logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura nie działa na płycie Atrenda ATC-5200 po Clear CMOS, jak podłączyć?

ToMo6 18 Paź 2003 14:17 1771 11
REKLAMA
  • #1 365871
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Dorwałem od kolesia płyte główną Atrenda ATC-5200 z prockiem 200 MHz i mam duży problem z klawiaturą :/ Nie wiem cos sie stało ale u kolesia normlanie działało a jak przyniósł kompika do mnie to przestało

Czy da się tą płyte jakoś reanimować ??? Czy mozna kupić jakąś karte którą sie włoży w PCI albo ISA i podłączy pod tą karte klawiature ???

Płyta ma 2 portu USB i może można by było podpiąć klawiature przez USB ale w płycie zrobiłem Clear CMOS i teraz raczej będzie problem z przestawieniem w BIOSie klawiatury na USB ...
  • REKLAMA
  • #2 365943
    dma
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Czasami pomaga zmiana zasilacza
  • REKLAMA
  • #3 365947
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Sprawdz czy masz +5V na PS'ach - bez tego nie idzie KB.
  • #4 365967
    ToMo6
    Poziom 15  
    Sprawdzilem i na PS jest napięcie a klawiatura jak nie działała tak nie działa :/ (a raczej na DIN [bo ta płyta ma jeszcze te duże złącze do klawiatury])
  • REKLAMA
  • #6 366534
    CKsrv
    Poziom 32  
    A w jakim stanie jest gniazdo?
    Moze jest jakies roz..ryte? :)
    Kurde nie tak łatwo to zepsuc!
  • #7 366548
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    trza sprawdzić na podpiętej klawiaturze czy jest 5V i czy przy naciskaniu klawiszy na pozostałych zmienia sie napiecie - może klawiatura det albo ma podspodem przełącznik AT / XT i sie przełączyła

A płyta Atrenda powinna po resecie biosa wykryć klawiature USB
  • #8 366550
    CKsrv
    Poziom 32  
    Tak - pozatym płytki Atrend (miałem :) ) są na prawde porzadne - tak mia sie wydaje.
    Nawet bezpieczniki posiada - kiedys wymieniałem.
  • REKLAMA
  • #9 367085
    ToMo6
    Poziom 15  
    Przy włączaniu komputera diody nie reagują wogóle (nawet nie mrygną :D )

A gniazdo jest w dobry stanie ...
  • #11 368018
    ToMo6
    Poziom 15  
    Nom wiec zakupiłem sobie klawiature na USB i jest dobrze ale do czasu...

moge wejść tylko do BIOS'u a dalej komp jush nie reaguje na przyciskanie klawiszy itp. w BIOS'ie nie moge znaleść tesh takich opcji jak na swojej płycie zeby klawiatura działała w Windowsie itp. ??? Jak to można inaczej rozwiązać ???
  • #12 368658
    CKsrv
    Poziom 32  
    Yyy szekaj a nie ma tam jakis 2 pinów pt "KeyLock"?
    Pamiatasz stare kompy ze stacyjka?

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Atrenda ATC-5200 z procesorem 200 MHz przestała reagować na klawiaturę po wykonaniu operacji Clear CMOS. Klawiatura podłączona przez port DIN nie działa, mimo obecności napięcia +5V na zasilaniu. Sprawdzono stan gniazda klawiatury, które jest nienaruszone, oraz brak reakcji diod na klawiaturze podczas uruchamiania komputera. Sugerowano kontrolę dławików przy gnieździe oraz możliwość przełączenia trybu klawiatury AT/XT, gdyż płyta powinna wykrywać klawiaturę USB po resecie BIOS-u. Po podłączeniu klawiatury USB możliwe jest wejście do BIOS-u, lecz system nie reaguje na klawisze poza BIOS-em, a w ustawieniach BIOS-u brak opcji umożliwiających pełne wsparcie klawiatury USB w systemie operacyjnym. Pojawiła się sugestia sprawdzenia obecności pinów "KeyLock" blokujących klawiaturę. Rozważano również zakup karty rozszerzeń PCI lub ISA do obsługi klawiatury, jednak brak potwierdzenia takiego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA