logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-8i865P-G nie działa po wymianie kondensatorów, brak sygnałów BIOS

BurnIt 24 Maj 2007 18:46 2284 7
REKLAMA
  • #1 3917469
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam.
    Ostatnio trafiła do mnie od kuzyna właśnie ta płyta. Był w niej wybebeszony jeden kondensator. Wymieniłem wszystkie które były z nim powiązane.
    Odpaliłem płyte i dalej nie działa.
    Głośniczek milczy, dioda od powera świeci, wiatraki sie krecą, napiecie na procu jest(sprawdzałem na tych dławikach). Chpset osiaga maksymalnie 30*C, ale za to druga kość która jest bez radiatora zagrzewa sie do 60*C.
    Bez pamięci płyta wydaje takie krótkie piski(jakby strzały z karabinu).
    Bios resetowałem i też nic.
    Jest jakaś możliwość żeby ta płyta zadziałała?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3917694
    pfl75
    Poziom 13  
    Napięcie na procu jest? Hmm, po pierwsze radzę Ci sprawdzić czy faktycznie jest napięcie na procesorze - opis złącza socket 478 i napięcia na poszczególnych pinach zasialania jakie znajduje się na płycie znajdziesz TU.
    Poza tym to... temat rzeka :) Fakt iż "wywalił" kondzioł wcale nie oznacza że tylko on został uszkodzony, oprócz znajdujących się na płycie stabilizatorów napięcia (sprawdź je dokładnie!) mógł "polecieć" również sam Pan procesor, pamięci itp... Ogólnie rzecz biorąc również któryś z mostków może być uszkodzony. Nie ma reguły na naprawę płyty głównej z "wywalonym" kondziołem, niektóre wstawają po wymianie prawie wszystkich kond. gdzie widać iż parę z nich padło a niektóre nie wstają nawet gdy "widać" że padł niby tylko jeden...
    Sprawdź wszystkie kondensatory czy nie mają zwarcia to po pierwsze, sprawdź stabilizatory, cewki, bezpieczniki (oznaczone zazwyczaj L, F) itp...
    Od siebie mogę Tobie już tylko życzyć powodzenia...
  • REKLAMA
  • #4 3917859
    BurnIt
    Poziom 17  
    Przed wymiana tez sie nie uruchamiała.
    Procesor, pamieci itp. sa sprawne(testowalem na innej płycie)
    Da sie sprawdzic te mosfety na przetwornicy bez wylutowywania??
  • REKLAMA
  • #5 3917900
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3918934
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Zmierz czy na pinach USB nie masz zwarcia do masy, mostek południowy nie powinien się tak nagrzewać.
  • #7 3923644
    BurnIt
    Poziom 17  
    Taka mnie dzisiaj myśl naszła:
    Testuje ta płyte na procku Celeronie 1.7Ghz/128/400/1.75v(tak ma napisane na obudowie), czy możliwe jest że ten procek jest za stary do tej płyty???

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna GA-8i865P-G nie uruchamia się po wymianie kondensatorów, brak sygnałów BIOS, brak dźwięków z głośniczka, mimo że dioda zasilania świeci, wentylatory działają, a napięcie na procesorze jest obecne. Chipset osiąga temperaturę około 30°C, natomiast drugi układ bez radiatora nagrzewa się do 60°C. Bez pamięci płyta wydaje krótkie sygnały dźwiękowe. Reset BIOS-u nie przyniósł efektu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie napięć na procesorze zgodnie z dokumentacją socket 478, kontrola stabilizatorów napięcia, cewek, bezpieczników oraz mosfetów na przetwornicy, które można testować po częściowym odgięciu nóżek bez całkowitego wylutowywania. Należy również zmierzyć, czy na pinach USB nie występuje zwarcie do masy, gdyż nadmierne nagrzewanie się mostka południowego może wskazywać na uszkodzenie. Procesor Celeron 1.7 GHz 128/400/1.75 V jest kompatybilny z tą płytą, co potwierdza oficjalna lista wsparcia producenta.
REKLAMA