logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Siemens CX70? Różnice CXT70, soft SW-Version 36, TP, rezystor

End 22 Maj 2007 11:05 1800 2
REKLAMA
  • #1 3909145
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie zdejmowania z tego telefonu simlocka.

1. Na pudełku od tego telefonu mam nadruk CXT70 a w samym telefonie jest naklejka CX70 czyli nie ma różnicy?

2.Moja wersja softu to SW-Version 36 słyszałem, że jak się zrobi swupa do wyższej wersji to można zrobić unlock bez TP - prawda to?

3.Czy w tym telefonie trzeba ciąć testpoint czy po prostu polutować rezystor 2R do masy? Czy jeśli trzeba rezystor zewrzeć do masy to można zrobić to tak, że polutować ten rezystor do TP>masa i dopiero robić unlock? czy wygląda to inaczej? tzn. czy trzeba w pewnym momencie dopiero połączyc TP do masy?
    Sorry za takie pytania, ale nie chcę uwalić tego fona i tym samy później "bawić" się we fleszowanie itp.

4.Czy zrobię unlock kablem COM który normalnie robi flesza na telefonach C55, C60, C65?

5.Ściągnąłem program który nazywa się x65_tool.exe i to jest niby do unlocku CX70.
    Probowałem go użyć, ale nic konkretnego się nie dzieje tzn. podłączam telefon pod COM odpalam program, kilkam "unlock/repair" i pokazuje się coś takiego jak na obrazku i na tym koniec... Reading data... - bez końca.

Jak zdjąć simlocka z Siemens CX70? Różnice CXT70, soft SW-Version 36, TP, rezystor

Czy pozostaje tylko wgrywanie px65v4 i użycie x65PapuaUtilsV073pl.exe do zdjęcia simlocka?

Proszę o porady a nie krytykę, że niby nie chciało mi się szukać...
  • REKLAMA
  • #2 3909319
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    Musisz zrobic TP bo telefon jest powyzej wersjie 25. Innego sposobu nie ma. Mozna robic bez TP ale tylko Martechem.

TP w tym modelu polega na dotknieciu punktu na plycie z masa, nic nie trzeba lutowac, wystarczy kabelek i zewrzec na chwile.
  • #3 3909446
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Witam.
    Tak więc żeby nie siedzieć bezczynnie szukałem i znalazłem jednego kolegę który mi pomógł zrobic unlock, bez TP.
    Na początek ściągamy program VNSFE_PL.exe
    Za pomocą tego programu wgrywamy do folderu java/jam/application (w telefonie) folderek z zawartością ViperGSM
    Odpalamy program x65PapuaUtilsV079e_eng i włączamy " Simulate SIM" wchodzimy w jave, odpalamy ViperGSM (oczywiscie na włączonym telefonie) pojawi się komunikat "IrDA, BT, kabel? <Dla sesji>" dajemy "zezwól" po chwili anuluj i wyskoczy "Please wait" - czekamy i pojawiają się IMEI, HSAH. (trzeba wyjac baterię, bo ViperGSM zjada ostatnią cyfrę IMEI)
    Przeliczamy je w x65PapuaUtilsV079e_eng
    Kod ESN trzeba obrócić hexowo.
    Teraz zakładka CODES, włączamy telefon i klikamy "Enter SKEY in phone"
    Simlocka nie ma.

Dzięki Barsysa
REKLAMA