logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28 ML 8600/00 - TV nie włącza się, diody migają, płyta chasis FL 1.7

jogi30 21 Lis 2007 00:06 1499 6
REKLAMA
  • #1 4503675
    jogi30
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Tv nie chce odpalić dioda stby świeci przy próbie załączenia zapala się na zielono po czym zaczynają migać inne diody na wyświetlaczu diodowym ,wysokie startuje tylko na około 2 sekundy i zanika,zimnych lutów nie widać.Czekam na pomoc .Dodam ze płyta chasis FL 1.7.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4503743
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    Witam. To - które diody pulsują - oznacza kod błędu. Szkoda, że nie podałeś. Kody powinny być w serwisówce.
  • REKLAMA
  • #3 4503782
    jogi30
    Poziom 19  
    Schemacik już zassałem i dam znać wkrótce jak je zliczę.
  • #4 4507129
    jogi30
    Poziom 19  
    To jest tak:najpierw pierwszy kod to power z kreską u góry i jedynka a po chwili zapalają się mute, power z kreską u góry i stereo.Według serwisówki to tego pierwszego to nie ma a ten drugi kod to jest ale nic z niego nie rozumiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4507206
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    To drugie oznacza kod usterki, chociaż akurat w tym przypadku b. mało konkretnie. Oznacza zadziałanie układów zabezpieczających (protect), a niestety zabezpieczają one wiele obwodów - np. WN, pion, audio.
    Najbardziej typową usterką w tym przypadku jest trafopowielacz, ale bywają i inne. Sprawdź, czy w momencie startu pojawia się właściwe napięcie na Us2 kineskopu, również na zasilaniu pionu.
    Postępowanie w tym przypadku (jeśli odrzucić usterkę trafo) bywa czasochłonne i wymaga zbyt dużo opisywania. Na szczęście już były takie opisy na forum. W Szukaj może lepiej wpisuj skrótowo fl1 (np. +fl1+protect lub inne możliwości). Te różne FL są podobne.
  • REKLAMA
  • #6 4507328
    jogi30
    Poziom 19  
    Nic nie znalazłem na ten temat w internecie i tu ,więc zacznę od tego trafa wn chociaż nie wiem czy powinienem bo zdaje sie być dobre(kineskop się elektryzuje).Na żarówce tego tv to się sprawdzić raczej nie da?Niby nie wiele tego na płycie a taka zakała?
  • #7 4778645
    jogi30
    Poziom 19  
    Znalazłem wolną chwile by znów zajrzeć do tego tv i po zdobytych info okazało się gdzie tkwi usterka ....po odłączeniu 7 pinu tda 3654 tv się załączył ale z cienkim poziomym paskiem ,więc wymieniłem ten układzik i jest ok :P ,a temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Philips 28 ML 8600/00 z płytą chassis FL 1.7 nie uruchamia się poprawnie – dioda standby świeci, po próbie włączenia zapala się na zielono, a następnie migają inne diody na wyświetlaczu, co wskazuje na kod błędu. Pierwszy kod to power z kreską i jedynka, drugi to kombinacja mute, power z kreską i stereo, który według serwisówki oznacza aktywację układów zabezpieczających (protect) obejmujących obwody wysokiego napięcia (WN), pionu i audio. Typową przyczyną jest uszkodzony transformator powielacza wysokiego napięcia, jednak w tym przypadku po odłączeniu pinu 7 układu TDA3654 telewizor uruchomił się z cienkim paskiem poziomym na ekranie. Wymiana układu TDA3654 rozwiązała problem i telewizor działa poprawnie. Zalecane jest sprawdzenie napięć na wyjściu Us2 kineskopu oraz zasilaniu pionu w trakcie startu urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA