logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor SAMTRON 76E - zmieniające się kolory, jak naprawić?

rysik07 21 Maj 2007 22:00 1220 7
REKLAMA
  • #1 3907944
    rysik07
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z monitorem o jakim mowa w temacie. Mianowicie monitor ten straci kolory. W jednej chwili normalnie mam wszystkie kolory po chwili caly monitor staje sie zielonkawy, potem taki lekko czerwony. Czasami poprostu robi sie czarnobialy lub ktorys z kolorów pokazuje jako czarny lub szary. Najróżniejsze rzeczy sie z nim robią. Nie wiem od czego to moze byc, jak to naprawic, czy mozna to nprawic samemu czy bedzie potrzebna wizyta jakiegos specjalisty, ile moge zapłacic za taką naprawe.
    Czekam na jakiekolwiek informacje zwiazane z moim problemem, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3907978
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Wiesz różne rzeczy widziałem, ale żeby monitor komputerowy wyświetlał obraz czarno-biały bez pomocy karty graficznej to jeszcze nie!Chyba, że trochę te objawy przekolorowałeś.
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #3 3908010
    rysik07
    Poziom 11  
    Obraz nie jest całkiem czarnobiały, tylko taki szaro, czarno, siwo, blado, biały. Widac czasami jaki to ma byc kolor bo przez tą szarosc przebija taki lekki odcień tego koloru, ale generalnie wyglada bardzo kiepsko, czasami poprostu sie przyciemni. Pomóżcie bo nie mam kasy narazie na nowy.
  • REKLAMA
  • #5 3908059
    rysik07
    Poziom 11  
    A w jaki sposób podmienić tan kabelek, przeciez on jest na stałe w monitorze?!
  • #6 3908064
    andrzej55
    Poziom 37  
    Może zimne luty..
    Puknij w niego tu i tam lub faktycznie pokręć kablem i znajdziesz winowajcę.
  • REKLAMA
  • #7 3908100
    rysik07
    Poziom 11  
    Nic nie daje anie stukanie w niego ani krecenie kablem. Co top jeszcze moze byc??
  • #8 3908284
    andrzej55
    Poziom 37  
    Na kineskopie masz taką płytkę ze wzmacniaczami RGB --to jest tylko propozycja nie poparta żadnymi pomiarami--powymieniaj wszystkie kondensatorki elektrolityczne (kilka sztuk)-bardzo często dostają przebicia(upływy) i może się objawiać taką dyskoteką..

Podsumowanie tematu

✨ Monitor SAMTRON 76E wykazuje problemy z wyświetlaniem kolorów, które zmieniają się na zielonkawe, czerwone, czarno-białe lub szare odcienie. Objawy obejmują przyciemnianie obrazu oraz częściowy brak kolorów. Możliwe przyczyny to uszkodzenia związane z zimnymi lutami na płytce kineskopu, uszkodzenia kabla SVGA lub awarie elementów elektronicznych na płytce wzmacniaczy RGB. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kondensatorów elektrolitycznych, które często ulegają przebiciom i mogą powodować niestabilność kolorów. Próby mechanicznego pukania lub manipulacji kablem nie przyniosły efektu. Naprawa może wymagać specjalistycznej ingerencji, jednak wymiana kondensatorów to potencjalnie samodzielna i niedroga metoda rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA