logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mozilla Firefox i Thunderbird. Jak zakładki i e-mail'e-kopia

mahcin 20 Maj 2007 11:33 3205 12
REKLAMA
  • #1 3902882
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam.
    Chciałbym w razie "w" zapytać czy jest jakiś program do masowego skopiowania zakładek w firefox (ulubionych) i e-mail'i w Thunderbird'zie ? Czy pozostaje mi pojedyńcze kopiowanie na dysk?
    Miałem już jednego formata... przekopiowałem cały katalog Firefox'a i Thunderbird'a, czy da się z tych katalogów jakoś odzyskać zakładki i e-mail'e?
    Bardzo proszę o pomoc.
    pzdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3902949
    kowoc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Możesz skorzystać także z programu MozBackup. Ja zawsze jak robię format korzystam z tego programu. Program działa także dla klienta poczty Thunderbird.

Oto link do programu:
    http://mozbackup.pitreck.fc.pl/

Pozdrawiam
  • #4 3902997
    mahcin
    Poziom 27  
    extra program kowoc dzięki.
    a kurczaczek699 chyba nie zrozumiał tematu.
    A da się jakoś odczytać mejle i zakładki z programów które tak poprostu przekopiowałem sobie przed formatem?
  • REKLAMA
  • #5 3903128
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    kurczaczek699 napisał:
    ...... tu masz link do programu, jeśli pomogłem proszę dać "pomógł"

Mało, że nie zrozumiałeś problemu i proponujesz program zupełnie autorowi wątku nieprzydatny, to jeszcze domagasz się punktów za nieudzieloną pomoc. Czy sądzisz, że domaganie się punktów jest etyczne? Jeżeli ten, któremu pomogłeś uzna wagę Twojej pomocy, to sam Ci przydzieli punkty. Nie tobie oceniać, czy na nagrodę zasłużyłeś.
  • Pomocny post
    #6 3903433
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    W FF wystarczy skopiować plik:

C:\Documents and Settings\TwójProfil\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\n6baticj.default\bookmarks.html

To jest plik, w którym FF zapisuje zakładki (ulubione) Można bezproblemowo przekopiować do nowej instalacji FF. (robiłem tak pomiędzy Xp i Linuksem i działa bezbłędnie)
  • #7 3903454
    mahcin
    Poziom 27  
    OK , dzięki:D
    a jest jakiś sposób na Thunderbirda? Tak żeby z samych plików wyciągnąć? Bo przekopiowałem sobie na CD cały program i nie wiem czy da się coś wyciągnąć
  • Pomocny post
    #8 3903821
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    Zainstaluj Thunderbirda a następnie (Thunderbird musi być zamknięty) kopiujesz do poniższych lokalizacji swoje pliki:
    -> C:\Program Files\Mozilla Thunderbird\
    -> C:\Documents and Settings\[Nazwa użytkownika]\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\

ewentualnie zależnie od wersji językowej i systemu nazwa ścieżki może być inna:
    C:\users\[User Name]\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\
    C:\WINDOWS\Application Data\Mozilla\Thunderbird\Profiles\xxxxxxxx.default\
  • #9 3903921
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    A w FF nie jest czasem tak że wchodzisz kolejno w
    Zakładki>Zarzadzaj zakładkami>Plik>Eksport
  • REKLAMA
  • #10 4002558
    mahcin
    Poziom 27  
    kombinowałem i posadziłem windowsa:(
    Wgrałem na nowo, inna partycja inna ścieżka...i lipa, na dysku C i tak nie ma katalogu "dane aplikacji" więc poczta i zakładki...poszły :( czy jest jakiś sposób by się uchronić by móc to w razie w odzyskać? Może jakieś lepsze programy? Bo pod tym względem , mianowicie odzysku to wg mozilla jest porażką:(
  • #11 4002612
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Sposobem domowym tego nie odzyskasz bo nadpisałeś cały system.

Jeżeli chcesz sobie zapisać wszystkie swoje zakładki to najlepiej zrobić to w taki sposób:

Zakładki/Zarządzaj zakładkami/Plik/Eksportuj i zapisz sobie gdzie chcesz.

A co do maili z Thunderbirda:

Klikasz prawym przyciskiem myszy na e-mail i dajesz zapisz jako. Najlepiej jako typ HTML.
  • #13 4005431
    mahcin
    Poziom 27  
    dziękuję wam, nieraz człowiek na tak prostych rzeczach pada... hehe wszystko odzyskane, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów masowego kopiowania zakładek z przeglądarki Mozilla Firefox oraz e-maili z klienta poczty Thunderbird. Zalecane jest użycie programu MozBackup, który umożliwia tworzenie kopii zapasowych profili obu aplikacji. Alternatywnie, w Firefox można ręcznie skopiować plik bookmarks.html z katalogu profilu użytkownika, co pozwala na przeniesienie zakładek do nowej instalacji. W przypadku Thunderbirda, po zainstalowaniu programu i jego zamknięciu, można skopiować foldery profilu z lokalizacji danych aplikacji (np. C:Documents and Settings[Użytkownik]Dane aplikacjiThunderbirdProfiles) do nowej instalacji, co umożliwia odzyskanie wiadomości e-mail. Wskazano również, że folder "Dane aplikacji" może być ukryty i wymaga zmiany ustawień widoku w systemie Windows, aby go zobaczyć. Eksport zakładek z poziomu interfejsu Firefox (Zakładki > Zarządzaj zakładkami > Plik > Eksportuj) jest kolejną metodą zabezpieczenia danych. W przypadku nadpisania systemu i braku kopii zapasowej, odzyskanie danych jest bardzo utrudnione. Zaleca się regularne tworzenie kopii zapasowych, aby uniknąć utraty danych po formacie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA