logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić zmienne obroty w falowniku Siemens Micromaster 420?

numerek12 24 Maj 2007 19:28 2666 5
  • #1 3917620
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    witam
    mam problem czysto teoretyczny (narazie)
    prosił mnie kolega aby zbudować mu pewną maszynę (mieszadło ) z częścią mechaniczną nie mam problemów ale z automatyką i owszem i dlatego proszę o pomoc

jest tak :całym urządzeniem steruje LOGO! -zasilanie 230 V 8 wyjść przekaźnikowych
    no i teraz wycinek procesu:
    logo podaje sygnał do pracy mieszadło się pozycjonuje , następuje zatrzaśnięcia zamka i .......
    teraz zaczynają się schody
    po zatrzasnięciu zamka czujnik zamka wysyla sygnał do logo
    logo powinno załaczyć mieszadło tzn wirnik i ustawić obroty na około 50/70 obr/min po ok 2 sek mieszadło winno zjechać na swoje miejsce
    po osiągnięciu miejsca pracy mieszadło powinno zwiększyć obroty do 500/min na określony czas
    potem powrot i stop

problem mój polega na tym że nie bardzo wiem czy da się zmusić falownik siemens micromaster 420 do takich cudów
    czyli wolny start -->obroty 50/min -czas 2 sek -->zwiekszenie obrotów do 500/min
    jeśli się da to jak ?
    a jeśli się nie da to jak zrobić aby się dało ?

pomóżcie bo podjąłem się zbudowania i teraz to w zasadzie sprawa nie tyle zarobku (kolega) ale ambicji (mojej) bardzo chciałbym to zrobić dobrze
  • #2 3917732
    Polluks
    Poziom 12  
    powinno sie dać
    jaki masz falownik i czy masz mozliwosc do niegco wpinania wejsc wyjsc?
    jezeli tak to wystarczy ustawic dwa parametr w falowniku(przemienniku) tzn czestotliwosc podstawową i drugą czestotliwość podstawową+stała i ustawić że od wejścia na falownik które będzie sterowane z logo przekształtnik zmieni swoją prędkość.
  • #3 5891935
    prawy
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Zawsze można wykorzystać wejście analogowe falownika i odpowiednie rezystory podłączone do wyjść przekaźnikowych.Rezystory będą ograniczać napięcie na wejściu 0-10V falownika.Są jeszcze wyjścia analogowe do LOGO ale to już trochę droższa zabawa.
  • #4 5892298
    gigipawel
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Polluks napisał:
    powinno sie dać
    jaki masz falownik i czy masz mozliwosc do niegco wpinania wejsc wyjsc?
    jezeli tak to wystarczy ustawic dwa parametr w falowniku(przemienniku) tzn czestotliwosc podstawową i drugą czestotliwość podstawową+stała i ustawić że od wejścia na falownik które będzie sterowane z logo przekształtnik zmieni swoją prędkość.

Długo ten sterownik nie pochodził by tak :/ bo ma wyjścia przekaźnikowe które szybko by się spaliły.
  • #5 5892499
    prawy
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    styki dały by rade zadawanie prędkości odbywało by się przez wejście analogowe micromastera a tam płynie prąd rzędu kilki mA (max 20mA) przy sterowaniu prądowym i jeszcze mniej przy sterowaniu napięciowym (0-10V)
  • #6 5895631
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    tak jak podał kolega Polluks tyle że autor podał falownik - micromaster 420 siemensa - ma bodajże 7 stałych częstotliwości wybieranych poprzez ustawienie trzech bitów , którymi można sterować poprzez wejścia falownika .
    także bez problemu ( o ile wystarczy wyjść w LOGO )
    na wszelki wypadek instrukcja micromaster 420

pozdrowienia

PS - do prawy właśnie z powodu małych prądów przy wyjściach przekaźnikowych ten sposób sterowania jest mocno niestabilny .
REKLAMA