logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Tempra 1.6 i.e. S.W. - zwarcie po przekręceniu kluczyka, brak elektryki

pawel200388 23 Maj 2007 19:14 2644 8
REKLAMA
  • #1 3914263
    pawel200388

Poziom 17  
    Ocena: 17
    Mam z moim samochodem ogromny problem i musze do jutra rana wszystko naprawic, a nie mam pojecia co jest grane.. Otoz... otwieram samochod z pilota (wszstko dziala) przekrecam kluczyk, opuszczam szyby i... wszystko przestaje dzialac. Prawdopodobnie mam gdzies gigantyczne zwarcie. Na wyjetym kluczyku dziala wszystko to co powinno dzialac, czyli swiatla stopu, radio, klakson. Ale po przekreceniu klucxzyka na desce rozdzielczej swieci sie tylko dioda Economy i podstawowy zestaw wskaznikow. Problem w tym ze swieci wsioo naraz, czyli kontrolka od kierunkow, swiatel mijania, dlugich, ogrzewania szyby tylnej. Radio przestaje wtedy grac, swiatla stopu gasna, nie dzialaja kierunki, zadne swiatla. Jednym slowem zero elektryki. Przy przekrecaniu kluczyka w pozycje spoczunku slychac w przekaznikach pod maska i pod deska rozdzielcza 2-sekundowe terkotanie.
    Boje sie nawet do elektryka z tym jechac, bo nie wiem jak sie zacwa samocchod na dluzsza mete na takim zwarciu (silnik dziala). Nie wspominam juz o mandatach za swiatla, kierunki itd.
    Jeszcze jeden problem, szyby mam otwarte i bbez kluczyka nie zamkne ich. Chcialem wiec zamknac samochod alarmem, jednak pomyslalem ze jakis kot wskoczy przez okno i bede co 10 minut schodzil go wylaczac. No to juz dalem sobie spokoj z zamykaniem, ale chcialem sprawdzic jak zadziala centralny zamek. No wiec w drzwiach kierowcy wcisnalem guzik i... przekazniki zaterkotaly i zaczely wydawac dziwny pisk (jakby cos sie ladowalo).
    Co robic?? Naprawde do jutra rana musze wszystko naprawic. Bede bardzo wdzieczny za pomoc..
    Konto firmowe:
    Think of Home Paweł Michałowski
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
  • REKLAMA
  • #2 3914300
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    szukać braku masy należy.
    sprawdź połączenia przy akumulatorze
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3914384
    wozniak.j
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Wyciągnij wszystkie bezpieczniki oczywiście musisz zapamiętać lub zapisać gdzie który bezpiecznik był (chodzi oczywiście o wartości). Później wkładaj bezpieczniki po jednym i po każdym włożonym bezpieczniku przekręć kluczyk i obserwuj co sie dzieje. W ten sposób możesz zlokalizować uszkodzony obwód.To tyle na początek. Daj znać co słychać w temacie
  • #5 3914412
    pawel200388

Poziom 17  
    No tez o tym myslalem. I chyba sie nie obedzie bez tego. Dobra, czekam a kolejne propozycje, a tymczasem ide robic woz :)

Dodano po 9 [minuty]:

Dobra, nieaktualne: wkurzylem sie i przy.......walilem noga w skrzynke bezpiecznikow i zaczal dzialac. Chyba czeka mnie grunntowne szorowanie stykow :D :D Teraz dziala normalnie :D
    Konto firmowe:
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
  • #6 3914668
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Czasem złość pomaga.Masz zaśniedziałe złącza w skrzynce bezpiecznikowej.Elektrosol w spreju lub coś podobnego ci pomoże.
  • REKLAMA
  • #7 3915142
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    sprawdz czy skrzynka bezpiecznikow nie jest uszkodzona , zamoknieta .
  • #8 3915953
    Wikio
    Poziom 12  
    takie efekty występują gdy jest niesprawny akumulator,mogą być zaśniedziałe klemy
  • #9 3916721
    pawel200388

Poziom 17  
    Akumulator to nowka sztuka. Poza tym co za roznica dla akumulatora czy kluczyk jest przekrecony czy nie?? Klemy nie sniedzieja bardziej po jego przekreceniu...
    Skrzynka jest cala :) (o dziwo, myslalem ze sie rozsypie :D)
    Zlacza jutro przeszoruje czyms :) Musze chwilke czasu zlapac :) Poki co wiem jak to szyko naprawic :)
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Tempra 1.6 i.e. S.W. po przekręceniu kluczyka następuje zwarcie skutkujące brakiem działania elektryki – gasną światła stopu, radio przestaje grać, nie działają kierunki i inne światła, a na desce rozdzielczej zapalają się wszystkie kontrolki jednocześnie. Słychać dwusekundowe terkotanie przekaźników pod maską i pod deską rozdzielczą. Podejrzewano brak masy, uszkodzenie akumulatora lub klemy, jednak akumulator jest nowy, a klemy i skrzynka bezpiecznikowa w dobrym stanie. Problem rozwiązało mechaniczne uderzenie w skrzynkę bezpieczników, co wskazuje na zaśniedziałe lub słabe styki w skrzynce. Zalecane jest dokładne oczyszczenie styków, np. preparatem elektrosol w spreju, oraz systematyczne sprawdzanie bezpieczników poprzez ich wyjmowanie i ponowne wkładanie, aby zlokalizować uszkodzony obwód.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA