logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Astec i dziwna wtyczka "Power supply monitorin

TSSX 22 Maj 2007 18:12 3370 16
REKLAMA
  • #1 3910518
    TSSX
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam, posiadam komputer Fujitsu-Siemens i płyte główną Siemens D1107.
    Zamierzam wymienić zasilacz gdyż już przy dłuższym oglądaniu filmów załącza się wentylator w zasilaczu i głośno dmucha przez 10 sekund w odstępach 20-sekundowych (takie cykle sobie robi) co nie umila oglądania...
    Wczesniej wystepowało to tylkopodczas oglądania filmów lub odpalenia pamięciożernej gry.
    Ale dzisiaj zainstalowałem nową karte graficzną Ati rage 128 (16mb) z TV i wentylator w zasilaczu dmucha już regularnie podczas pracy komputera !
    Inną kwestią jest to, że mój zasilacz 200W nie posiada otworu od spodu wciagającego powie=trze z komputera, więc to w ogóle stary typ...:(

Zatem czas na wymianę. Zauważyłem jednak, że zarówno zasilacz jak i płyta główna są sparowane ze względu na dodatkowe gniazdo zasilania, tzw. "Power supply monitoring".

Zamierzam wymienic zasilacz, ale nigdzie na aukcjach nie widzę porządnego zasilacza który by posiadał taką wtyczkę
    Może ta wtyczka jest niepotrzebna do poprawnego funkcjonowania płyty głównej ? Nie chcę miec niespodzianek...

Załączam manual płyty głównej, wejście "Power supply monitoring" jest opisane na stronie 12 pod literką nr 14

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • D1107.pdf (247.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3911027
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3911462
    Psiotrek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    A ja bym się zastanowił nad usprawnieniem obiegu powietrza i pozostawieniem oryginalnego zasilacza. Bo nie ma problemu z wydajnością prądową zasilacza, prawda? A nowy, większy zasilacz też będzie jakoś musiał odprowadzić gorące powietrze z wnętrza komputera, a wiec jego wentylator też zacznie się szybciej kręcić. Zastanów się co możesz zrobić, żeby mieć mniejsze opory powietrza. Jakbyś zrobił parę zdjęć komputera i mi wysłał, to bym Ci coś zapewne doradził. Czasem lepsze jest wrogiem dobrego...
  • REKLAMA
  • #4 3911508
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    A ja brzydko napiszę: olej to :)
    Mam podobną płytę Siemensa i podobne złącze PWRCNTL - zasilam ją ze zwykłego zasilacza ATX i działa

Pozdrawiam
  • #5 3911561
    TSSX
    Poziom 17  
    Dydzio : odciąłeś tą wtyczkę od starego zasilacza i połączyłeś ją już z nowym ?
  • #6 3911578
    Dydzio
    Poziom 30  
    Nigdy na oczy nie widzałem starego zasilacza :)
    Dostałem w łapki płytę i nawet manuala do niej nie mam :)
    Po prostu podłączam i działa.
    Jakbym znalazł procka, to mogę ją nawet uruchomić i wrzucić screeny, chcesz???
  • #7 3911642
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3911671
    TSSX
    Poziom 17  
    Chyba nie ma potrzeby :) Jutro sprawdze czy płyta odpala bez wtyczki PWRCNTL, co prawda i tak już zdecydowałem że zamówię zasiłkę Fortron 350W bo inaczej cały komputer może pójsc z dymem (to i tak dobrze, że nie mam Codegena). Gdyby nie ten szum zasilacza pewnie bym sie na to nie decydował, no ale coż, cisza to podstawa :)

Nirvanowiec - to żes mnie teraz zmartwił :( . tak sobie myślę teraz - wtyk PWRCNTL jest na 8 bolców, w jaki sposób podłączyć obwody nowego zasilacza do tej wtyczki ?
  • #9 3911719
    Dydzio
    Poziom 30  
    Nirvanowiec napisał:
    U mnie na ga-8tx-c bez tej wtyczki plyta nie odpala.

To jest Gigabyte, a nie Siemens.
    Może to inna wtyczka?
    Możesz zrobić fotkę?

EDIT: Już wiem, kolega Nirvanowiec pomylił wtyczkę 6pin zawartą w jakiejś dziwnej modyfikacji standardu ATX (wymagane do pierwszych płyt P4, podaje napięcia +3,3 i 5V) z wtyczką o której mówimy.
    A mówimy o wtyczce Power supply monitoring. Jak sama nazwa wskazuje jest to jakieś podłączenie zasilacza z płytą główną prawdopodobnie informujące o stanie napięć zasilacza (wbudowany miernik?).

Dlatego też ta płyta działa bez tej wtyczki, a co najwyżej może nie informować w BIOSie wartości napięć zasilacza!

Teraz to już chyba wszystko jasne...

Pozdrawiam
  • #10 3911838
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 3911951
    Dydzio
    Poziom 30  
    Twoja wtyczka:
    Nasze gniazdko:

Twoja wtyczka dostarcza napięć 3,3V i 5V (taki prototyp złącza 4pin +12V).
    Nasza:
    PS. Ja bym się zastanowił nad wymianą wentylatora na cichszy, ewentualnie nad samym wyjęciem tej wtyczki (zwróćcie uwagę na pin 4 - nie przypomina Wam to czegoś?)
  • #12 3912014
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    Wtyczka służy do sterowania wentylatorem w oryginalnym zasilaczu (fortrton będzie sobie sam sterował), odczytywaniu obrotów wentylatora w zasilaczu oraz jakiejś dodatkowej komunikacji szeregowej.
  • #13 3912021
    TSSX
    Poziom 17  
    Heh no fakt :) powiem tak że w samym BIOS-ie mam opcje regulowania wentylatora na zasilaczu - są to Off, Medium i Maximum Performance (jeśli mnie pamięc nie myli).

Gdy ustawię na Maximum Performance to wentylator dmucha cały czas :) pewnie jest to najbardziej efektywne ale i dosyć głośne

Gdy z kolei kiedyś zdenerwowało mnie to, ustawiłem na Off i ... nastała cisza. Zadowolony że wreszcie wszystko gra, po pół godziny dotknąłem metalowej obudowy nad zasilaczem i szok - gorąca jak cholera. Powyłączałem wszystko na kilkadziesiąt minut aby ostygło, cud że nie poszło nic z dymem.

ten zasilacz to Astec i słyszałem że nie są one takie złe gdyż pewną partię tej marki to montował HP w serwerach...ale to pewnie inne typy
  • #14 3912149
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    poprostu wyczyść kurze i wymień tego wiatraka na jakeigoś fandera... sam zasilacz zostaw! a fandera nawet na max pewno nie usłyszysz.
    Czy kolegę to nie razi?
    Proszę poprawić !
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • #15 3912168
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3912532
    Psiotrek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Przypominam: zasilacz, z tego co piszesz, jest w porządku. A hałas wentylatora możesz zmniejszyć na wiele sposobów: powiększyć otwory dolotowe, przekrzywić lub wyciąć ażury w obudowie zasilacza, zmienić wentylator na cichszy. Taka regulacja prędkości obrotowej jest bardzo fajną rzeczą. Możesz również nieznacznie przerobić układ zasilania wentylatora. Proponuję go zasilić obniżonym napięciem 12V(choćby przez rezystor 33-56omów), i wstawić dwie diody separujące: jedną w ten dodatkonowy układ i drugą w oryginalny układ zasilania wentylatora. Efekt bedzie taki, że wentylator bedzie się kręcił cicho cały czas na obniżonych obrotach (obniżone napięcie zasilania), więc będzie wymuszał niewielki obieg powietrza chłodzącego. Jeśli to nie wystarczy regulator włączy pełne 12V podane przez diodę separującą obwody, a więc nieco niższe, a więc trochę będzie ciszej niz teraz. Pamiętaj, że ten zasilacz pozwalał Twojemu komputerowi działać bezawaryjnie już jakiś czas. Jak mu "polepszysz" nowym, cichym zasilaczem, to może Ci się pięknie wszystko wygotować, gdyż nowy zasilacz będzie tolerował dużo wyższe temperatury wewnątrz obudowy. Lepsze jest wrogiem dobrego...
  • #17 3912683
    bs123
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam,
    Jeśli jest to oryginalna obudowa, to wentylator zasilacza chłodzi całe wnętrze
    i procesor (powinien być osłonięty plastikowym tunelem do odprowadzania
    powietrza). Jeśli we wnętrzu obudowy robi się zbyt ciepło, to automat
    znacznie zwiększa obroty wentylatora.
    Czasami pomaga zainstalowanie dodatkowego (cichego) wentylatora na
    procesorze i usunięcie tunelu powietrznego.

bs123

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz komputera Fujitsu-Siemens z płytą główną Siemens D1107 planuje wymianę starego zasilacza Astec 200W, który generuje głośny hałas wentylatora podczas pracy, zwłaszcza po instalacji karty graficznej ATI Rage 128. Zasilacz ten posiada nietypowe złącze "Power supply monitoring" (PWRCNTL), służące do monitorowania napięć i sterowania wentylatorem, co budzi wątpliwości co do kompatybilności z nowymi zasilaczami. W dyskusji wyjaśniono, że wtyczka ta dostarcza napięcia 3,3V i 5V oraz umożliwia odczyt obrotów wentylatora i komunikację szeregową, ale nie jest niezbędna do działania płyty głównej, która może funkcjonować bez niej, choć bez monitoringu napięć w BIOS-ie. Sugerowano samodzielne wykonanie przejściówki lub pominięcie wtyczki przy podłączeniu nowego zasilacza, np. Fortron 350W. Poruszono także kwestie poprawy chłodzenia komputera poprzez usprawnienie obiegu powietrza, wymianę lub nasmarowanie wentylatora na cichszy model, a także regulację prędkości wentylatora przez BIOS lub modyfikację zasilania wentylatora (obniżenie napięcia zasilania). Wskazano, że oryginalny zasilacz Astec, montowany m.in. w serwerach HP, jest solidny, a hałas można zredukować bez wymiany całego zasilacza. Dodatkowo omówiono konstrukcję wentylacji obudowy i wpływ tunelu powietrznego na chłodzenie procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA