logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera TI850 - losowe zacięcia papieru w Guide A, feed Shift

agatorn 22 Maj 2007 16:31 2175 9
REKLAMA
  • #1 3910184
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam.
    Jak w temacie. Zacięcia wg. zeznań klienta występują w "Guide A, feed Shift", czyli w tym biało-przezroczystym zespole prowadzenia papieru, gdzie jest taki gąbczasty wałek. Zespół ten jest za grzałką,pod panelem operacyjnym i zespołem faksu. Ja tego nie widziałem, ale klient się upiera że zacięcia są losowe, tj po kilkunastu albo po dwudziestej którejś kartce. Urządzenie po konserwacji, u mnie bez problemu sto stron testu z dupleksem i bez. Od razu mówię, że to nie z tej czarnej listwy o regulowanym docisku, która znajduje sie pod wywoływaczką, bo to już sprawdzałem. Ma ktoś jakieś sugestie zanim znów pojadę do klienta?
  • REKLAMA
  • #2 3912088
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Nie sugeruj się tym co mówi klient...

Jedź sam i potestuj urządzenie. Klient może mówić o zacięciach o których nie ma "pojęcia". Zacina się w kilku miejscach ale on będzie sie upierał przy swoim - często tak mam. Jak uświadomię to dopiero zrozumie.

Niestety jak narazie nic Ci nie doradzę gdzie może zacinać. Jak opiszesz sam jakie masz spostrzeżenia to cos poradzimy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3912260
    agatorn
    Poziom 19  
    gandalf.s napisał:
    Nie sugeruj się tym co mówi klient...

Jedź sam i potestuj urządzenie. Klient może mówić o zacięciach o których nie ma "pojęcia". Zacina się w kilku miejscach ale on będzie sie upierał przy swoim - często tak mam. Jak uświadomię to dopiero zrozumie.

Niestety jak narazie nic Ci nie doradzę gdzie może zacinać. Jak opiszesz sam jakie masz spostrzeżenia to cos poradzimy.

Pozdrawiam

Dzięki za światłą radę. Tylko co ona wnosi? Jeśli klient opisuje mi dokładnie miejsce, z którego wyjmuje papier, to chyba wie co mówi. Więc proszę mi nie pisać, że nie wiadomo g d z i e zacina, bo ja to już wiem! Zacina w jednym miejscu. Interesuje mnie dlaczego?
    Czekam więc na coś konkretnego, od kogoś kto zna te maszyny. Ja tych maszyn nie znam, dlatego proszę o pomoc. Rady typu: "jedź i potestuj urządzenie" są śmieszne. To wiem i bez tego forum. Chciałem mieć jakąś wskazówkę zanim tam pojadę kolejny raz. Bo już raz u niego byłem i testowałem. Bez efektów. Dlatego napisałem, że zacięcia są losowe. Bo są. To też napisałem.

Pozdrawiam.
  • #4 3912391
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Witam

Sprawdź elektromagnes z najdujący się z lewej strony (solenoid shift).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3912966
    agatorn
    Poziom 19  
    Robson1 napisał:
    Witam

Sprawdź elektromagnes z najdujący się z lewej strony (solenoid shift).

Pozdrawiam

Sprawdziłem. Sęk w tym, że w maszynie go nie ma tam, gdzie Ty go wskazałeś, i gdzie wskazuje rysunek złożeniowy. Jego wogóle nie ma :D
    Rzeczywiste zacięcia występują przy kopiowaniu z dupleksem. Rzeczywiście losowo, bo raz mi wcięło na 14, a innym razem na 1-szej stronie. I zawsze zatrzymuje się (bo nie gniecie, więc nie zahacza o nic) w tym samym miejscu, czyli tam gdzie napisałem w pierwszym poście. W momencie gdy kartka wychodzi z dupleksu. Rolki prowadzące nad dupleksem są trochę starte, zwłaszcza te okreslone w dokumentacji jako "B". Więc to może być przyczyna. Klient niewiadomo dlaczego ma ustawiony druk odebranych dokumentów w dupleksie.
    Jest jeszczecoś. Czasami wywala wirtualny błąd o zacięciu. Rozumiem jednak, że przy 64-ej kopii ma prawo podwiesić sie jakiś czujnik :)
    Ale zastanawiam się, co z tym solenoidem, o którym napisałeś. Masz jakiś pomysł, gdzie on może być? Nie chce mi się póki co rozbebeszać całej maszyny.
  • REKLAMA
  • #6 3913090
    Robson1
    Poziom 26  
    Faktycznie z tym elektromagnesem jest tak, że w pewnym momencie zaprzestali produkować maszyny z elektromagnesem a zmodyfikowali trochę konstrukcję tego zespołu.
    Co do zacięć to czy w dupleksie zauważyłeś takie trzy elementy (jakby z folii) w jaki one są stanie ? . W parts catalogu widnieje to pod nazwą : GUIDE,DUPLEX TURN OVER i SHEET,DUPLEX TURN OVER.

