logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cx70 - problem z generowaniem Skeya przy zdejmowaniu SIM-locka

lechu12 27 Cze 2007 21:30 1107 6
REKLAMA
  • #1 4027338
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Witam, mam problem z cx70, chcę zdjąć mu sima, jak zawsze odpalam papusa, przechodzę do zakładki flash, daje DO JOB, zwieram TP, fon sczytany przechodzę do zakładki codes, klikam calculate Skey and Bkey, i nie może wygenerować skeya

AutoIgnition...
    Transmit Boot...
    Boot loaded ...
    Pause 2 sec...
    Retrieve information...
    FlashID: 0001,227E
    SIEMENS CX70 353*************
    HASH: CA9EB5EBE91F47B9E88F221AD86E4C17
    Unregistered version !
    Use ESN from page "CODES" !
    Wrong ESN from page "CODES" "!
    ??? ESN: 12345678
    OTP IMEI: 35***************
    Replace block(s)impossibleŕ: Wrong ESN &/or IMEI!
    Booy unlock . All glued .
    Calculate KEYS..
    Key not found !

Co jest Panowie???

P.s. Mam wersje softa v.50, chciałem zaniżyć swupem , ale nie da rady
  • REKLAMA
  • #2 4027697
    Serwisant GSM
    Poziom 11  
    prawdopodobnie telefon ma nieorginalny hash albo ktos uwalil bootcore wgrywajac czyste. Przeflashuj go x65flasherem z opcja bootcore, potem imei repair w papua i sciagnij simlocka powinno sie udac

pozdrawiam Serwisant GSM
  • REKLAMA
  • #3 4028017
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    E tam kiedyś też miałem taką sztuke że nie mogłemwygenerować kodów bo było 0 na początku i prosto sobie poradziem, a mianowicie: Masz IMEI, ESN i HASH to wykasuj HSH i w okienku Skey wpisz 12345678 i kliknij ten najdłuższy przycisk w zakłdace kodów podrazu wykalkuluje po czym wpraowadź Skey do telefonu i tyle. Jeżeli nie da rady to przywróć bloki eepromu (opcja w zakładce Flash) i wykonj operacje ponownie.
    To jest mój sposób na uparte s-goldy :P
    Powinien pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 4028851
    piratten
    Poziom 27  
    Ocena: 20
    też tak miałem wczoraj tyle że ja za pomocą apletu viper i px75v1 wygenerowały takie same hash i esn a papuas nie mógł policzyć... telefon był v54 i był po wymianie procka w serwisie...
  • REKLAMA
  • #6 4028866
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Panowie wczoraj dałem rade, obliczył mi najnowszy papus(softgsm.pl) normalnie wyliczył skeya :), simlock zszedł

Pozdro
  • #7 4031322
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    @Serwisant GSM: nie rozumiem o co sie rozchodzi, sam polecasz darmowe rozwiązania typu x65 flasher i papuas a potem klniesz te aplikacje. Tego siemensa nie da sie tak uwalic zeby nie wstal, darmowkami w razie czego spokojnie chlopak postawi.. Mniej nerwów, jesli chcesz pomagac innym ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy generowania klucza Skey podczas zdejmowania SIM-locka z telefonu Siemens CX70 za pomocą programu Papuas w wersji softu v.50. Podczas próby obliczenia Skey i Bkey pojawia się błąd związany z nieprawidłowym ESN oraz niemożnością zastąpienia bloków EEPROM. Możliwe przyczyny to nieoryginalny hash lub uszkodzony bootcore po wgrywaniu czystego oprogramowania. Zalecane jest przeflashowanie telefonu narzędziem x65flasher z opcją bootcore, następnie naprawa IMEI w Papuasie i ponowna próba zdjęcia SIM-locka. Alternatywnie można usunąć hash i ręcznie wpisać ESN 12345678 w oknie Skey, a następnie wykonać kalkulację kluczy. W przypadku problemów warto przywrócić bloki EEPROM. W jednym z przypadków najnowsza wersja Papuas (softgsm.pl) poprawnie wygenerowała Skey i umożliwiła zdjęcie SIM-locka. Dyskusja wskazuje na konieczność stosowania odpowiednich narzędzi i wersji oprogramowania do skutecznego odblokowania CX70, zwłaszcza po ingerencjach serwisowych takich jak wymiana procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA