Witam, znalazłem jakiś srubokręt z żarówką (mam 16 lat a interesuję się elektroniką) no i na tym śrubokręcie było napisane 220-250V a to sobie myśle wsadze do gniazdka (wkładało się śrubokręt i trzeba było dotknąć go po drugiej stronie). Włożyłem śrubokręt do jednej dziury i nie świeci to wsadziłem do drugiej i zaświeciło się. Dwa dni temu miałem lekcję fizyki prądnica prądu przemiennego no i opowiadał nauczyciel nam co to jest ten prąd zmienny i że kierunek prądu zmienia się ze stałą częstotliwościa (w gniazdku 50 hz). I ja wkładając ten śrubokret najpierw do jednej dziury potem do drugiej zastanawiałem się jak to jest przecież prad zmienny zmienia caly czas kierunek to dlaczego świeci tylko w jednej dziurze.
No i szanowni panowie wytłumaczcie mi o co chodzi z tym śrubokretem ze tylko swieci w jednej dziurze bo nauczyciel fizyki nie potrafil mi odpowiedziec na to pytanie.
@i jeszcze jedno mnie dziwi (jeżeli w instalacji elektrycznej kolejowej tory sa pod pradem i linie trakcyjne tez) to dlaczego tory nie kopia a linie trakcyjne tak
No i szanowni panowie wytłumaczcie mi o co chodzi z tym śrubokretem ze tylko swieci w jednej dziurze bo nauczyciel fizyki nie potrafil mi odpowiedziec na to pytanie.
@i jeszcze jedno mnie dziwi (jeżeli w instalacji elektrycznej kolejowej tory sa pod pradem i linie trakcyjne tez) to dlaczego tory nie kopia a linie trakcyjne tak