Może coś tu jest nie tak. A może po prostu ustaw klientowi wydruk domyślny bez duplexu i niech sprawdzi czy dalej bedzie zacinał.
    Co do rolki to nie spotkałem się aby była winna zacięć papieru ale wszystko możliwe i zależne od przebiegu urządzenia.

Pozdrawiam
  • #7 3913222
    agatorn
    Poziom 19  
    Robson1 napisał:
    Co do zacięć to czy w dupleksie zauważyłeś takie trzy elementy (jakby z folii) w jaki one są stanie ? .

Te trzy paski folii, jak i płytki pod nimi są w dobrym stanie (niepostrzępione, głładkie).

Cytat:
    Co do rolki to nie spotkałem się aby była winna zacięć papieru ale wszystko możliwe i zależne od przebiegu urządzenia.

Chodzi mi o rolki, które są w drukarce, ale są to ciągnące (prowadzące) papier w dupleksie. Jedna para znajduje się z przodu drukarki i kartka kiedy się zatrzymuje jest już poza nimi. Druga para jest głębiej jakby na granicy między wywoływaczką a grzałką (oczywiście pod nimi). I ta para jest niemal łysa. Jeśli czujniki w tej maszynie są szybkie, to opóźnienie w prowadzeniu kartki (np. na skutek poślizgu) może spowodować zatrzymanie kartki. Tak jest np. w drukarkach OKI. Sądzę, że to może być przyczyną zatrzymywania. Przychodzi mi do głowy jeszcze jakiś czujnik, który być może opóźnia się (ramię albo brud na transoptorze), tylko nie mam jeszcze koncepcji, który to może być. Miałbyś jakąś sugestię, który sprawdzić?

Pozdrawiam.

ps. Dodam tylko, że maszyna ma niecałe 90 tys. To chyba niewiele.
  • #8 3914138
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Jeśli któreś z rolek masz łyse to wymień je i dopiero wówczas szukaj przyczyny zacięć. Brak odpowiedniej porowatości na rolce powoduje poślizg kartki papieru w danej sekcji i w konsekwencji zacięcie.
  • #9 3915833
    Robson1
    Poziom 26  
    Witam

Co do czujników to jak już sprawdzać to radziłbym wszystkie na całej drodze papieru. Ale nie przypuszczam żeby to był czujnik(chociaż kto wie..).
    Dobrze by było podmienić te łyse rolki i sprawdzić jak się faks zachowuje (oczywiście jak masz taką mozliwość).

Pozdrawiam
  • #10 3991210
    agatorn
    Poziom 19  
    Gwoli ścisłości, żeby temat nie "wisiał" niezakończony. Wymiana dwóch par rolek prowadzących dupleksu, rozwiązała problem. Dzięki wszystkim za zainteresowanie i poświęcenie mi czasu. Pozdrawiam i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył losowych zacięć papieru w urządzeniu Kyocera TI850, w obszarze "Guide A, feed Shift" – zespole prowadzenia papieru z gąbczastym wałkiem, umiejscowionym za grzałką, pod panelem operacyjnym i zespołem faksu. Zacięcia występowały losowo podczas kopiowania z dupleksem, zatrzymując papier w tym samym miejscu po wyjściu z dupleksu. Sprawdzono brak obecności elektromagnesu (solenoidu shift) w sugerowanym miejscu oraz stan trzech elementów z folii (GUIDE,DUPLEX TURN OVER i SHEET,DUPLEX TURN OVER), które były w dobrym stanie. Zauważono natomiast znaczne zużycie (łysienie) rolek prowadzących papier w dupleksie, szczególnie pary rolek na granicy między wywoływaczką a grzałką. Sugerowano, że brak odpowiedniej porowatości rolek powoduje poślizg papieru i zacięcia. Rekomendowano wymianę zużytych rolek oraz sprawdzenie czujników na całej drodze papieru. Po wymianie dwóch par rolek prowadzących dupleks problem z zacięciami został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA