wyżej czy może http://www.telewizjasatelitarna.com.pl/konwerter-maximum-monoblock-single-v21-02db-p-72.html lub http://www.telewizjasatelitarna.com.pl/konwerter-inverto-monoblock-03db-p-65.html ? Który z nich ma lepsze parametry. Antena ma być aluminiowa myślę o 90cm czy może większa?
  • #9 6220480
    ansat
    Poziom 25  
    Do monobloca antena CORAB 80 cm.Konwerter INVERTO jest dobry.
  • #10 6220489
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    battery napisał:
    Jaka antena jest odpowiednia do odbioru Polsatu + Astry za pomocą monoblocka? Chodzi mi o zakup samego dekodera polsatu bez anteny z konwerterem + do tego monoblock - ten interstar z linku wyżej czy może http://www.telewizjasatelitarna.com.pl/konwerter-maximum-monoblock-single-v21-02db-p-72.html lub http://www.telewizjasatelitarna.com.pl/konwerter-inverto-monoblock-03db-p-65.html ? Który z nich ma lepsze parametry. Antena ma być aluminiowa myślę o 90cm czy może większa?

Jeżeli chodzi o monoblocka to antenka już od 80 cm powinna łapać, ale ja nie jestem zwolennikiem monoblocka. Polecam dwa konwenterki przełącznik diseqc

Dodano po 44 [sekundy]:

ansat napisał:
    Do monobloca antena CORAB 80 cm.Konwerter INVERTO jest dobry.

Tak potwierdzam CORAB antenki są fajne i dobre sam mam jeszcze Corab 90 cm aluminium i sobie chwalę

Dodano po 1 [minuty]:

Jak również polecam konwentery INVERTO.

A przełączniki Diseqc to VIPER, MEZON, Golden Instar
  • #11 6220515
    ansat
    Poziom 25  
    Tak dwa konwenterki i diseqc jest lepsze ale dla nie doświadczonej osoby w montażu anten trudniej to zrobić.
  • #12 7471422
    viali1974
    Poziom 1  
    Jestem tutaj nowy mam pytanie jakie kanały można oglądać na tunerze telewizji polsat Echostar DSB-717 FTA z Astry a nie Hot-Birda?Proszę o pomoc.
  • #13 7495710
    stolarek_1988
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    O ile mi wiadomo to wszystko co jest FTA pod warunkiem porzadnej instalacji.

Listy kanałów oraz ich parametry znajdziesz na www.lyngsat.com
  • #14 7496364
    hwat
    Poziom 10  
    No to ja również polecę Inverto. Wcześniej miałem założony Maximum Twin P-22, ale niestety nie chciał współpracować z Echostar DVR-7400 (sprawdzone u mnie i u sprzedawcy) mimo współpracy z innymi.
    Z Inverto kłopotów nie mam.
  • #15 8684960
    picken
    Poziom 2  
    Witam, mam cyfrowy polsat oraz dekoder HD5000, wyszukałem kanały niekodowane FTA których nie ma w ofercie polsatu (Eska TV, TVR, Rebel TV, CSB TV TVN Warszawa) wszystko zapisałem i było dobrze. Na drugi dzień jak włączyłem dekoder te kanały zniknęły (same się usunęły) i nie wiem co się stało, więc mam pytanie czym to jest spowodowane oraz jak rozwiązać ten problem? Proszę o pomoc!
  • #16 8685175
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Pewnie masz dekoder Cyfrowego Polsatu, który uniemożliwia układania własnych list programów. Masz z góry narzucone kanały których nie możesz posortować. Tak więc np. na kanale nr 1 masz Polsat itp.... Sprawdź czy nie masz opcji stworzenia własnej listy kanałów ulubionych i wtedy możesz dodać kanały FTA które cię interesują. Najbardziej wkurzające jest to że Cyfrowy Polsat narzuca ci z góry swoją listę kanałów, których nie możesz posortować. Starsze wersje dekoderów miały możliwości układania swojej listy kanałów. Dlatego jestem zwolennikiem nie brania od CP dekodera tylko sam moduł i zakup dobrego dekodera na wolnym rynku. Pozdrawiam. Spróbuj z tymi ulubionymi.
  • #17 8685268
    picken
    Poziom 2  
    W tym dekoderze jest możliwość układania kanałów - listy ulubionych. Już 2 razy poszukałem i ułożyłem te kanały tak jak chce ale rano na drugi dzień znika ta lista z kanałami które wyszukałem ręcznie, zostają tylko te z automatycznego wyszukiwania. Chodzi o to że mam kanały FTA (viva, puls, TVS, Tele5) które są na liście z polsatu, a te z ręcznego wyszukiwania znikają. Tak jakby dekoder na dłużej nie zapisywał tej listy.
  • #18 8685865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 8685934
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    No masz rację można kupić moduł CP i swój dekoder mieć. Ale np. kupując dekoder CP i wybierając pakiet np. Familijny pomiędzy kanałami są tzw. "dziury" czy kanały których nie ma w moim abonamencie i mam je zakodowane i tak trzeba zapamiętywać nr kanałów i skakać 15, 25,30,35 itp.
  • #20 8687730
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 617
    bogdanzieba napisał:
    No masz rację można kupić moduł CP i swój dekoder mieć.

Niestety w CP karta abonenta jest przypisana do dekodera i raczej swojego nie można mieć[/quote]

jak to nie można mieć własnego tunera w cp???można za pomocą modułu cam jak napisał to kolega bogdanzieba.
    wiec nie pisz glupot picken
  • REKLAMA
  • #21 8688090
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Regulamin p. 8.1, 14. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Aby odbierać dodatkowe kanały FTA na Cyfrowym Polsacie, takie jak TVP Historia, TV TRWAM, Biełsat TV, TVP Info, Patio TV, TVN Warszawa czy Edusat, konieczne jest posiadanie anteny skierowanej na satelitę Astra, gdyż standardowa antena Polsatu jest ustawiona na Hotbirda. Zalecane jest użycie anteny o średnicy co najmniej 80 cm oraz zastosowanie tzw. "zeza" (konwertera z przesunięciem kątowym) lub monobloku z przełącznikiem DiSEqC, pod warunkiem, że tuner obsługuje DiSEqC. Monobloki polecane to m.in. Golden Interstar GI205, Inverto lub Maximum Twin P-22, a anteny aluminiowe marki Corab o wielkości 80-90 cm są rekomendowane. Dwa konwertery z przełącznikiem DiSEqC dają lepsze efekty, choć montaż jest bardziej skomplikowany. W przypadku dekoderów Cyfrowego Polsatu często występuje problem z automatycznym usuwaniem ręcznie dodanych kanałów FTA, ponieważ oprogramowanie dekodera nadpisuje listę kanałów aktualizacjami z operatora. Rozwiązaniem jest użycie modułu CAM Cyfrowego Polsatu z własnym tunerem, co pozwala na swobodę w zarządzaniu kanałami. Listy kanałów FTA i ich parametry można znaleźć na stronach takich jak lyngsat.com.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA