logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ trójfazowy skojarzony w trójkąt - zadanie

szocik 24 Maj 2007 10:27 5432 6
REKLAMA
  • #1 3916002
    szocik
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z rozwiązaniem zadania z układów trójfazowych skojarzonych w trójkąt. Wiem co powinienem zrobić w drugiej kolejności, ale nie wiem od czego zacząć. Poniżej ukazany jest schemat tego układu. Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu. Nie chcę by ktoś mi to rozwiązać, ale powiedział co powinienem zrobić. Fajnie by było, gdyby ktoś rozwiązał zagadnienia porównania moich wyników. Proszę o pomoc w tej sprawie.

R=Xl=Xc=23 Ohm
    sieć 3x230V/400V
  • REKLAMA
  • #2 3916194
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    szocik napisał:
    Witam. Mam problem z rozwiązaniem zadania z układów trójfazowych skojarzonych w trójkąt. Wiem co powinienem zrobić w drugiej kolejności, ale nie wiem od czego zacząć. Poniżej ukazany jest schemat tego układu. Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu. Nie chcę by ktoś mi to rozwiązać, ale powiedział co powinienem zrobić. Fajnie bybyło, gdyby ktoś rozwiazał zadaniedla porównania moich wyników. Proszę o pomoc w tej sprawie.

R=Xl=Xc=23 Ohm
    sieć 3x230V/400V

przecież prostszego zadania z 'trójfazówki' już chyba być nie może.
    Musisz też policzyć wartości modułów impedancji odbiornika, oraz popatrzeć co i jak masz podłączone.
    Lecz w celu policzenia wskazań amperomierza A1, to prądy musisz zsumować geometrycznie, a więc kłania się Metoda Symboliczna (obliczenia na liczbach zespolonych) rozwiązywania obwodów elektrycznych przy wymuszeniu harmonicznym (sinusoidalnym).
    Chyba uczęszczasz do jakiejś Szkoły i czegoś się tam nauczyłeś.
    Poza tym, to zobacz TAM

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3916246
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Rozumiem że znasz liczby zespolone?
    Oraz prawo Ohma?
    szocik napisał:
    Wiem co powinienem zrobić w drugiej kolejności, ale nie wiem od czego zacząć.

Z ciekawości zapytam co trzeba zrobić w tej drugiej kolejności :)
  • REKLAMA
  • #4 3916258
    szocik
    Poziom 11  
    Niestety nie miałem w Szkole liczb zespolonych. Musiałbym to obliczyć w jakiś inny sposób.
  • REKLAMA
  • #5 3916285
    cackoarek
    Poziom 26  
    Powiem tylko tyle:
    A więc tylko powiem co Ci jest potrzebne do rozwiązania tego zadania:
    1) Przesunięcie fazowe między napięciami fazowymi
    2) Prawo Ohma (które da Ci moduł prądów)
    3) Jaka jest relacja między prądem a napięciem na cewce, kondensatorze i rezystorze
    4) Podstawowa wiedza o geometrii bo prądy będą wektorami skierowanymi o kąt uzależniony od pkt. 1 i pkt. 3
  • #6 3916292
    szocik
    Poziom 11  
    I oto mi chodziło. Dzięki wielkie. Nie chciałem, żeby ktoś tego rozwiązywał, tylko żeby dał takie jak Ty wskazówki. Pozdrawiam
  • #7 3916348
    cackoarek
    Poziom 26  
    Aha... ostatnia wskazówka: pamietaj że napięcia podłączone do odbiorników są napięciami międzyfazowymi.
    A ile one wynoszą to pewnie wiesz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozwiązania zadania z układów trójfazowych skojarzonych w trójkąt, gdzie użytkownik prosi o wskazówki, a nie pełne rozwiązanie. Kluczowe jest obliczenie modułów impedancji odbiornika oraz analiza połączenia układu. Do wyznaczenia prądu na amperomierzu A1 należy zsumować prądy geometrycznie, stosując metodę symboliczną, czyli obliczenia na liczbach zespolonych. Wskazano, że potrzebne są: przesunięcie fazowe między napięciami fazowymi, prawo Ohma do wyznaczenia modułu prądów, znajomość relacji między prądem a napięciem na elementach R, L, C oraz podstawowa geometria wektorowa, gdyż prądy są wektorami o określonych kątach. Podkreślono, że napięcia podłączone do odbiorników to napięcia międzyfazowe, które w sieci 3x230V/400V mają określoną wartość. Autor nie znał liczb zespolonych, dlatego potrzebował alternatywnych wskazówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA