logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na Athlon 2.6 - zawieszanie i błędy kopiowania plików

o-o0o-o 24 Maj 2007 23:17 1656 19
REKLAMA
  • #1 3918590
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Chodzi o komputer mojej dziewczyny (Athlon 2,6; 256mb ddr, dysk 160gb, ge force 4, nagrywarka, dvd, muzyka zintegrowana). Odchyły miał zawsze jednak teraz już całkiem ześwirował. Cały czas pracował na xp. Czasem zdarzało mu się samoistne klikanie myszka przy ruchu nią. Chodzi o to ze jak go napadło to przy każdym ruchu kursora sam klikał obydwoma przyciskami, czego efektem było milion pootwieranych okien na raz ale po chwili wracał do normy. Kilkukrotne formaty nic nie dawały, czasem sie sam resetował, ale nie było to jakieś strasznie uciążliwe. Ostatnio zaczął mieć zwisy i wywalał komunikaty na niebieskim tle. Chciałem zrobić format i postawić xp od nowa, a tu niespodzianka. Dochodzi do ok 10% kopiowania plików i lipa. Nie może skopiować pliku. Za każdym razem innego i za każdym razem staje na innej liczbie procent. Sprawdzałem na kilku płytach i na każdej to samo. Zresetowałem bios - nic. Postawiłem Win ME. Zainstalował się bezproblemowo ale co chwile wywala jakieś błędy bibliotek dll, zawiesza sie, czasem całkiem pada - czarny ekran i ciągły pisk. Po resecie chodzi przez chwile i znów lipa. Chciałem zrobić od nowa partycję ale nie wiem czy to coś da. Dzisiaj był pierwszy raz rozkręcany żeby zresetować bios, tak na plombach cały czas. Podpowiedzcie od czego zacząć, bo mam pustkę w głowie. Sory za "dokładną" konfigurację, ale nie mam w tej chwili do niego dostępu. Z góry Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 3918641
    rtomek
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    może odpal go na jakimś linuxie np Knopix ,zobaczysz czy to problem sprzętowy czy programowy ,próbowałbym zmienić grafikę lub zasilacz .
  • #3 3918779
    bogdan07
    Poziom 11  
    Witam.
    Miałem podobny problem ale nie w tak szerokim zakresie jak u ciebie.
    Winą był wirus w biosie i żadne formatowanie dysku nie dawało pozytywnych rezultatów dopóki go nie usunąłem.
    pozdrawiam.
  • #4 3918811
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego o-o0o-o:
    1. Proszę wyjąc pamięci, wyczyścić styki oraz gniazda, i założyć pamięci ponownie;
    2. Proszę powtórzyć takie czyszczenie dla wszystkich złącz w komputerze;
    3. Proszę wykonać test pamięci przy pomocy memtest86;
    4. proszę zmierzyc MIERNIKIEM napięcia podawane przez zasilacz;
    bogdan07 napisał:
    Winą był wirus w biosie i żadne formatowanie dysku nie dawało pozytywnych rezultatów dopóki go nie usunąłem.

Rozumiem, że kolega jest pewien tego, co napisał? Proszę o podanie nazwy tego wirusa. Przecież jak kolega go usunął, to wie, co usuwał.
  • #5 3918994
    dozowacz
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    chyba to dysk szwankuje, lub zmien klawiature
  • #6 3919622
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Cytat:
    może odpal go na jakimś linuxie np Knopix ,zobaczysz czy to problem sprzętowy czy programowy ,próbowałbym zmienić grafikę lub zasilacz .

Z tym, że do instalacji linuxa trzeba zmieniać system plików na dysku na jakiś nie windowsowy. Zostawię to jako dalsza opcję.

Cytat:
    pozdrawiam.

Jak to usunąłeś? Gdzieś kiedyś spotkałem się z jakimiś opcjami antywirusowymi w biosie, bios może mieć wbudowany antyvir??

Cytat:
    chyba to dysk szwankuje, lub zmien klawiature

Lol, a co może do tego mieć klawiatura??

Co do pomiaru napięć zasilacza to wystarczy 3,3V i te z molexa (5 i 12v) sprawdzić, czy jakieś inne jeszcze wchodzą w grę??

Zacznę od czyszczenia wszystkiego, bo trochę kurzu sie przez te lata nagromadziło. Kurz może powodować zwarcie w takim przypadku??
  • REKLAMA
  • #7 3919907
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Obstawiam, że wina leży po stronie myszki, przewody kabelka straciły ciągłość.
  • #8 3919916
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Ale na innej myszce był sprawdzany i to samo jest w win me
  • #9 3920255
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    ale uzyj jakiegos livecd z linuxem tzn. linuxa uruchamianego z plyty cd nie instalujacego nc na dysku
  • #10 3920319
    felixxx
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Z opisu wynika ze to wina pamieci tak jak wczesniej jest napisane sprawdz memtestem , przrdmuchaj radiator procesora. Mysza usb czy ps2 ?
  • #11 3921057
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Mysza ps2. Ściągam właśnie Ubuntu 6.12 pl. Rany w życiu nie sądziłem, że będę użytkował takie coś jak linux
  • #12 3921314
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 3921367
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Nirvanowiec co to za funkcja?? Pod jakim kątem skanuje dysk??
  • #14 3921478
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 3925297
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Witam
    1. Przeskanowałem dysk programem mhdd. Wykrył 10 klastrów z odczytem <150ms (zielone kwadraciki). Jest to jakiś większy problem?? Co z tym zrobić?

2. Przeskanowałem ramy memtestem86 i pierwsze 6 testów bezbłędnie. A później masakra. O testu nr 7 cały czas błędy. Wszystko na odcinku od 168 do 175 mb. Test 8 również z błędami, a jak skończył 8 wrócił do początku no i wtedy błędy pokazywał juz od pierwszego. Wszystko na tym jednym odcinku.

3. Ale zanim zacząłem go skanować uruchomiłem linuxa ubuntu 6.12 live cd i chodził bezproblemowo.Pograłem trochę w kulki, obejrzałem kawałek filmu na dvd. Niestety po testach linux już nie wystartował. Cały czas wieszał sie podczas ładowania.

Komputer chodzi aktualnie na win mil. Niby normalnie poza jednym komunikatem o jakiejś bibliotece dll, który wyskakuje prawie przy każdej aplikacji, ale po kliknięciu ok program działa. Dziewczyna oglądała wczoraj nawet 3 godzinny film na dvd i chodził. No nie licząc 2 zwisów (czarny ekran i pisk).

Niestety miałem wczoraj bardzo ograniczony czas także nie zdążyłem go rozgrzebać i wyczyścić. Jeżeli to nie pomoże będzie potrzebna wymiana ramów. Tylko właśnie jak to jest bo niby na ramy jest wieczysta gwarancja, ale zerwałem plomby z obudowy, żeby zresetować bios (komputer juz po gwarancji). Uznają w takich przypadkach gwarancję na pamięć??
  • #16 3925380
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    Nie zrobiłeś tego co powinieneś na początku.
    Zacznij od wyczyszczenia komputera , zwłaszcza radiatory , wentylatory i gniazda (Sprężonym powietrzem to zrób) .
    Błędy w kościach pamięci mogą być spowodowane nadmierną temperaturą , niestabilnym zasilaniem lub złym kontaktem w gniazdach. Więc po całej operacji sprzątania dopilnuj by wszystkie kable , i styki były prawidłowo dopięte.
    Dopiero po tych czynnościach sprawdzaj komputer pod względem prawidłowości i funkcjonalności.
  • #17 3925419
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Aha. W takim razie tak zrobię. A co z tym dyskiem?? Tymi klastrami z mhdd powinienem sie przejmować??
  • #18 3925564
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3925951
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Podkręcenie raczej nie. Nikt tego nie ruszał.
  • #20 3948708
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    Witam
    Praca mnie ostatnio pochłonęła, ale zabrałem się wreszcie za ten komputer. Wyczyściłem wszystko poza radiatorem od procesora (było dość późno i nie miałem bardzo warunków żeby się za to zabrać), zarzucam memtesta - wszystko ok. Instaluje xp - odziwo idzie. Później sterowniki - no i zwis komputera i po Windowsie. Za każdym razem komunikat, że nie można załadować explorera i jakieś oznaczenia błędu zaraz po napisie witamy. No to znów zarzucam memtesta i od pierwszego testu wywala errory w tym samym miejscu co wtedy. Probowałem przeinstalować xp ale znów wykłada się na kopiowaniu plików. No to znów win Millenium. Wszystko bezproblemowo, zainstalowałem sterowniki, wszystko elegancko chula. Filmy na divixie chodzą, małe gierki też, muzyka ok. No to postanawiałem go sprawdzić na czymś bardziej wymagającym. Miałem pod ręką Heroesy 4. W połowie instalacji kompletny zwis. Reset a tu niebieski ekran zaraz po logo Windows i komunikat o jakiejś ochronie i żeby uruchomić ponownie. Zrobiłem format ale nie miałem już czasu, żeby go znów męczyć.

Błędy w memtescie mogą być spowodowane przegrzewaniem się pamięci? Gdy zwisł po heroesach zresetowałem go i wszedłem do biosu zobaczyć jaka jest temp na procku. Było 58st a zaraz po włączeniu jak był zimny 40st. Procek to Athlon 2600+. Może być to wszystko spowodowane przegrzewaniem sie procka?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z procesorem Athlon 2,6 GHz, 256 MB RAM DDR, dyskiem 160 GB, kartą graficzną GeForce 4 oraz systemem Windows XP, który zaczął wykazywać niestabilność: samoczynne klikanie myszką, zwisy, niebieskie ekrany i błędy podczas kopiowania plików w trakcie instalacji systemu. Próby reinstalacji Windows XP kończyły się błędami kopiowania plików na różnych płytach instalacyjnych, natomiast Windows Millennium instalował się bez problemów, choć z błędami DLL. Diagnostyka obejmowała testy pamięci RAM programem Memtest86, które wykazały błędy w określonym obszarze pamięci, oraz skanowanie dysku twardego programem MHDD, który wykrył kilka klastrów z wydłużonym czasem odczytu. Testy na systemie Linux (Ubuntu 6.12 Live CD) początkowo działały poprawnie, lecz po testach system zawieszał się podczas ładowania. Zalecane działania to dokładne czyszczenie komputera (radiatory, wentylatory, gniazda), sprawdzenie i poprawienie styków pamięci RAM oraz pomiar napięć zasilacza. Problemy wskazują na uszkodzenie pamięci RAM lub dysku twardego, a także możliwe przegrzewanie lub niestabilne zasilanie. Uszkodzona pamięć RAM powinna zostać wymieniona, gdyż błędy w Memteście są krytyczne. Dysk z klastrami o wydłużonym czasie odczytu może wymagać dalszej diagnostyki lub wymiany. Problemy z instalacją Windows XP i błędy systemowe są najprawdopodobniej skutkiem uszkodzonego sprzętu, a nie wirusa BIOS-u, choć pojawiła się sugestia o możliwym wirusie w BIOS-ie, jednak bez potwierdzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA