logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainicjować developera w Ricoh FT 4215? Kody i instrukcje krok po kroku

Stasio84 23 Maj 2007 13:12 2330 15
REKLAMA
  • #1 3913029
    Stasio84
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam Panowie
    Mam wątpliwości co do zainicjowania developera w tym urządzeniu.
    Z tego co wiem, wejście w kody to "żółty - stop - #"
    Inicjacja developera z kolei to krok 65 ale nie wiem jak dokończyć, co zrobić po wpisaniu "65"
    Być może ktoś ma manuala do tej maszyny?
    Z góry serdeczne dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
    Stasio84
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3913459
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    widze ze nie masz punktów aby sobie pobrac manuala
    poddaj mi maila to ci wysle

pozdrawiam
  • #4 3914413
    Stasio84
    Poziom 16  
    Dzięki za zaangażowanie, a w szczególności za punkty:)
    Problem jest jednak taki, że jak biorę link do serwisówki do tej maszyny to otwiera się temat o telefonach Motoroli.
    A może manual od Ricoha FT 4220 będzie pasował jeśli chodzi o kody??

Najciekawsze jest jednak to, że jak dzwoniłem do autoryzowanego serwisu Ricoha to powiedzieli, że niepotrzebnie kupowałem developer, listwe i toner do tego urządzenia (oryginały) ponieważ to jest jakiś straszny niewypał i się nie opłaca haha:)
    Maszyna ma dopiero 130tys kopii i wg mnie powinna chociaż drugie tyle zrobić...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3914530
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    kody w 4220 sa takie same

Dla autoryzowanych opłaca się jedynie sprzedawanie nowych maszyn :D
  • #6 3914591
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    A któregoś pięknego dnia pani z MINOLTA POLSKA kłóciła się ze mną że nie było modelu EP-4320 :-)

A co do initu , to po wpisaniu kodu zatwierdzasz go wciskając "#" i "."
    Możesz też wejść w kody przełączając dip-switch 101-4 na ON wtedy mruga 5 na wyświetlaczu a zatwierdzasz kod już bez "."

C.
  • REKLAMA
  • #7 3914610
    Janusz.P
    Ocena: 224
    bo ta maszyna niestety ma swoje kaprysy i jest dość leciwa produkowana w 94-95 roku. Problemem w nich było to że potrafiła wpompować sobie caly toner do wywoływaczki i kicha. Jedynie co mogę poradzić to stosować toner katuna zamiast oryginalu wowczas istnieje mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia tego zjawiska
  • Pomocny post
    #8 3914728
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    szybki skrót co po kolei trzeba zrobić:
    - wchodzisz w kody
    - ok 5 czystych kartek na szybę
    - inicjacja dev
    - kasujesz ustawienia dla lampy expo >>93
    - ustawiasz vsp
    - ustawiasz vsg

sprawdzasz jaki jest obraz i po robocie ..
    pozdr
  • REKLAMA
  • #9 3916856
    Stasio84
    Poziom 16  
    Witam, wymieniłem w tym Ricohu: developer, toner i listwe (bębna nie ruszałem bo wygląda ładnie) ale jest jeden problem.
    Mianowicie kartki wychodzą troszkę pokropkowane i nie za każdym razem te kropki są w tym samym miejscu.
    Lustra wyczyszczone, wygrzewacz też. Ktoś się spotkał z takim problemem??
  • #10 3918064
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    kropki czyli - zuzyty toner sypie się z układu czyszczącego- pod listwą jest taśma, na środku jest na pewno wytarta- można uzupełnić to zwykłą taśmą bezbarwną - naciągasz ją na całej długości tej oryginalnej - i po sprawie
  • #11 3918120
    copyman
    Sprawdź układ tych kropek. Jeżeli wzór się powtarza tylko w innych odstępach to masz bęben do wymiany. Co do uszczelniacza, to jest to jakiś sposób, ale widywałem już bębny przytarte taką taśmą , a łatwiej zamówić z ARBIKO listwę uszczelniającą od FT-5590 i dociąć delikatnie pod wymiar. Patent sprawdza się w wielu kopiarkach - nie tylko Ricoh i NRG !

C.
  • #12 3920080
    Stasio84
    Poziom 16  
    Uszczelniłem pojemnik na zużyty toner i kopie wychodziły już dosyć dobrej jakości. Niepotrzebnie skasowałem jednak licznik bębna (SP66) i kopie wychodzą zdecydowanie za ciemne - musze rozjaśniać żeby kopie były ok. Dodam że:
    Vsp=2,56
    Vsg=4,25
    Z tego co wiem będe musiał zmienić Vr żeby kopie nie były takie ciemne.
    Żeby tego dokonać pozmieniam Image Density Grid Voltage(SP60)
    i ID Sensor grid Voltage(SP62). Czy dobrze kombinuję?
    Pozdrawiam

Dodano po 33 [minuty]:

pojawił się problem Vsg spadło do zera
    Pomocy
  • #13 3925169
    copyman
    I po co kombinujesz tymi parametrami? Jak najdalej od nastawów HV ! Przywróć je do poprzednich wartości a pobaw się lepiej światłem (48) na początek ! Z tego co pamiętam jest tam chyba w którymś kodzie opcja Forced Vl detection (mogę się mylić ) która odczytuje parametry i dopasowuje do nowego bębna. Ale zacznij od światła. Co do spadku Vsg to spawdź 54 kod czy masz 4V a jak nie to podlutuj styki od ID sensora na zespole bębna bo to częsta usterka, wyczyść ID sensor ustaw 4V , wysuń toner i zrób trochę ciemnych kopii żeby ją wyjałowić to powoli Vsg wróci do poprzedniego stanu. Dozowanie tonera to jednak słaby punkt tych kopiarek.

C.
  • #14 3928085
    Stasio84
    Poziom 16  
    Witam, faktycznie bawienie się z ustawieniami światła pomogło. Kopie wychodzą już dobrej jakości. Zostaje jeszcze trochę kropek ale juz niech tak będzie. Podczas inicjacji developera nie położyłem czystych kartek na szybie a ten biały materiał od spodu pokrywy był troszkę pokropkowany. Może tu zrobiłem błąd bo podczas inicjacji skaner pracuje..
    Spróbuje raz jeszcze zainicjować, jak myślicie?
    Dzięki za dotychczasową pomoc
    Pozdrawiam
  • #15 3931111
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Według manuala nie wolno inicjować dewelopera więcej niż jeden raz, ale jest szansa, że nie zaszkodzi to maszynie. Co do zabawy z wysokimi napięciami, to lepiej nie ryzykuj, mogą się jej rozjechać parametry i co za tym idzie jakość kopii. Vsp 2,5 V to zdecydowanie za dużo, kopia musi być bardzo blada, powinno być zwykle 0,3 do 0,7 V w tej maszynie. Natomiast Vsg nie jest najgorsze ale postaraj się ustawić jak najbliżej 4V. Jeżeli Vsp będzie powyżej 2,5V maszyna przełączy się w Fixed Supply Mode i będzie dozować stałą ilość tonera, ustawioną w kodach. Jeżeli masz dobrą czerń przy takich parametrach, to znaczy, że odczyt z ID Sensora nie jest prawidłowy, co w tej mazynie zdarza się często.
  • #16 3941768
    Stasio84
    Poziom 16  
    Witam, kopiarka działa już poprawnie i parametry Vsp, Vsg w normie. Dzięki serdeczne za udział w dyskusji i pomoc
    Pozdrawiam, temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy inicjacji developera w kopiarkach Ricoh FT 4215, w szczególności procedury wejścia w kody serwisowe (kombinacja "żółty - stop - #") oraz wykonania kroku 65 inicjującego developera. Użytkownicy potwierdzają, że kody serwisowe w modelu FT 4220 są takie same jak w FT 4215, co pozwala korzystać z manuala do FT 4220. Podczas inicjacji zaleca się położenie około 5 czystych kartek na szybę skanera, co wpływa na poprawność procesu. Wskazano, że po wpisaniu kodu należy zatwierdzić go klawiszami "#" i "." lub alternatywnie włączyć dip-switch 101-4, co zmienia sposób zatwierdzania kodów.

Poruszono również problemy eksploatacyjne, takie jak pojawianie się kropek na kopiach spowodowanych zużyciem taśmy pod listwą czyszczącą, co można naprawić przez nałożenie przezroczystej taśmy lub wymianę listwy uszczelniającej. Wskazano, że stosowanie toneru Katuna zamiast oryginalnego może zmniejszyć ryzyko nadmiernego dozowania tonera do developera.

W zakresie regulacji parametrów obrazu omówiono znaczenie ustawień Vsp (Image Density Grid Voltage) i Vsg (ID Sensor Grid Voltage). Zalecane wartości Vsp to 0,3-0,7 V, a Vsg około 4 V. Zbyt wysokie Vsp powoduje przełączenie maszyny w tryb Fixed Supply Mode z ustalonym dozowaniem tonera. Problemy z Vsg mogą wynikać z uszkodzeń lub złych styków ID sensora na bębnie, co wymaga czyszczenia lub lutowania. Zaleca się unikanie bezpośredniej ingerencji w wysokie napięcia HV i rozpoczęcie regulacji od ustawień światła (kod 48).

Podsumowując, prawidłowa inicjacja developera wymaga odpowiedniej procedury z czystymi kartkami, a optymalizacja jakości kopii opiera się na właściwej regulacji parametrów Vsp i Vsg oraz konserwacji elementów mechanicznych i stosowaniu odpowiednich materiałów eksploatacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA