logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EW 1066 - błąd E34, migające kontrolki 3, 4 i 6, co oznaczają?

Asteroid 21 Maj 2007 22:28 7297 7
  • #1 3908080
    Asteroid
    Poziom 20  
    Ocena: 188
    Witam mam taki problem ! Pralka uruchamiała się na 5 sekund i wyłączała się po wymianie szczotek i odpięciu masy od silnika pralka niby ruszyła ! Teraz znów to samo ! Po teście mryga kontrolka 3 i 4 oraz 6 co to może byc ! Pomózcie koledzy !

Moderowany przez skryn:

Dlaczego używasz "problem?" w tytule tematu?
    Poprawiłem.

• #2 3908116
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 140
    Odepnij masę od grzałki i KONIECZNIE napisz jaki jest efekt.

Mam podobny przypadek i chcę wiedzieć, co się stanie.

Pozdrawiam
  • #4 3908216
    libretto4
    Specjalista AGD
    Czyste pranie :D

Mam nadzieję, że okaże się tak jak mi koledzy podpowiadają. Przypuszczam, że przebicie jest na grzałce. Odłączenie masy to tylko prowizorka a właściwym rozwiązaniem będzie wymiana grzałeczki.
  • #5 3908785
    Asteroid
    Poziom 20  
    Ocena: 188
    Niebardzo to pomogło ponieważ po odpięciu masy pralka pobrała wode itd. Skasowałem program ustawiłem wirówke ruszyła zaczeła wirowac, następnie skasowałem program i ustawiłem na pranie i znów to samo ! Pomóżcie koledzy co to może byc ? :cry:

Dodano po 7 [minuty]:

Nawet mase od kondensatora odpinałem ale też nie pomaga sprawdzałem omomierzem i w mega omach nie pokazuje żadnej upływności !
  • #6 3909268
    leszkju
    Poziom 17  
    Ocena: 113
    Podstaw drugi silnik jak masz możliwość. Sprawdź moduł pod względem zimnych lutów możesz go przelutować.
  • #7 3909374
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3224
    Elektrolux twierdzi ze E34 oznacza :Incongruency between level of electronic pressure
    switch and level of anti-boiling pressure switch 2
    (duration of fault at least 60 seconds).
    A powodem moze byc :Hydraulic circuit of pressure switches; electronic
    pressure switch; pressure switch; wiring; main PCB.
  • #8 3911140
    libretto4
    Specjalista AGD
    U mnie był zimny lut na przekaźniku grzałki!

Okazuje się, że nawet na wirówce i właściwie na każdym innym programie moduł załącza na chwilę grzałkę przy braku wody po to aby sprawdzić poprzez styki ochronne dla grzałki w hydrostacie, czy wody faktycznie nie ma w bębnie. Czyli jak będzie spalona grzałka to elektronika sprawdzi ją na początku prania.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EW 1066 wyświetla błąd E34 oraz miga kontrolki 3, 4 i 6. Błąd E34 oznacza niezgodność poziomu między elektronicznym czujnikiem ciśnienia a drugim czujnikiem przeciwprzegrzaniowym, co może wynikać z problemów w obwodzie hydraulicznym czujników, samych czujników, okablowania lub głównej płytki PCB. Po wymianie szczotek i odłączeniu masy od silnika pralka uruchamia się na kilka sekund, po czym się wyłącza. Odłączenie masy od grzałki nie rozwiązało problemu, a pomiary omomierzem nie wykazały upływności. Możliwe przyczyny to zimne luty na module sterującym, szczególnie na przekaźniku grzałki, co powoduje chwilowe załączanie grzałki nawet przy braku wody, aby sprawdzić obecność wody przez styki ochronne hydrostatu. Zalecane jest sprawdzenie i przelutowanie modułu oraz ewentualna wymiana grzałki, jeśli występuje przebicie. Testy z drugim silnikiem mogą pomóc w diagnozie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA