logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 28 ML 8600. Zastępowanie układu TDA 2579B. TV nie włącza się.

Arturek38 23 Maj 2007 13:36 1592 8
REKLAMA
  • #1 3913109
    Arturek38
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Napotkałem mały problem z którym nie mogę sobie poradzić . TV nie chciał się załączyć , mrugały tylko kontrolki na przednim panelu. Po wymianie układu TDA 2579B S1 na TDA 2579 A TV się włączył . Po wyłączeniu go z sieci i odczekaniu około godziny włączyłem go znowu ale obiaw się powtórzył. I teraz pytanie czy można zastępować te układy . Jeśli nie to wstawię orginalny, jeśli tak to dlaczego kość mogła paść. Czekam na wszelkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3913184
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Przy wymianie tego układu podgrzałeś prawdopodobnie lutownicą jakies kondensatory elektrolityczne obok niego.
    Proponowałbym wymienić je wszystkie bo to,żeby padł ponownie układ jest mało prawdopodobne.
    Ja stosuję te układy z końcówką A lub B zależnie od tego jaki akurat mam i jeszcze nigdy nie miałem z tym problemów.
  • #3 3913199
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Podgrzej obszar tego układu suszarka i może wtedy wystartuje.
  • REKLAMA
  • #4 3914727
    Arturek38
    Poziom 12  
    posiedziałem trochę przy tym gracie i zdaje się że wprowadziłem panów w błąd. Chodzi o to że wymieniłem kondensatory a i nawet prubowałem podstawiać inne kosci tego typu , nic to nie dało. Myślę że przyczyna leży gdzie indziej. Przetwornica zbudowana jest z części podczymującej napięcie standby 5 V i jakieś dodatkowe 17 V. Dopiero z niej idą impulsy kture wyzwalają przetwornicę główną. Po prubie włączenia nie uruchamia się ta przetwornica no i co za tym idzie nie ma żadnych napięć zasilania , lini i całej reszty. Mrugają tylko kontrolki na przednim panelu. Czego się tu czepić.
    Moderowany przez obcy7:

Ortografia !

• REKLAMA
  • #6 3915887
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Schemat FL1.7 (FL1.1) jest tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1072281.html#357730 Gdyby tam nie było kodów błędów, to napisz - które diody mrugają. Obejrzyj moduł sterowania zasilaczem (niebieski kondensatorek), wymień elko i przelutuj. Skorzystaj z Szukaj.
  • #7 3925560
    Arturek38
    Poziom 12  
    Ciężko będzie opisać mruganie tych diod bo wskażnik jest typu podświetlania symbolów. Zielony zapala się razem z kontrolką stereo i 1 rzymską, po chwili zapala sie wskażnik stereo i czerwona kontrolka wył TV razem z zieloną kontrolką wyłączenia głosu , przekreślony symbol głośnika . Jeśli ktoś rozszyfruje ten opis to proszę podpowiedzieć co oznacza ten kod błędu.
  • REKLAMA
  • #8 3926876
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Symbole oznaczają dość typową, niestety, przypadłość - zadziałanie obwodów protect (zabezpieczeń). Jak pisałem wyżej, skorzystaj z Szukaj. Wpisz kombinację np. +fl1+protect (lub inne zbliżone). Powinieneś znaleźć posty o tej tematyce, również podane sposoby postępowania.
  • #9 3937438
    Arturek38
    Poziom 12  
    Postąpiłem według innych postów , zasilacz sprawny . Uszkodzony jest moduł kontrolny sterowania . Rezygnuję z naprawy . Temat zamykam . Dziękuję wszystkim którzy mi pomogli i podpowiedzieli.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora PHILIPS 28 ML 8600, który nie włączał się, a na przednim panelu mrugały kontrolki. Po wymianie układu TDA 2579B S1 na TDA 2579 A telewizor uruchamiał się, jednak po wyłączeniu z sieci i ponownym włączeniu problem powracał. Dyskusja wskazała, że wymiana samego układu TDA 2579 (w wersjach A lub B) jest możliwa i nie powinna powodować problemów. Podejrzewano uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych w pobliżu układu, jednak ich wymiana nie rozwiązała problemu. Analiza wykazała, że przyczyną jest brak uruchomienia przetwornicy zasilającej napięcia standby 5 V i 17 V, co uniemożliwia generowanie impulsów wyzwalających główną przetwornicę i powoduje brak napięć zasilania oraz miganie kontrolek. Kod błędu wskazywał na zadziałanie obwodów zabezpieczeń (protect). Ostatecznie stwierdzono uszkodzenie modułu kontrolnego sterowania, a naprawa została przerwana. Wskazano również dostępność schematu FL1.7 (FL1.1) dla dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA