logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasymulować transformator w SPICE dla przetwornicy 12V/5V z układem 555?

tygrysiek 22 Maj 2007 19:47 1731 3
REKLAMA
  • #1 3910858
    tygrysiek
    Poziom 11  
    witam symuluje nastepujacy układ przetwornicy 12V/5V.. generator sterujacy tranzystorem zbudowany na uk 555 ale problem pojawil si ebo nie wiem jak zasymulowac transformator w spice ;/ ....bo w parametrach ustawia sie tylko przekladnie i indukcyjności uzwojeń ...a ja nie stety nie wiem jaki maja być ..
    Czy da sie to jakoś wyliczyc? czy moze trzeba model dodac do bibliotek....
    Prosze o pomoc jesli ktos wie jak to zrobic....jak ktos bedzie zainteresowany pomoca to przesylam plik ze schematem w spice

Dodano po 1 [minuty]:

zapomnialem dodac pliku wiec robie to teraz
    Załączniki:
    • przetwornica.rar (2.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3913111
    matecki
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam!
    Z założenia nie symuluje się transformatorów w pspice. Ja nigdy nie musiałem tego robić ponieważ nie ma to sensu bo i tak nie znasz dokładnej indukcyjności uzwojeń i tego typu parametrów. Jeżeli musisz zasymulować układ działający z napięciem wejściowym przemiennym to daj VSIN i dalej mostek Graetza, a jeżeli nie to po prostu VDC.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3913412
    tygrysiek
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz :)
    hm...czyli jak rozumiem musze poprostu zamiast transformatora-jego uzwojenia wtornego wstawic zrodlo napieciowe(odpowiadajace napieciu na wyjściu w transformatorze)...no niby jasne ale czy to bedzie dokladnie odzwieciedlac trafo? tzn.prad na uzwojeniu wtornym..???.
  • #4 3915986
    matecki
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam!
    W zasadzie w pspice prąd źródła napięciowego VSIN jest nieogrniczony więc da Ci taki prąd jaki potrzebujesz:-). Problem pojawi się w rzecywistym doborze transormatora o odpowiedniej mocy ale to już chyba nie jest treścią zadania. Tak więc możesz w symulacji urzyć zwykłego źródła napięciowego o przebiegu sinusoidalnym.
    Pozdrawiam!
REKLAMA