logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz lampowy 1xECC83 - jak wyeliminować warczenie w kanale czystym?

dzidenss 22 Maj 2007 13:46 2180 4
REKLAMA
  • #1 3909595
    dzidenss
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam..mam problem taki jak w temacie...Ale odrazu nadmienie..ze tu nie chodzi o problemy z ekranowaniem..badz niesymetryzacja zarzenia..Mianowicie...zbudowalem preamp w stylu soldano atomic..wyszedl mocny przester..koncowke mam 2xEL34..i wszystko gra pieknie..bez zadnych przydzwiekow brumow itd. Naszla mnie chec dorobienia czystego kanal na jednej ecc83..schemat zalaczam... No i sprawa jest taka...ze uklad gra...ale "WARCZY"..odlaczylem nawet zbedne rzeczy typu..korektor barwy..aby zostawic jak najprostszy uklad...i dalej nic...po wyciagnieciu lampy..rowniez warczy...Napiecia na anodach siatkach i katodach mierzylem..uklad zachowuje sie normalnie...Za co sie moge zlapac jeszcze? ..A polaczenie..jest: clean ECC83-->2xel34..tamten przester..nie bierze zadnego udzialu w ukladzie

Moderowany przez oldboy:

Pisownia, regulamin

Przedwzmacniacz lampowy 1xECC83 - jak wyeliminować warczenie w kanale czystym?
  • REKLAMA
  • #2 3909711
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Jak po wyciągnięciu lampy warczy, to znalazłeś odpowiedź. Zasilanie. Trzeba sprawdzić jakość filtrowania. Jeżeli to chodzi z jednego zasilacza to trzeba sprawdzić, czy coś dodatkowo go nie obciąża, mogą być np. błędy montażowe.
  • REKLAMA
  • #3 3909748
    dzidenss
    Poziom 16  
    ...z tego samego punktu zasilania...zaislany jest pream zbudowany na 2xecc83-przesterowany..i nic nie brumi

Moderowany przez oldboy:

Pisownia, regulamin

• REKLAMA
  • #4 3909923
    woytomas
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    dzidenss napisał:
    WNo i sprawa jest taka...ze uklad gra...ale "WARCZY"..odlaczylem nawet zbedne rzeczy typu..korektor barwy..aby zostawic jak najprostszy uklad...i dalej nic...po wyciagnieciu lampy..rowniez warczy..

- Kolego, przedstawiłeś schemat, który zmontowany prawidłowo "chodzi od pierwszego strzału". Oznacza to niewątpliwie, że popełniłeś "coś", co daje opisane przez Ciebie objawy. Stawiasz więc pytanie o to co "popełniłeś". Są tu jacyś prorocy? ;-) Po prostu do upadłego sprawdzaj swój układ aż wykryjesz ową "babuchę". Wierz mi, znam zawodników którzy wstawiali dziwne elementy - jeden np. 470k w katodę odwracacza fazy i chciał mnie ćwiartować telefonicznie, gdy mówiłem, że objawy wskazują na "za duży" rezystor - gość zaklinał się, że na pewno wstawił 47k, itd. To zwykle są tego rodzaju pomyłki....
  • #5 3910024
    dzidenss
    Poziom 16  
    Ostatnia rzecz jaką udało mi się sprawdzić przed wyjazdem, było zwarcie katody drugiego stopnia do masy..i brum zmalał znacznie...więc może te rezystory w katodzie...zajme się tym w piątek
REKLAMA