logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zregenerować zużyte akumulatory żelowe 12V 12Ah?

danlancher 21 Maj 2007 14:11 13582 7
  • #1 3906281
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Witam

Mam 2 akumulatory zelowe 12V 12Ah i niestety juz sa wysluzone... chyba. Chcialbym je czesciowo odratowac. Kadzy z nich ma 2-4V napiecia. Slyszalem ,ze mozna dolac do nich wody destylowanej tylko nie wiem ile jej sie dolewa i czy to ma jakis sens w moim przypadku.

Dzieki za pomoc
  • #3 3907797
    danlancher
    Poziom 27  
    Witam

Przeczytalem temat. Dolalem juz po 10ml wody destylowanej na cele do kazdego aku i laduja sie juz pare godzin. Biora juz prad,maly,ale juz jakis jest. Jak narazie po ok. 4h ladowania pobieraja ~700uA. Prawie nic ;/
    Moge dolac jeszcze do nich po 10ml w trakcie ladowania? Czy moze juz jest za duzo?
  • #4 3909023
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Za dużo wlałeś.
    0,3 cm sześciennego na 1Ah pojemności.
    Daj mu szansę - odstaw go na parę dni. Jaki ma napięcie w trakcie ładowania?
  • #5 3910271
    danlancher
    Poziom 27  
    WLasnie do mnie doszlo wczoraj wieczorem ,ze za duzo nalalem... LAduje je od 7 rano (dzisiaj) kazdy napieciem 27V z oryginalnej ladowaki 1.6A. KAzdy z nich juz pobiera po 50mA i rosnie,ale baardzo wolno.
    Napiecie juz jest ~ 8V po odlaczeniu od ladowaniai sie utrzymuje a bylo 2-3V...
    LAdowac dalej czy odstawic na pare dni i znowu ladowac? I jakim napieciem?

dzieki
  • #6 3912026
    danlancher
    Poziom 27  
    Odlaczylem aku od ladowarki. Na 1 mam 11,70V na drugim ponad 8V. Ladowalem je napieciem 27 przez 17h. Ten 11,70 byl lekko cieply z jednej strony. Podlaczylme je teraz szeregolo po 27V na noc i rano zmierze napiecie...
  • #7 3914439
    danlancher
    Poziom 27  
    Na dwoch aku mam juz parwie 11V i nie rosnie. Wyladowalem je juz dzis i znowu laduje. Napiecie nie wiem czemu nie rosnie. Chyba to przez to przelanie woda...
    Moge cos z zrobic czy aku na bubel?
  • #8 11571511
    misiek7805
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Cześć. Mam podobną sytuacje :
    Mam akumlatorek od quada 5AH który nie chiał sie ladować, dolałem 1,5cm3 wody destylowanej do każdej celi i ładuje go z przerwami. Prąd ładowania bardzo niski, ładuje go przerobionym zasilaczem (wzmacniaczem) do anteny (12v 100ma) tylko dodalem pare diód na drodze masy stabilizatora do zwiększenia ladowania do 14,5v. I już tak drugi dzień.
    Co robić ?

Dodano po 1 [minuty]:

Jak wczoraj odłączyłem ładowanie to dziś rano było 9,5v (akumulator 12v).
    Teraz dalej się ląduje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji zużytych akumulatorów żelowych 12V 12Ah o niskim napięciu (2-4V). Użytkownik próbował dolać wodę destylowaną (około 10 ml na akumulator), co spotkało się z uwagą, że ilość ta jest zbyt duża – zalecane jest około 0,3 cm³ na 1Ah pojemności. Akumulatory były ładowane napięciem 27V prądem 1,6A, co spowodowało wzrost napięcia do około 8-11,7V, jednak prąd ładowania pozostawał niski i wzrastał bardzo powoli. Po przelaniu wodą destylowaną i długim ładowaniu napięcie nie rosło znacząco, co sugeruje możliwe uszkodzenie akumulatorów. Wskazano, że po dolaniu wody należy dać akumulatorom odpocząć przez kilka dni, a następnie kontynuować ładowanie. Jeden z użytkowników opisał podobny przypadek z akumulatorem 12V 5Ah do quada, gdzie dolewanie niewielkiej ilości wody destylowanej i ładowanie prądem około 100 mA zasilaczem modyfikowanym do 14,5V pozwoliło na częściową regenerację, choć prąd ładowania był bardzo niski. Podsumowując, regeneracja akumulatorów żelowych wymaga precyzyjnego uzupełnienia elektrolitu, odpowiedniego napięcia i prądu ładowania oraz cierpliwości, jednak w przypadku znacznego przelania wody i długotrwałego niskiego napięcia akumulatory mogą być nie do uratowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA